מבזקים

מסכים אדומים והשקעות ירוקות: שוק ההון מתאקלם

בזמן שהבורסות נסחרות בתנודתיות לאור משבר הקורונה, סקטור אחד בלט בחוזקו היחסי – ההשקעות הירוקות. יותר ויותר כספים מוזרמים לחברות שפועלות תוך אחריות סביבתית וחברתית, מייצרות אנרגיה מתחדשת ומחפשות פתרונות טכנולוגיים להתחממות כדור הארץ

 

לארי פינק בן ה-67 עומד בראש בלאקרוק העולמית – ענקית השקעות המנהלת עבור לקוחותיה לא פחות מ-7 טריליון דולר. במהלך השנים עלתה ביקורת ציבורית על כך שחלק מההשקעות שלה אינן ידידותיות לסביבה, למשל, בחברות דלקים מזהמות. בינואר 2020 חל מפנה, פינק הודיע כי החברה תתחיל במהלך לצמצום ההשקעות הפוגעות בסביבה.

 

להודעה זו משמעות רבה עבור כל מי שעוסק בניהול תיק השקעות, בשל עמדתה המרכזית של בלאקרוק בתחום זה וההשפעה הגדולה שלה. נראה כי פינק סימן מגמה שעתידה להמשיך להתרחב בשנים הקרובות, ואולי אף להתעצם בצורה משמעותית בעקבות הפקת הלקחים ממשבר הקורונה.

פינק הכריז על יציאה מהשקעות בחברות העוסקות בייצור חשמל באמצעות פחם – דלק מזהם הפוגע בסביבה. עוד אמר כי החברה תציע תעודות סל שלא יכללו חשיפה לחברות הפוגעות באיכות הסביבה. ייתכן שבהמשך, אף יורחב הסינון גם לחברות הפוגעות בתנאי התעסוקה של העובדים, או פועלות בתעשיות בעייתיות מבחינה אתית, כגון הימורים.

 

ההשקעות הירוקות מתחממות

אפשר לומר שבכך קפץ פינק על קרון ההשקעות הירוקות שכבר רשמו הצלחה לא מעטה בשנים האחרונות. המחשבה על עתידו של כדור הארץ וההשפעה של ההתחממות הגלובלית מעסיקות היום לא מעט מדענים וחוקרים ברחבי העולם. מגמה זו באה לידי ביטוי כמובן גם בשוק ההון, שמתבונן בדאגה באירועי אקלים חריגים כמו בצורת, שטפונות ושריפות שמתרבים והולכים, ומספרם עשוי להמשיך לעלות, על פי התחזיות של מומחי האקלים.

 

סקטור האנרגיה המתחדשת, הכולל חברות שפועלות לאיתור וייצור אנרגיה ממקורות לא מזהמים כגון מים, רוח ואור השמש, מתחזק והולך. בין 2010 ל-2019, עוד טרם משבר הקורונה, נהנה סקטור האנרגיה המתחדשת מהשקעות בשווי של יותר מ-2.5 טריליון דולר – לפי התוכנית הסביבתית של האו"ם (UNEP). כך, בין אם מדובר בניהול תיק השקעות קטן או גדול, רבים כבר כוללים מניות מסקטור זה בתיק.

 

חברת המחקר מורנינג סטאר דיווחה כי ברבעון השני של 2020, קרנות נאמנות ותעודות סל אמריקאיות המציעות חשיפה לחברות בעלות דירוג ESG גבוה רשמו שיא עם גיוס כספים של 10.5 מיליארד דולר, על אף ההאטה הכלכלית שהביאה עמה מגפת הקורונה העולמית. זהו דירוג המביא בחשבון היבטים של סביבה (Environment), חברה (Society) וממשל תאגידי (Governance).

 

הקורונה מאיצה את המגמה

כל המספרים מראים כי עוד לפני משבר הקורונה, הביקוש להשקעות ירוקות היה בעלייה. משבר הקורונה חידד את התובנות לגבי ההשפעה ההרסנית של הפעילות האנושית על כדור הארץ, והגביר את המוכנות לפעולה למען צמצום הנזק לאקלים ולסביבה. ככל הנראה, זו הסיבה לכך שגם בעיצומו של המשבר, חברות הכלולות במדד S&P500 וזוכות לדירוג ESG גבוה, רשמו ירידה נמוכה בכ-10% בממוצע לעומת חברות בעלות דירוג נמוך יותר.

בעתיד הקרוב, וגם הרחוק, סביר להניח שממשלות ומדינות צפויות לשים דגש על מעבר לטכנולוגיות ייצור חדשות ומזהמות פחות, כמו גם למקורות אנרגיה מתחדשים. מעבר זה יהיה כרוך בהשקעות בסדר גודל של מיליארדי דולרים – כספים שככל הנראה יזרמו לחברות הפועלות בתחום, וגם לכיסי המשקיעים בהן.

 

בנוסף למדינות המשקיעות בטכנולוגיות ייצור ירוקות או במקורות אנרגיה מתחדשת – גם בשוק הפרטי ישנה התעוררות. מנהלי תיקים ומשקיעים רבים הגבירו בשנים האחרונות את החשיפה שלהם להשקעות ירוקות, המבקשות לתת מענה לבעיות חברתיות וסביבתיות.

 

חברת הייעוץ מקינזי כבר המליצה למשקיעים להביא בחשבון את ההתחממות הגלובלית העתידית בעת שהם שוקלים אילו השקעות להוסיף לתיק שלהם; וגם בסוכנות הדירוג מודי'ס משדרים מסר ברור – חשוב להתכונן כבר כיום לאירועי אקלים קיצוניים, באמצעות השקעה בפתרונות שיצמצמו את התחממות כדור הארץ. גם גופים גדולים הצטרפו למגמה – כמו הבנק המרכזי האירופי, שבוחן את האפשרות לרכוש אג"ח למימון מיזמים ירוקים, תוך הטלת סנקציות על תעשיות מזהמות.

תעשיות רבות שמזהמות את כדור הארץ חוות האטה ואף עצירה של ממש בעקבות הקורונה – כגון תעשיית התיירות והטיסות, תעשיית הרכב והתחבורה בכללותה ותעשיית הדלק, כאשר השימוש בו צונח וכך גם המחירים.

 

התועלת הכפולה של ההשקעה הירוקה

ייתכן, אם כך, שתיק ההשקעות המומלץ כיום כולל גם חשיפה למניות ירוקות ואקולוגיות. כיום עומדות לרשות המשקיעים לא מעט דרכים להגיע לחשיפה זו, כמו למשל השקעה במדדי מניות או בקרנות נאמנות מתמחותבשורה התחתונה, חשיפה לחברות ירוקות יכולה להיות בעלת תועלת כפולה. ראשית, זו יכולה להיות הדרך שלכם לסייע למלחמה בהתחממות האקלים ובנזקים הסביבתיים שנגרמים בשל הפעילות התעשייתית והדלקים המזהמים. שנית, על פי התחזיות, בשנים הקרובות התחום ימשיך לצבור תאוצה תוך הזרמת כספים רבים הן ממשקיעים והן מגופי השקעה גדולים ואף מממשלות – מה שעשוי לבוא לידי ביטוי גם בתשואה למשקיעים.

*אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה ואין באמור משום תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בצרכי הלקוח

 

שתפו את המאמר

הורידו עכשיו את האפליקציה שלנו בחינם!

ותהנו ממגוון תכנים בזמן אמת לנייד שלכם

דילוג לתוכן