נראה שמגיפת הקורונה אינה היחידה שהכתה אותנו בתקופה מאתגרת זו אלא גם תופעת גניבות הרכבים, שעל אף שאינה חדשה ומוכרת לנו מזה זמן רב – החלה לצבור תאוצה דווקא עכשיו. כל הפרטים בכתבה הבאה
זאב נחמנזון
בזמן שרבים וטובים מתושבי מדינת ישראל ישובים בביתם בחל"ת או לאחר פיטורים, חוששים לעתידם הכלכלי ולבריאותם – גנבי הרכבים בארץ לא נחים לרגע, ואפילו עובדים שעות נוספות כדי להשלים פערים ולהיענות לביקוש גואה, בשיאה של התפשטות מגפת הקורונה. ההתמודדות עם אויב בלתי נראה התוקף ללא רחמים לא הפחיתה את זו המתקיימת במקביל עם אויב אחר, שפעם גם היה בלתי נראה אך כיום תוקף ללא כל חשש, אל מול מצלמות, בכניסה לבתים ובחניונים ציבוריים.
מאז ומעולם היו גניבות הרכב מכת מדינה בישראל, עם כניסתם של הרכבים לחיינו. על אף הסגרים, המחסומים וההגבלות – בתקופת הקורונה חלה עליה במקרי הגניבות מסיבות שונות ומגוונות. בשעה שחברות ביטוח הרכב השונות נדרשות להתאים את עצמן למצב ולהציע שירותים ומחירים טובים יותר, הכוללים ביטוח לימים ולמועדים ספציפיים נוכח הנסיעה המועטה, גנבי הרכב מעלים הילוך ומוסיפים עוד מטען כבד על הענף הקורס ממילא.
אז מה מראים לנו הנתונים אודות העליה במקרי גניבות הרכבים בתקופת הקורונה? הנתונים העדכניים לפניכם.
נתונים מרים
שוק גניבות הרכב בישראל בימים כתיקונם ובמירכאות כפולות ומכופלות, מגלגל כ-800 מיליון שקל בשנה. באופן מתבקש וכן מהסיבות שיפורטו בהמשך, מאז פרוץ משבר הקורונה חלה עליה של כ-3% במקרי גניבות הרכב. זו אולי עליה זניחה ולא משמעותית, אך בשעה שקיימת התחושה כי כל העולם נסגר עלינו – זה מרגיז יותר מתמיד.
גנבי הרכב קיימים במנעד גדול מאוד: רבים מהם מומחים ובעלי ניסיון מקצועי מפוקפק במיוחד אבל עשיר ומוכח, וישנם גם כאלו פשוטים ולא מתוחכמים שיכולים לפרוץ לבית באור יום, לגנוב את מפתחות הרכב, להיכנס אליו, להניע ולברוח. ההערכות מדברות על מאות גנבים פעילים בארץ, אשר חלקם הגדול מאוגד בחוליות גניבה המאפשרות עבודה שיטתית ויעילה יותר. נתון מעניין הוא שכמדי שנה נתפסים גנבים רבים, נשפטים לתקופות מאסר קצרות ומיד עם שחרורם שבים לעיסוקיהם. בפועל, משטרת ישראל עסוקה מאוד באכיפת החוקים והמגבלות המשתנות חדשות לבקרים, ומכאן שחל קושי רב יותר עבורה לעקוב ולנהל מרדפים ואכיפה כנגד פשיעה שבשגרה.
ביקושים והסבות מקצועיות
למרבה הצער, למשבר הכלכלי העולמי שנוצר כתוצאה מהתפשטותה של מגפת הקורונה יש השלכות רבות על שוק הרכב וגם על עולם הפשע, והדבר אכן מורגש.
ראשית, המצוקה הכלכלית מדרדרת רבים למחוזות האפלים והאסורים הללו. אבטלה גבוהה לצד רצון להמשיך ולהתקיים מוסיף לא מעט גנבים לקהילה הגדולה מלכתחילה. הישיבה הממושכת בבתים עם הילדים ובכל שעות היממה, הופכת את הפריצה לבתים לבעייתית בהרבה, ומביאה את הפורצים לערוך הסבה מקצועית ולהפוך לגנבי רכבים.
בעולם הרכב כשלעצמו נוצרים קשיים שמובילים לבעיות מסוג חדש. מפעלי הרכב נסגרים עקב קיצוצים והגבלות עבודה וכשהייצור קטן – הביקוש עולה. חוסר בחלקי חילוף מהווה אף הוא סיבה טובה נוספת לגנבים לבצע את זממם. בעוד שמחיריהם הגבוהים של חלפים ורכבים אינו דבר שרבים יכולים להרשות לעצמם לשלם בתקופה שכזו, הם מוצאים את עצמם מחפשים פיתרונות זולים יותר, גם אם כאלו פחות חוקיים ומוסריים. הקלות שבגניבת רכב בישראל, האכיפה הפחותה והענישה הלא מאיימת במיוחד תורמות גם הן את חלקן בעידוד לגניבת רכבים.
מימוש נכסים
תופעה מדאיגה נוספת שהחלה לצבור תאוצה בזמני משבר היא "הגניבה המוזמנת" – מצב בו בעל הרכב דואג להעלימו בסיוע של גורמים חיצוניים, ברוב המקרים כאלו שלהם גישה למפתחות הרכב ולקוד הנעילה, כמו בעלי חניונים או עובדי מוסך שבו הרכב מטופל. על פי ההערכות, כ-20% ממקרי גניבת הרכב בימים אלו הם גניבות מוזמנות, בהן מפעיל בעל הרכב את פוליסת הביטוח המקיף, תובע את הפיצויים ומפריש סכום כלשהו לחבריו לדבר העבירה עבור השירות.
אם כן, אלו זמנים קשים לכולנו. אלו שאינם מהססים לרדת לתהומות מוסריים וערכיים עושים זאת הפעם באופן יותר מהיר וענייני. זה מצריך מכולנו להגביר עירנות ולקחת בחשבון שזהו מצב מורכב ומאתגר יותר, אך חולף. שמרו על עצמכם ועל רכבכם.