מבזקים

איך מתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז (ADD) והיפראקטיביות (ADHD) אצל ילדים

פרמה גורי

שוב הגננת קוראת לכם שהילד לא מוצא את עצמו בגן? המורה טוענת שהוא לא מצליח לסיים מבחנים? אחרי אבחון מעמיק אתם מגלים שהילד סובל מרמה כזו או אחרת מהפרעות קשב וריכוז עם או בלי היפראקטיביות. כך או כך, אם יש אבחון או אין – חשוב לדעת כיצד לנהל אורח חיים מאוזן ומטיב על מנת להתמודד עם התופעה ולשפר את איכות החיים וסיכוי ההצלחה של ילדים הסובלים מתופעת בעיות קשב וריכוז היפראקטיביות. הנה מספר אסטרטגיות וטיפים חשובים:

 

אורח חיים מאוזן עושה הבדל

כושר גופני יכול להפחית סימפטומים של הפרעות קשב והיפראקטיביות. פעילות מגבירה את רמות הדופמין והסרוטונין במוח המשפיעים על רמות המיקוד ותשומת הלב.
אימון גופני מהווה גם שיטה יעילה לפריקת אנרגיה עודפת כך שאחריו הילד יכול להתרכז טוב יותר במשימות הדורשות עקביות דוגמת שיעורי בית. הרגלי תזונה נבונים יכולים לסייע מאוד במשימה כאשר חשוב לדעת מה להפחית ומה להוסיף. כדאי לצמצם צריכת שוקולד וחלב, מזונות מעובדים, משומרים ומסוכרים ובמקביל לגוון את מנת החלבון, ירקות.
חסכים תזונתיים עשויים להחמיר תופעות של הפרעות קשב ולכן, כדאי לבצע בדיקת דם ולבדוק אילו וויטמינים ומינרלים חסרים ולהשלים באמצעות וויטמינים ומינרלים החיוניים לפעילות מוחית תקינה, ביניהם בולטים ויטמינים מקבוצת B, מגנזיום, ברזל, אבץ, חומצת אמינו וכן רכיבים שונים שמסייעים בתהליך הספיגה.

 

נפלאות סדר היום והמעורבות ההורית

ילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז היפראקטיביות נוטים ללכת לאיבוד אם לא עוזרים להם במסגרת תומכת.
השגרה היא חלק חשוב שעוזר להם לפעול כאשר הם יודעים בדיוק מה קורה היום ומה מצופה מהם. כדאי לתכנן עבורם לוח זמנים שמתאים להם כולל הפסקות, פעילות גופנית, משחקים מגוונים.
חשוב לרתום את הדמויות החינוכיות שמלוות את הילדים כך שיהיו קשובות לצרכיו ויוכלו לתת לו הזדמנות להתבטא ולפרוק את התסכול בדרכים חיוביות וללמוד מההתנסויות שלו. מציאת תחומי עניין שיגרמו לילד תחושת הישגיות וסיפוק קריטית להצלחה בין אם מדובר בטכניקות הרפיה, דמיון מודרך או פעילויות ספורטיביות.

בכל מקרה, חשוב להגביל את זמן הצפייה במסך ולהעניק לילד כלים שיעזרו לו להתמודד, למשל, כאשר המחשבות נודדות או הוא מרגיש זעם גואה בתוכו, כיצד להירגע או לחזור להתמקד במשימה ולנתב את האנרגיות לנתיבים חיוביים.
אפשר גם לתצפת על הילד בעת אינטראקציה עם ילדים אחרים על מנת לתת משוב ולתגמל על התנהגויות חיוביות וכך לחזק אצלו גם מיומנויות חברתיות.
כדאי להציג בפני הילדים מה מצופה ממנו ולהעניק לו הנחיות ברורות הן בבית והן בלימודים כדי שהוא ידע כיצד לפעול על פי חוקי הבית והמסגרות השונות.

הגישה ההוליסטית חשובה מאוד להתמודדות עם האתגרים הכרוכים בתופעה של הפרעות קשב וריכוז היפראקטיביות אצל ילדים. למצוא דרכים כיצד להקל הן מהבחינה הטיפולית והן מהבחינה החינוכית, החברתית וההתנהגותית. אכפתיות, גישה חיובית ופתרונות יישומיים ישיגו את האפקט המבוקש.

 

לנטרל גירויים מפריעים

 

הסביבה בה מתמודד הילד שיש לו "קוצים" וחוסר שקט, מלאה בגירויים שאנו לא תמיד שמים אליהם לב ולוקחים בחשבון את ההשפעה שיש להם על הילדים שלנו. אם אנחנו עוזרים לילד ויש טלוויזיה עובדת ברקע, הכנת השיעורים נידונה מראש לכישלון. אם אנחנו נמצאים עם הילד בסביבה שדורשת ממנו להתרכז ואנחנו עונים לטלפון שלנו, זה מסיח מידית את רמת הריכוז של הילד.

טיפ – כשאנחנו רוצים להצליח להביא את הילד לסדר וריכוז, אנחנו צריכים לנטרל את ההפרעות הסביבתיות. עדיף לשבת בחדר של הילד, בלי הטלפון שלנו וגם בלי הטלפון שלו בחדר. לדאוג שהטלוויזיה בבית או הרדיו יהיו מכובים. לסגור את החלון כדי שלא ייכנסו רעשים מבחוץ ולתת לו את הזמן שלו להתרכז וללמוד.

 

*** ריכוזית מבית פרמה גורי נבחנה על ילדים עם הפרעות קשב וריכוז ונמצא שיפור בכל מדדי מבחן TOVE, מבחן המראה שיפור במדדי ריכוז, לימוד וחשיבה. היכנסו למידע נוסף אודות זיהוי הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים

 

 

שתפו את המאמר

הורידו עכשיו את האפליקציה שלנו בחינם!

ותהנו ממגוון תכנים בזמן אמת לנייד שלכם

דילוג לתוכן