החלטת נתניהו על שימוש בטכנולוגיית המעקב אחר אזרחים בנושא נגיף הקורונה מעוררת מחלוקת, מה גם שאינה מקובלת במדינות דמוקרטיות.
שרת המשפטים לשעבר איילת שקד הופקדה על הריגול הבוטה נגד האזרחים וסיפרה כי המעקב הטכנולוגי אחר חולי הקורונה אכן מהווה ״צעד קיצוני ופגיעה קשה בפרטיות, אך עשוי לחסוך חיי אדם. אני מתכוונת לפקח אישית על ההפעלה ולוודא שתיעשה בצורה מינימלית ומבוקרת, ושתופסק מיד לאחר יעבור זעם תוך השמדת המידע".
.
מערכות מסוג זה שמופעלות בדיקטטורות נוסח סין וסינגפור וגם ברוסיה, המתוחכמות מסוגלות לפענח את כל צעדיו של האדם, התנהלותו, האנשים שעימם נפגש וכל מה שאמר או עשה. מדובר בטכנולוגיה המסוגלת להפעיל את המיקרופונים והמצלמות בכל מכשיר טלפון נייד בעולם ובכך לדעת על האדם -ה-כ-ל כל הזמן. נתניהו אמר כי הטכנולוגיה הישראלית מופעלת ״למניעת טרור״ ועכשיו היא תופעל במסגרת צעדי מניעת התפשטות הקורונה.
.
ח"כ איתן גינזבורג (כחול לבן) על החלטת נתניהו להפעלת אמצעים טכנולוגיים למעקב אחרי חולי קורונה:
.
"לראשונה יחלו לעקוב אחר אזרחים באופן טכנולוגי על ידי איכון סלולרי. זהו מהלך מטריד מאוד של פגיעה משמעותית בפרטיות שמאפשר פתח מסוכן לעתיד. אסור לעבור על כך לסדר היום.
.
״לפני שנוקטים בצעד זה, חייבים לקיים דיון מעמיק ורציני בכנסת, שחייבת לפקח באופן הדוק על כל המהלך ועל הגבלתו באופן ברור״.
.
*התייחסות התנועה לטוהר המידות למשבר הקורונה ולהודעת ראש הממשלה הערב על שימוש ביכולות ניטור ומעקב למול אזרחים:
״אנו מצטרפים לקריאה להקפיד על הנחיות משרד הבריאות ולנהוג באחריות אישית מתוך תקווה שנוכל לעבור את התקופה הזו, ביחד ובשלום.
.
עם זאת מציינת התנועה:
״חשוב לזכור שדווקא זמנים שכאלה מחייבים שקיפות מוגברת של פעולות השלטון ומעקב אחריהן. זהירות זו מתחייבת במיוחד כאשר מדובר בממשלת מעבר, כאשר טרם הושבעה כנסת חדשה, וכאשר משפטו של ראש הממשלה, הנאשם בעברות חמורות של שוחד ומרמה והפרת אמונים, עתיד להיפתח תוך שלושה ימים. על כן אנחנו חייבים להקפיד שלא יהיה ניגוד עניינים במילוי תפקידו ולהבטיח כי הפעילות החשובה למלחמה בקורונה לא תנוצל למטרות אחרות.
הצעד שננקט לאחרונה על ידי שר המשפטים להרחבת סמכותו להכריז על מצב חירום מיוחד ולהקפיא בפועל את פעילות מערכת המשפט הינו מרחיק לכת ביותר ועלול לפגוע בזכויות יסוד, בזכות הגישה לערכאות, וביכולתם של אזרחי המדינה וארגונים כמונו לפקח על רשויות השלטון ולאכוף עליהן את מימושן של זכויות היסוד ועקרונות הממשל התקין. מתן סמכות כה קיצונית בידיו של שר המשפטים פוגע בהפרדת הרשויות ובעצמאות הרשות השופטת.
.
״גם השימוש באמצעים טכנולוגיים למעקב וניטור של אזרחים, חייב להיעשות תחת פיקוח פרלמנטרי ומשפטי הדוק, בכדי לוודא כי הפגיעה המשמעותית בפרטיות הנובעת מצעד זה תצומצם למינימום ההכרחי.
״
אנחנו בתנועה לטוהר המידות עוקבים אחר ההתפתחויות בתקופה כה רגישה, ומבינים את החשיבות שבשמירה על צעדים אפקטיביים למאבק בנגיף הקורונה. יחד עם זאת, לא נהסס לנקוט בצעדים ככל שיהיה צורך בכך, לשמירה על שלטון החוק בישראל.״
.
עניין מרכזי