פגישה שארכה יותר משש שעות בערב החג בהשתתפות נתניהו, גנצ וציוותיהם לא הניבו הסכם. בהודעה משותפת נמסר כי המשא ומתן יחודש במוצאי החג. אם תוכח התקדמות של ממש אפשר שהנשיא ריבלין יאפשר הארכה נוספת של המנדט.
אביגדור ליברמן פירסם היום ביקורת נוקבת על גנצ ואשכנזי על שנטשו את כל העקרונות שעימם הלכו לבחירות בעודם זוחלים לממשלת נתניהו הימנית, חרדית, חומייניסטית, דיקטטורית ומסוכנת.
.
יאיר לפיד דייק בהגדרת המצב:
״הניסיונות להציג את הקמת הממשלה כממשלת חירום ששום סעיף במשא ומתן לא עוסק במשבר הבריאותי והכלכלי זה עלבון לציבור. ממשלת נתניהו החמישית עם 34 שרים דואגת בעיקר לעצמה ולראש ממשלה עם שלושה כתבי אישום חמורים. לפחות אל תקראו לזה ממשלת חירום״.
.
קודם דיווחנו: בני גנץ מתחנן על נפשו ומבקש – קח אותי ביבי, קח אותי לממשלתך. הוא הצהיר בקול נחרץ וחנפני כי הוא רוצה ממשלת אחדות. אחר כך נפגשו השניים. מי שמחליט הוא נתניהו ובימין יש המנסים לנטרל את המהלך.
ברגע האחרון לפני חצות כשהמנדט עמד לפקוע, בעוד השניים נפגשים הם פנו ביחד לנשיא ריבלין שהאריך את המנדט של גנץ ביומיים עד יום רביעי בחצות. היום השניים נפגשים שוב.
.
בהודעה משותפת לצדדים, נמסר כי "בפגישה בין ראש הממשלה נתניהו ויו"ר כחול לבן גנץ חלה התקדמות משמעותית במגעים להקמת ממשלת חירום לאומית. הצדדים קבעו להיפגש שוב בבוקר בנוכחות צוותי המשא ומתן".
.
אמש הטון של גנץ היה נחרץ אבל התוכן חנפני ולקקני. הוא לא איים בחקיקה נגד ביבי. הוא הובס. ברגע האחרון הוארך המנדט ביומיים כשנתניהו וגנץ נפגשו והם מנסים לסכם עניינים. גנץ הוא נתון לחסדי נתניהו. אמש גנץ פנה לביבי בשידור חי בתחינה ברורה: "נתניהו, הגענו לרגע האמת. אני שלם עם עצמי ועם החלטתי. אדאג לדמוקרטיה בישראל. נתניהו זה רגע האמת. זה או ממשלת חירום או בחירות בסיבוב הרביעי".
נתניהו מנצח והוא שיקבע. ברצותו יילך לסיבוב נוסף, ברצותו ייקח את גנץ אבל כפוליטיקאי מסוקטט ומרוט נוצות. מעתה יש לכנסת עוד 21 יום לנסות להקים ממשלה ולא – יהיה סיבוב בחירות נוסף. לזכות נתניהו משחקת העובדה שהציבור מרוצה מאוד מביצועיו במשבר הקורונה. בסקרי בחירות בורחים מגנץ 4-6 מנדטים לליכוד ולליברמן. אורלי לוי ועמיר פרץ נמחקים אז למה לו לתת להם צ'ופרים אחרי שריסק אותם ומוטט אותם לחלוטין בקרב מצביעיהם.
אחרי נאום גנץ שיחרר ביבי הודעה סתמית שעשרות כמותה פורסמו כמעט מידי יום: בא נחתום על הסכם לממשלת חירום עוד הערב".
קודם דיווחנו: שעות ספורות לסיום המנדט מאמץ גדול של הרגע האחרון להשלים את ההסכם המתגבש להקמת ממשלת ימין בתוספת נספחים בראשות בני גנץ וגבי אשכנזי. בני גנץ ימסור בהמשך הערב הודעה עם סיום המנדט שלו החל בחצות.
