ענף היופי והקוסמטיקה צומח במהירות ויחד איתו הפדיון של העסקים הקטנים. אבל איך קובעים האם מדובר במקצוע משתלם וכיצד מונעים את הסיכונים הנפוצים? הנה המדריך לצעדים הראשונים
לפי הערכות גסות, בישראל פועלים כיום מעל 500 מכוני יופי שמעסיקים למעלה מ-4,500 קוסמטיקאיות במסגרות שונות. מספרן של הקוסמטיקאיות לא כולל עצמאיות שפועלות במסגרת עסק ביתי או במסגרת שכירות משנה בעסק אחר, ולכן יש להניח שהוא אפילו גדול יותר.
הנתונים לעיל לא כוללים את שוק המספרות, שמגלגל 2 מיליארד שקל בשנה עם פעילות של מעל 4,000 מספרות ויחס של מספרה לכל 1,750 איש. חוץ מזה, יש בארץ מעל 40 בתי ספר למקצועות הטיפוח והצפי הוא לצמיחה משמעותית כבר בעתיד הנראה לעין. מלבד ההיבט התיאורטי, הוא המקום שבו מניחים את היסודות לעיסוק במקצוע ומעניקים כלים לפתיחת עסק והשתלבות בענף.
כפי שאפשר להבין, ענף היופי והקוסמטיקה מורכב בעיקר מעסקים עצמאיים קטנים שפועלים במתכונת של מכון יופי וקוסמטיקה, עסק ביתי או עסק שפועל בתוך עסקים אחרים. עם זאת, רבים מהעסקים פועלים בהיקף חלקי ולכן נרשמים כ"עוסק זעיר" שפטור ממע"מ. מבחינת היקף, המקצועות הכי נפוצים הם איפור, טיפולי פנים, הסרת שיער בשעווה, מניקור ופדיקור.
איך קובעים האם מדובר בעסק משתלם?
הנוסחה שיכולה לקבוע האם אפשר לחיות ממקצועות היופי נגזרת ממשך הטיפול הממוצע. באופן עקרוני, הפדיון בענף כולו נובע משני מקורות בלבד – טיפולים ומכירת תכשירים קוסמטיים ואיפור. היות ואת התכשירים קונים הלקוחות גם באינטרנט, הטיפולים מהווים את הנתח העיקרי של מקור ההכנסה.
בשביל לקבוע האם העסק משתלם צריך לבדוק את משך הטיפול המקובל, את טווח המחירים ואת אחוז תצרוכת החומר. טיפול פנים מלא למשל נמשך 120 דקות ועולה 250-350 ש"ח, בעוד אחוז תצרוכת החומר בו הוא 10%-12%. לשם השוואה, טיפול שעווה נמשך 20 דקות בלבד, עולה 60 ש"ח וצורך את אותו כמות חומר. מנגד, טיפול פדיקור נמשך חצי שעה, עולה 100-120 ש"ח ובו נצרך רק 5%-6% מהחומר.
כך מונעים את הסיכונים הנפוצים
רמת הסיכון בעסק קטן או ביתי תמיד תהיה נמוכה יותר בהשוואה לעסקים אחרים. בתוך כך, הסיכונים עבור העוסקים במקצועות היופי הם באובדן ההשקעה הראשונית, במחיר של תהליך הלימוד מבחינת זמן וכסף ובעלות רכישת הלקוחות לצד אובדן יכולת השתכרות ממקור אחר.
הפתרון הוא להשתלב בענף הקוסמטיקה בהדרגה. אפשר למצוא הרבה תפקידים מעניינים במכוני קוסמטיקה פעילים, לצבור ניסיון וקהל לקוחות ורק לאחר מכן לפתוח עסק עצמאי. אופציה אחרת היא להתחיל את ההשתלבות בענף תוך כדי הלימודים, כל עוד בוחרים מסלול שמאפשר את זה. במקביל, ניתן להתחיל תהליך לקבלת רישיון עסק מהרשות המקומית ומשרד הבריאות ולגייס מקורות מימון לשיווק ופרסום.