בשנים האחרונות אנו שומעים יותר ויותר על וירוס הפפילומה (HPV). אומנם אנו שומעים עליו יותר בהקשר של אבחון ואיתור מוקדם יותר, ובעיקר גם בהקשר של החיסון כנגדו הנפוץ מאוד ומיועד לנשים בגילאי 9-26 שנים. אז בואו נראה מהו פפילומה, כיצד נבדקים בו ואיך מטפלים במקרה של הידבקות.
מהו פפילומה?
פפילומה הוא שם כולל למשפחת נגיפים הפוגעת בעור וברקמות הריריות והוא נפוץ בעיקר בפה, בלוע, בצוואר הרחם ובפי הטבעת. כיום קיימים כ- 100 זנים של פפילומה, כאשר בסביבות 40 מהם פוגעים באיברי המין. הזיהום המועבר דרך יחסי מין הוא בעל סיכון גבוה מאוד, ועלול לגרום לגדילה לא תקינה של תאים ורקמות וגם להתפתחות שינויים טרום סרטניים וסרטניים. שינויים אלה יכולים להוביל להתפתחות מחלות סרטן שונות, וסרטן צוואר הרחם בפרט Cervical cancer.
פפילומה יכולה לגרום למחלות ובעיות רפואיות נוספות כמו יבלות (קונדילומות) הנפוצות אצל גברים ונשים כאחד, גידולים ושינויים בתאים של האיברים האינטימיים (כמו בצוואר הרחם אצל נשים) או בפי הטבעת ואזור הפה.
מהן הגורמים שיכולים להגביר את ההידבקות בוירוס הפפילומה?
- קיום יחסים עם בני זוג רבים.
- מערכת חיסונית ירודה.
- גיל –ישנה שכיחות של המחלה בגילאים צעירים, מגיל ההתבגרות ועד גיל 25.
- פעילות מינית בגיל צעיר (מתחת גיל 16).
איך מאבחנים הידבקות בפפילומה?
ישנם מצבים שונים של הידבקות, כאשר הנפוצה ביותר היא הופעה של יבלות. במקרה זה, רופא יוכל לאבחן את המחלה על סמך בדיקת גופנית, באמצעות מריחת חומצה ובדיקה, או באמצעות לקיחת דגימה מהיבלת ושליחתה למעבדה לצורך זיהוי.
דרך נוספת האפשרית לנשים היא לאבחן את הפפילומה היא על ידי בדיקת פאפ (PAP), אותה נהוג לבצע כל 1-5 שנים. כל אישה הניגשת לרופא נשים, תוכל לבצע את הבדיקה באופן מהיר. את בדיקת הפאפ מבצעים על ידי לקיחת משטח תאים מצוואר הרחם ואבחון האם נוצרו שינויים במבנה התאים באזור זה, וכך למנוע התפתחות של תאים סרטניים. חשוב מאוד לבצע בדיקת פאפ, מכיוון שאבחון מוקדם מפחית את הסיכון להתפתחות של תאים סרטניים בצוואר הרחם.
איך מטפלים בפפילומה?
כיום ישנו טיפול מונע של פפילומה הניתן באמצעות חיסון נגד הנגיף. ישנם שני סוגים של חיסונים כאלה המונעים הידבקות בוירוס והם: חיסון סרווריקס המיועד לנשים ומונע סרטן צוואר הרחם וחיסון גרדסיל-4 ו-9 המיועד לנשים ולגברים ומגן מפני ארבעה-תשעה זנים של הווירוס. החיסון כיום ניתן בכיתה ח' לתלמידי ותלמידות בית הספר כחלק מתוכנית משרד הבריאות לחיסון צעירים לפני התחלת הפעילות המינית כדי למקסם את יעילות החיסון.
במידה וקיימות יבלות, הטיפול משתנה בהתאם לגודל שלהם; באמצעות מריחת תכשירים על היבלות הגורמים להיעלמותן או באמצעות הסרה כירורגית שלה ובהרדמה מקומית (במקרים קשים יותר, נשקלת הסרה בהרדמה מלאה).
את המאמר כתב ד"ר גיא גוטמן- גינקולוג מומחה, מטפל בהסרת קונדילומות בלייזר, ומבצע בדיקות קולפוסקופיה וקוניזציות.