מבזקים

ח״כ שלח: זירת המבוגרים תקבע אם ומתי ננצח את הנגיף


יושב ראש הוועדת למלחמה בקורונהחבר הכנסת עפר שלח אומר כי "המבחן הלאומי של המאבק בקורונה יהיה בטיפול באוכלוסיה המבוגרת. היא קבוצת הסיכון הגדולה ביותר, היא  שסובלת יותר מכל מהשפעות החולי, הבדידות והמחנק החברתי והכלכלי. היא גם זו  שתישאר תחת הגבלות גם כשהסגר על חיינו ייפתח בהדרגה.
.
בדיון הוועדה מלחמה בקורונה היום הועלו הבעיות הבוערות הנוגעות לאוכלוסיה זו. אין הסברים מספקים להחלטות כמו ההימנעות מבדיקות במוסדות בהם התגלה קשיש חולה, אין הסבר לפינוי של מוסדות דיור מוגן, המטלטל את יושביהם, אין מענה לבעיות כוח האדם והתקציב המיוחדות למוסדות אלה. אין גם הבנה אמיתית וסהברה ראויה כדי שהקשישים המתגוררים בבית יוכלו להתמודד עם החרדה, תחושת הבדידות וקשיי היומיום.
.
הוועדה דרשה מגורמי משרד הבריאות למצוא מענה לבעיות אלה באופן מיידי. יש לקבוע צוות ייעודי, מתכלל ובעל סמכויות שירכז את הטיפול באוכלוסיה המבוגרת. יש לגייס סטודנטים לסיעוד להשלמות כוח אדם ויש להנהיג מדיניות בדיקות שונה ורחבה יותר בקרב גילאים אלה. הטיפול באוכלוסיה זו הוא שיקבע אם נצליח במאבק קורונה או חס וחלילה ניכשל בו".

.

הודעה לעיתונות

יו"ר הוועדה ח"כ שלח: "הטיפול בקשישים הואהנושא עליו ייבחן משבר הקורונה; ראש אגף גריאטריה במשרד הבריאות: "כבר הערב ייפתחו שתי מחלקות גריאטריות עבור חולי קורונה"

איגוד בתי האבות: "המצב חמור וקשה. אפס עזרה מהמדינה. אנחנו עם מחסור בכוח אדם, ומשרד הבריאות מוציא מכתב שאסור לנו להעסיק עובדים בשני מקומות ומגבילים שעות המשמרות; מנהל בית האבות "נופים": "לא מקשיבים לשטח. לא יתכן להשאיר את הנושא של כן או לא תסמינים לאחריותו האישית של דייר. דיירת שחשבה שיש לה אלרגיה ועברה בדיקה נמצאה כנשאית"; מנכ"ל "רעות": כל עוד אנחנו וארגונים נוספים לא נקבל מענה בסדרי גודל של 5-4 מיליון ש"ח בחודש, ניאלץ לסגור את שערי "ביה"ח הגריאטרי רעות" ולא נוכל לתת מענה גם למונשמים הכרוניים הקיימים"

הוועדה המיוחדת להתמודדות עם נגיף הקורונה, בראשות ח"כ עפר שלח, התכנסה הבוקר (שני) לדיון בנושא טיפול משרד הבריאות בקשישים במוסדות גריאטריים ובבתי אבות עקב משבר הקורונה . בדיון נכחו נציגי משרד הבריאות, נציגי איגוד בתי האבות, מנהל מוסד "נופים" בירושלים, מנכ"ל עמותת "רעות" ומומחה בתחום הגריאטריה.

יו"ר הוועדה ח"כ עפר שלח (יש עתיד תל"ם): "נושא פינוי בתי האבות מטריד את כולנו. ההחלטה על הפינוי נלקחה תחת תרחיש של מאות מונשמים, התרחיש הזה לשמחתנו לא מתממש, אז האם יש צורך בהמשך התהליך? אנחנו מנסים להבין את תהליך קבלת ההחלטות. מי נותן את ההנחיה לביצוע בדיקות בבית אבות אם לא מנהלת תחום הגריאטריה במשרד הבריאות? האם השתנתה המדיניות לגבי בדיקות הן של דיירים נוספים במקום שהתגלתה בו קורונה והן של עובדי המקום? איך אפשר להבין את ההיגיון שלא לבדוק?

