מבזקים

סופרים כבשים? מה כדאי לדעת על נדודי שינה והפרעות שינה

בחסות פרמה גורי

 

מי שמוצא את עצמו סופר כבשים אל תוך הלילה, מסתובב חסר אונים ברחבי הבית ומתקשה להירדם על אף העייפות הגוברת, יודע כבר ששינה איכותית וטובה היא לא דבר מובן מאליו. לא כולם מצליחים לישון היטב וכתוצאה מכך עלולים לחוות סבל מתמשך.

ללא שנת לילה טובה קשה מאוד לתפקד ותקופה ארוכה נטולת שינה איכותית עשויה לגרום לבעיות נפשיות ובריאותיות. מחקרים רבים מצאו שיש קשר בין שינה ובין בריאות כללית. כך למשל, שינה טובה מפחיתה דלקות היות והורמוני לחץ מוגברים הנגרמים מחוסר שינה מעלים את רמת הדלקתיות בגוף, היא תורמת לשיפור משמעותי של הזיכרון ויכולת הריכוז, כאשר במהלך השינה המוח שעבד קשה כל היום למעשה נח.
שינה אף מסייעת בירידה במשקל כיוון שחוסר שינה מגביר את ההורמונים בגוף המשפיעים על התיאבון וכן שינה עוזרת בשמירה על בריאות הלב ואפילו משמשת כמשכך כאבים.

משך שנת הלילה משתנה מאדם לאדם והיא גם פונקציה של גיל. מרבית המבוגרים זקוקים לבין 7.5-8 שעות בלילה, אבל יש אנשים שיכולים לתפקד גם עם פחות שעות שינה ולהשלים שעות שינה בהזדמנויות אחרות. גם לשנת צהריים יש השפעה מטיבה על הגוף, אבל שנת לילה העמוקה יותר בעלת השפעה משמעותית יותר.

 

למה אנחנו לא נרדמים?

 

הפרעות שינה עשויות לנבוע מסיבות רבות, מבעיות הורמונאליות דרך לחץ נפשי, מחשבות טורדניות על בעיות היומיום, ועד כתופעות לוואי מנטילת תרופות שונות. לרוב נוהגים להבחין בין מספר סוגים מרכזיים של הפרעות שינה: נדודי שינה המתייחסים לקושי להירדם או מנגד – ליכולת להישאר ערים כל הלילה, תסמונת דום נשימה בשינה הבאה לידי ביטוי בהפסקות נשימה במהלך השינה וכן נרקולפסיה, שהיא חוסר היכולת של המוח לווסת את מחזור השינה ואנשים הסובלים מתופעה זו עשויים למצוא את עצמם נרדמים במהלך שעות היום.
רוב האנשים אינם סובלים מהפרעות שינה דרמטיות אלא מתופעה של נדודי שינה שאופיינית אגב לקצב החיים האינטנסיבי והלחוץ של העת המודרנית.  היות ושינה כה חשובה, מומלץ לנהל את שגרת היום ולבצע מספר פעילויות שיעזרו לכם להירגע לקראת השינה ולאפשר לעצמכם ליהנות משנת לילה איכותית יותר.

איך אפשר לשפר את איכות השינה

נתחיל בפעולות מנע. אפילו אם יש עדיין אור בחוץ, אבל הגיעה העת לישון. מומלץ להחשיך את החדר על מנת להיכנס לאווירת השינה. כנ"ל לגבי הורדת פעילות גופנית ורגיעת הגוף לקראת זמן שינה בין אם זו אמבטיה מרגיעה או כל הורדת הילוך כלשהי. החלפת מוסיקה קצבית במוסיקה שקטה, כיבוי הטלוויזיה והמכשיר הסלולרי. מחקרים מצביעים גם על הקשר בין צריכת קפאין בשעה מאוחרת לנדודי שינה. יש לזכור שקפאין יכול להישאר בדם במשך 6-8 שעות ולכן, שתיית כמויות גדולות של קפה אחרי שעות הצהריים עשוי לגרום לקשיי הירדמות ושינה – הימנעו מצריכת קפה בשעות מאורחות או החליפו לקפה נטול קפאין.
מומלץ לאמץ שגרת שינה קבועה כדי להרגיל את הגוף לשינה במסגרת קבועה – הליכה למיטה בשעה קבועה, ארגון מעין טקס שינה קבוע, וויסות של הטמפרטורה והכנת החלל לשנת לילה, נשימות עמוקות ואפילו דמיון מודרך להרפיית הגוף. יש חשיבות לסוג המזרן, המצעים, הטמפרטורה ומידת הרעש בחלל על איכות השינה וכן על האוכל שנאכל לפני השינה כאשר ההמלצה אוכל קליל בלבד ורצוי להימנע מאכילה לפחות שעתיים לפני שהולכים לישון.

השינה חשובה לאיכות החיים ולכן, נסו ככל שניתן לשפר את איכות השינה על ידי איתור מקור הלחץ, הירגעות מקדימה לפני השינה ופעולות או תוספים משלימים לרגיעה מנטאלית ופיזית.

 

*** רסקיו לילה מבית פרמה גורי על פי שיטת ד"ר אדוארד באך מאנגליה, מראה כי תמציות פרחי באך משרות שלווה, מסייעות למתן מחשבות טורדניות ובכך עשויות לסייעה להשרות שינה ואז להירדם באופן טבעי. לפרטים היכנסו לאתר https://www.rescueremedy.co.il/

שתפו את המאמר

הורידו עכשיו את האפליקציה שלנו בחינם!

ותהנו ממגוון תכנים בזמן אמת לנייד שלכם

דילוג לתוכן