המלך ביבי יחליט אם לזרוק עצם למשרתו בני
קודם דיווחנו: מסתמן – בסוף נקבל גם וגם. גם ארדואן וגם כחול לבן. גם ימין קיצוני וגם חרדים זוללי תקציבים ואפילו שוליים בוגדניים, שגנבו את קולות השמאל כדי להמליך את נתניהו ולהקריב את היושרה, הכבוד וההגינות שלהם על מזבח האינטרס האישי הצר והקטנוני.
כאלה הם בני האדם בעולמו המופלא של הקוסם הגדול מבלפור ומי שזה לא מוצא חן בעיניו יכול רק לשבת באולפן של רינה מצליח ולמרר בבכי תמרורים על מר גורלו או לפתוח פרלמנט קיטורים פרטי עם עפר שלח, אמנון אברמוביץ ואהוד ברק. ביבי הוא המלך ואין בלתו.
המנדט של גנץ פוקע הלילה בחצות. הנשיא ריבלין אילץ את נתניהו לקצר הליכים ולהחליט עוד היום: אחדות עכשיו או בלגן מתמשך בחסות הקורונה, המשפט הפלילי והבחירות הבאות בהמשך. ההערכה היא שביבי משלים מהלך גאוני שממנו הוא יוצא גם מנצח וגם זוכה לאהדה ציבורית חסרת תקדים שמגמדת את ההתנגדות הפנימית לתמרון שהוא משלים בתחכום כה רב.
נראה לנו איפוא שנתניהו יחליט להשלים את המהלך ולחתום על ההסכם שכבר גובש וסוכם עקרונית לפני יותר משבוע ימים. אמש הסכימו השניים על הפסקת אש בהשמצות שכוללת איסור כולל של התבטאויות ומתן ראיונות לתקשורת. ההמתנה לרגע האחרון היתה עוד ספין מהסרטים של הגדול בדורו, בנימין נתניהו.
זה שממשיך וזה שניצל, זמנית, מהבושה הגדולה.
למעשה ההחלטה היא עכשיו רק שלו. כך הוא תימרן את זה וכך זה קורה. הוא הוביל לכך שהכל חשים ברוחות הרעות המנשבות בציבור וברצון הכללי לאחדות עכשיו ומשתמש בו כדי לדכא את מעט הליכודניקים שמתסיסים מבפנים בשל חששם לאבד את תפקידם המיניסטריאלי.
נתניהו גם עשוי לפלוט ברגע האחרון את בנט ואת שקד אלא אם יסכימו לתנאיו. יש לו את עמיר פרץ, את אורלי לוי ואת שני הטראבלמייקרים מכחול לבן. אבל הוא גם יודע שהוא לא יוכל לסמוך לא על בוגדי המרכז והשמאל. לא לא. אי אפשר להסתמך לא על אורלי ולא על העבודה לאורך זמן. לכן, הוא צפוי ללכת היום על הדיל שרקם עם גנץ ועל גבו של זה שחולם להחליפו בשנה הבאה.
אם ההסכמה תגיע, וסביר שכך יהיה עוד היום, אפשר שביבי ועימו הגוש יפנו לריבלין בבקשה מיוחדת ומאוחדת להאריך לגנץ את המנדט כדי להשלים את המהלך כולו עד להצגת הממשלה החדשה בכנסת.
נתניהו הולך על אחדות שתבצר את שלטונו לפחות לעוד שנה וחצי ואילו גנץ יציל עצמו מתבוסה עכשיו. בקיצור: תיאורטית זה מצב של win win עם יתרון ברור לנתניהו המנצל שוב, בפעם המי יודע כמה, את 48 חוקי הכוח והעוצמה של רוברט גרין ומשכלל אותם לכדי שלמות מופתית. היידה, ביבי. שוב שיחקת אותה בגדול.
רמי יצהר
Rami Yitzhar
עניין מרכזי