ד"ר אירית לקסר, ראש אגף גריאטריה במשרד הבריאות: "כבר הערב ייפתחו שתי מחלקות גריאטריות עבור חולי קורונה. אנחנו מבינים את הרגישות של אנשים קשישים שחוששים שאולי נדבקו בקורונה. אנחנו נערכים כרגע לתרחיש של אלפי מונשמים, לצורך כך הוחלט שצריך גם את המבנים. אני מסכימה עם הטענה שקיים מחסור משמעותי של כוח אדם בתחום. אנשי מקצוע לא באים לעזור בטיפול בזקנים. לכן אנחנו עובדים על תכנית משמעותית שתיתן מענה. ברור לי שחסר כ"א. אני מקווה שייקחו סטודנטים של מקצועות הבריאות כדי לסייע למערך הגריאטרי. נעשה מאמץ משמעותי בימים הקרובים להעביר עוד ציוד רפואי.

בהתייחסה לשאלת היו"ר ח"כ שלח, בנוגע לבדיקות הדיירים והצוות בבית האבות "נופים" השיבה: "ברגע שאדם הוא ללא תסמינים, החשש הוא שברגע שהבנאדם יקבל תשובה שלילית לבדיקה הוא פחות יקפיד על הבידוד.

ח"כ יואב סגלוביץ (יש עתיד תל"ם): "האם כל הצוות במוסדות האלה כבר נבדק? בנוסף, לא מובן מדוע משרד הבריאות מבקש להמשיך לפנות את המוסדות של הקשישים. מה שקורה במשבר בראשל"צ ובפרדס חנה זאת אטימות של המערכת. נעשה פה עוול ולא יודעים להגיד -טעינו הפינוי נעשה בין השאר בגלל צורך במקום למאות חולים מונשמים מה שלא קרה עד כה, אז מה ההצדקה? יש 14 מבנים, 11 פנויים לחלוטין, בשלושה המבנים הנותרים יש 69 ניצולי שואה. צריך לדאוג לאותם קשישים, אנחנו הולכים לזרוק ניצולי שואה מהמקום היחיד שהם מכירים. כולם אומרים שצריך לשמור על הקשישים, אבל בסוף יש פה כשל מערכתי, אין איש אחד שרואה את כל התמונה ומטפל באירוע מבוקר עד ערב. זה לא מנוהל וחייבים להרים דגל אדום על הנושא הזה. ההנחיות בנושא הבדיקות נראות כמו ההנחיות כי מטופשות שיכולות להיות."

ח"כ מירב כהן (כחול לבן): "עצם המעבר עצמו של קשישים למתחמים אחרים יכול להוביל למותם. האם הפינוי הזה לא רק קשור לקורונה ומעורבים בו גם שיקולים כלכליים. ההתנהלות מול המשפחות לא סבירה. בנוסף, משרד הבריאות הודיע שאנשי צוות לא יוכלו לעבוד ביותר ממוסד אחד. מי שמכיר את התחום יודע שמדובר בגזירה קשה. השאלה אם אין אלטרנטיבה."

ח"כ טלי פלוסקוב (הליכוד): "איפה כוח האדם לבתי האבות? יש להוציא דחוף מכתב לקיים בדיקות לכל הקשישים בבתי אבות לטובת גילוי מקרי קורונה. אחרת אנחנו יכולים להגיע לקטסטרופה במקומות האלה."

ח"כ אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת): "הבעיה היא שכנראה נושא הקשישים לא נמצא בסדר עדיפויות גבוה במשרד הבריאות. חסר לנו הלוביסט במשרד הבריאות והאוצר שיבטיח שהם מקבלים את המשאבים."

ח"כ מיקי חיימוביץ' (כחול לבן): "אנחנו מכירים את ההנחיות וחשוב להקפיד עליהן. אבל אם בבית אבות יש הדבקה הסיכוי להדבקה בכל בית האבות הוא גבוה. האם לא הגיע הזמן שתבצעו את הבדיקות בבתי הקשישים באופן סדיר כדי לקבל תמונת מצב מדויקת. ההנחיות לגבי בתי אבות צריכות להיות אחרות לגמרי."

ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד- תל"ם): "מה קורה עם ציוד הגנה מפני הדבקות של אנשי הצוות? בדיקות – הנושא חייב להיפתר. אומרים שיש עוד בדיקות אבל מחכים שיופיעו תסמינים. מחסור בצוות טיפול – יש הרבה אנשים בחל"ת, בבידוד, אי אפשר להשאיר אנשים סיעודיים בלי היכולת לעשות דברים בסיסיים."

