בשנים האחרונות השרדונה מבסס את מקומו כיין פופולרי מאד, לא יקר במיוחד, שהולך טוב עם כמעט כל דבר. בכל אירוע אנו רואים אנשים מסתובבים עם כוסית שרדונה צונן, במסעדה אנשים לוגמים אתו ליד העוף או הדגים, בבית הקפה ליד הקיש, בפאב ליד צ'יפס. אז מה יש במשקה הזה, ומה אנחנו יודעים עליו?
ענבי שרדונה – איפה הם צומחים?
המקור של ענבי השרדונה הוא ככל הנראה בבורגון שבצרפת, חבל ארץ עשיר בכרמים הממוקם בין פריז וליון. האמת היא, שיין השרדונה הישראלי נחשב כל כל טוב, שבחנויות רבות בחו"ל כמו בקליפורניה, איטליה, צ'ילה, ניו יורק ועוד – תמצאו בקבוקי שרדונה תוצרת הארץ. השרדונה הצרפתי מחבל בורגון מתאפיין בשילובים שנובעים מהאדמה בה הוא גדל, תתי טעם נחושתיים, מתכתיים כמעט. לעומתו, השרדונה האמריקאי מוושינגטון וקליפורניה מתאפיין בתת טעם של וניל קלוי. אגב, מיין השרדונה מפיקים גם שמפניה.
מה הולך עם שרדונה?
מה הסיבה שיין הולך כל כך טוב עם אוכל? קודם כל, נתחיל במובן מאליו: כשאנו אוכלים אנחנו גם צריכים לשתות, ומה יותר מתאים מכוסית חגיגית של יין טוב? אבל יש עוד סיבות לכימיה בין יינות ובין מאכלים מסוימים. למשל, גבינות בשלות עם טעם חזק מאד משתלבות עם יין יבש מאד, כי משהו בפריכיות היבשה של היין מוציא את תתי הטעמים האגוזיים של הגבינה, ולהיפך. לעומת זאת, גבינות קלילות הולכות עם יינות קלילים יותר, יבשים פחות ומתקתקים יותר (כמו למשל הגוורץ). בכתבה על שרדונה מלפני כמה שנים, נאמר שמדובר ביין השולחני המושלם, והכי כיף ללגום אותו עם צדפות. אבל השרדונה היבש והמורכב הזה הולך מדהים עם סוגי רבים של מאכלים, ומעניק להם לווית תת טעם שמשדרגת גם את האוכל הביתי הבסיסי ביותר. למשל, דגים בצלייה בסיסית עם קצת מלח, לימון ושום משתלבים נפלא עם כוסית שרדונה צוננת. סלט ירקות גדול עם חתיכות גבינה כחולה הופך, בליווי השרדונה, לחגיגה נעימה ביותר בפה. פסטה עם שמן זית ושום, עם פירות ים ואפילו עם רוטב עגבניות חריף יכולה לזרום נפלא עם בקבוק שרדונה. גם אם אתם מארחים חברים על המרפסת שלכם ומגישים פירות, פיצוחים ואולי כמה מאפים, צננו מראש בקבוק שרדונה והגישו בטמפרטורה של שתיים עשרה מעלות – טיפה פחות קר מבקבוק מים. אם היין יהיה פחות קר, הטעמים שלו יהיו מטושטשים יותר, ואם יהיה קר יותר, תהיה לו לווית תת טעם חמצמצה בגרון. איך מגיעים לטמפרטורה המושלמת? שלוש שעות לפני שמתכוונים לפתוח אותו, מכניסים אותו למקרר, ומציבים אותו בדלת המקרר שם הטמפרטורה פחות קרה. השרדונה עצמו אינו חמוץ – יש לו יובש גבולי מבחינת החמצמצות, ולכן הוא הולך מצוין גם עם מאכלים מתוקים שמאזנים אותו.
כוכב של כל אירוע
במאמר שפורסם ב:"הארץ" בשנת 2016, נכתב ששרדונה הוא היין הלבן הפופולרי ביותר בעולם. כל כך פופולרי, שהוא התחיל לסבול מצרות של עשירים: לתקופה של כמה חודשים, מומחי היין החליטו שאם הוא כל כך פופולרי, אולי הוא לא אמור להיחשב לכל כך איכותי. אז במשך חצי שנה חל על היין המצוין הזה "חרם אניני טעם", עד שהם עצמם הבינו שהם סך הכל מענישים רק את עצמם, וירדו מזה. גם בארץ השרדונה הוא אחד היינות הנמכרים ביותר, ומשמש בתור הכוכב באירועים חגיגיים כמו חתונות, בר מצוות ועוד: רבים מהאורחים באירועים מבקשים אותו מהברמן. לכן, אם אתם רוצים לשמח את האורחים באירוע שלכם, פשוט תציידו את הבר בכמה שיותר בקבוקי שרדונה, גם על חשבון יינות מסוגים אחרים. אגב, אין צורך לפתוח את הבקבוקים ולתת להם להתאוורר בחדר לפני השתייה – הם לא מכילים חומרים שאמורים להתנדף לפני השתייה, ולכן לא זקוקים לאיוורור. פתחו את הבקבוק, הניפו את הכוס לחיים ולגמו בהנאה.
האם לאהוב ולהבין ביין זו פלצנות?
לעיתים קרובות בסוף כל כתבה על יין תראו תגובות בסגנון – "איזו כתבה פלצנית". משום מה נותר קשר הדוק בין אנינות יין ובין מה שנתפס לעיתים – ולא בצדק – כהתנשאות, סנוביות. האמת שיין לא חייב להיות יקר כדי להיות איכותי, ולהבין ביין זה עולם עשיר ומהנה שנגיש לכולם.