החקלאות הישראלית משתכללת באופן מתמיד, ומצליחה לייצר יבולים הולכים וגדלים, כולל במקומות עם תנאי מזג אוויר קשוחים מאוד. אחד המרכיבים החשובים לרוב הגידולים החקלאיים הוא הדישון – ומי שמשתמש בקומפוסט משובח כבר יודע עד כמה הוא תורם, גם מבחינת הכמות וגם בהיבט של האיכות. גם את תהליך הייצור של הקומפוסט כדאי להכיר, ולהבין מהם היתרונות העיקריים שלו.
האיכויות החשובות של קומפוסט איכותי באמת
קומפוסט איכותי הוא כזה שמכיל חומרי הזנה חיוניים לצמחים השונים, ובכך תורם גם להגדלת היבולים וגם להשבחתם. כך לדוגמה סוג הקומפוסט משפיע על ריכוז החלבון בגרגרי חיטה, ובהתאם גם על איכות המוצרים שמיוצרים מאותה חיטה. תכונה חשובה נוספת של קומפוסט מובחר היא שחרור איטי והדרגתי של החומרים הנ"ל, כך שהם ייקלטו באופן אופטימלי ע"י הצמחים ולא יחלחלו אל עומק האדמה.
עוד יתרון משמעותי של קומפוסט איכותי הוא לקרקע. לקומפוסט יש יכולת לצמצם סחף, לשפר את האחיזה של המים, להרחיב את המגוון הביולוגי ובאופן כללי לשפר את הפוריות של האדמה – וגם לכך יש כמובן תרומה לגידולים עצמם.
תהליך ייצור מדויק במיוחד ומבוקר בקפידה
קומפוסט איכותי באמת נשען על תהליך ייצור מוקפד מאוד ומדויק במיוחד.
דגש חשוב אחד הוא היפוך כל ערימת פסולת 6 עד 8 פעמים בשבוע, לטובת השבחה מרבית. דגש שני הוא אקלימי – כשהקומפוסט מיוצר במקום יבש מאוד וחם, אין מפגעי ריח והתוצרים של התהליך איכותיים. דגש שלישי הוא ניטור מתמיד של מדדים רלוונטיים: שיעור הלחות, הטמפרטורה, רמת הלחות (של הקומפוסט עצמו), יחס הפחמן-חנקן (אינדיקציה משמעותית למידת הפירוק של החומרים האורגניים) ועוד.
עוד כדאי לדעת שהתוצר הסופי נבחן במעבדה בלתי תלויה. המעבדה מספקת מידע אמין ומקיף אודות הכמות של החומר האורגני ובפרט חומרי ההזנה (NPK). כמו כן נועדה הבדיקה לשלול את קיומם של מזיקים, טפילי מעיים ושאר גורמים שליליים בקומפוסט שמועבר לחקלאי. התהליך היעיל במיוחד מבטיח מיצוי מרבי של הפסולת האורגנית, עובדה שמבטיחה גם תועלת כלכלית וגם תועלת אקולוגית.
התועלת האקולוגית של ייצור הקומפוסט
השימוש בפסולת אורגנית לייצור קומפוסט מספק גם תועלת אקולוגית, שממנה כמובן נהנים כולנו. הטמנת הפסולת, שלא לדבר על שריפתה, מובילות לפליטת גזי חממה ועוד מזהמים. לעומת זאת, עיבוד מבוקר בהתאם לתהליך הנ"ל מצמצם במידה ניכרת את פליטת החומרים הלא רצויים לאוויר. באופן טבעי, כל בחירה שמפחיתה את זיהום האוויר תורמת גם ליכולת של כולנו לנשום אוויר נקי וגם מקטינה במידת מה את הסיכון להחרפת שינויי האקלים.
עוד תועלת אקולוגית מושגת בזכות האפשרות לוותר על הדשנים הכימיים, וגם להשבחת הקרקע יש ערך בהיבט חשוב זה ובעידן שבו כולנו מחויבים לשנות מסלול והתנהלות כדי להיאבק במשבר האקלים.
חברת 'קומפוסט אור' מתמחה בניהול ותפעול של מפעלי מיחזור ובייצור קומפוסט איכותי לחקלאות כבר למעלה מ-20 שנה. לפרטים נוספים על ייצור קומפוסט איכותי במיוחד לחקלאות, בקרו באתר החברה.