רפי פולק, מנהל בית האבות "נופים": "לא יתכן להשאיר את הנושא של כן או לא תסמינים לאחריותו האישית של דייר. דיירת שחשבה שיש לה אלרגיה ועברה בדיקה נמצאה כנשאית. חייבים לשפר את זמן התגובה והפינוי. יש פה בעיה של תרגום החומרה והקושי לתגובה מיידית. לא הרגשתי שמקשיבים לשטח ונותנים תגובה עניינית. קיבלנו תגובות והנחיות לא ריאליות ולא מחוברות למה שקורה בשטח. לא מקשיבים לשטח כמו שצריך. היה צריך להקשיב ולנסות לעזור במקום ולא רק להנחות לעשות העברות בין דיירים. ברור היה שניקלע למצב שלא נוכל לתת מענה לאנשים סיעודיים. צריך להתייחס לא רק למבנים אלא גם לכוח האדם, למיגונו ולבדיקותיו. לא פשוט להכשיר ולהכניס אנשים למחלקות שיש בהם נדבקים בקורונה. לא יתכן מצב שנישאר בלי שום מענה. אנחנו צריכים להיות בסדר עדיפות הרבה יותר גבוה. ד"ר לסקר מתאמצת אבל לא סופרים אותה."

רוני עוזרי, איגוד בתי האבות: "המצב חמור וקשה. אפס עזרה מהמדינה. אנחנו עם מחסור בכוח אדם, ומשרד הבריאות מוציא מכתב שאסור לנו להעסיק עובדים בשני מקומות, ושלעובדים אסור לעבוד יותר מכך וכך שעות במשמרת. אנחנו במצוקה גדולה בנושא כוח האדם ואני אומר לממשלה: אם אתם לא עוזרים – לפחות אל תפריעו. לגבי ציוד – אנחנו מתמודדים כל היום מול ספסרים בפי שלוש מחיר, משרד הבריאות לא עוזר לנו בכלום. לא יתכן שהממשלה תתעלם, זאת האוכלוסייה החלשה ביותר. מגלגלים אותנו ממשרד למשרד, עושים צחוק מהמדינה, אין קבלת החלטות."

ד"ר יורם מערבי, מומחה בתחום הגריאטריה: "מרבית האוכלוסייה הזקנה נמצאת בקהילה ולא במוסדות. יש כל מיני סוגי בעיות, הדמנטיים מדאיגים אותי הכי הרבה. שבירת השגרה נוראית עבורם. אני עומד נפעם בפני הרבה מאוד רצון טוב של משרד הבריאות וגופים נוספים אך לאור קצב ההתמודדות, לא כל הדרישות שלנו מקבלות מענה. אנחנו לא ערוכים באופן מידי להנשים הרבה יותר אנשים. אנחנו בקשר רציף עם משרד האוצר אבל נכון לעכשיו טרם קיבלנו מענה. אנחנו בפועל נופלים בין הכיסאות משום שאנחנו לא עומדים בקריטריונים."

עידו שריר מנכ"ל עמותת "רעות": "למרכזי הרפואה הגריאטריים אין מענה על הגזרות הכלכליות שאנחנו סופגים בעקבות הקורונה. ההיבט הכלכלי הוא קריטי. כל עוד אנחנו וארגונים נוספים לא נקבל מענה בסדרי גודל של 54 מיליון ש"ח בחודש, אנחנו ניאלץ לסגור את השערים ולא נוכל לתת מענה גם למונשמים הכרוניים הקיימים."

יו"ר הוועדה ח"כ עפר שלח סיכם את הדיון: "הפער בין האוכלוסייה המבוגרת לשאר האוכלוסייה עלול להחריף. ברור שקודם יחזרו הצעירים למעגל העבודה וזה עוד יותר יבודד את האוכלוסייה המבוגרת. האוכלוסייה המבוגרת צריכה הסברה ייעודית שתגיע אליה באמצעים בהם היא יכולה לקבל אותה ובשפות שונות. תוסיפו על הבדידות את המחסור במידע והיכולת לתקשר עם בני המשפחה שיכולים לתווך את המידע זה בעייתי מאוד. צריך להיות אופרטור בשולחן מקבלי ההחלטות וצריך שיהיו לו כל הכלים לטפל בנושא עם מיטב האנשים שיכולים לייעץ בתחום הזה ועם קשר ישיר למוסדות. סוגיית הבדיקות לא ברורה, חייבת להיות מדיניות של בדיקות במוסדות אלה, בטח אם התגלה חולה של קורונה". ביחס לסוגיית הפינוי אמר: "צריך לשקול את זה בפינצטה, מדובר בדיני נפשות. הטיפול בקשישים זה הנושא עליו ייבחן בסוף משבר הקורונה".

.

קרדיט לתמונות: דוברות הכנסת.

.

עניין מרכזי

שתפו את המאמר

הורידו עכשיו את האפליקציה שלנו בחינם!

ותהנו ממגוון תכנים בזמן אמת לנייד שלכם

דילוג לתוכן