מבזקים

מתיחות צבאית גבוהה וכוננות במפרץ הפרסי

מתרבות הידיעות על מהלכים צבאיים אגרסיביים אמריקאיים במפרץ הפרסי, כשמולם תרגילי צבא איראניים, יחד עם אזהרותיו של טראמפ מול ההבטחה לחיסולו שהושמעה על ידי רוחאני.  כל אלו מקדמים רוחות מלחמה במפרץ הפרסי, ערב החלפת השלטון בארצות הברית.

.

האם טראמפ, שקטע את חופשתו השנתית וחזר היום במפתיע לבית הלבן, צפוי לפתוח במערכה צבאית נגד איראן טרם סיום שלטונו? ישראל הוזהרה וערוכה.

ב- 3 לינואר 2020 חוסל בעיראק מפקד כוח קודס של משמרות המהפכה, קסאם סולימאני על ידי ארבעה טילים ששוגרו מכלי טיס בלתי מאויש אמריקאי. סולימאני היה אחד מהמנהיגים הבולטים באיראן, ונחשב כמוח וכמנוע, העומד מאחורי פעולותיה של איראן ברמה הבינלאומית.

.

סולימאני היה זה האחראי על העברות הנשק ואמצעי הלחימה לארגוני הטרור השונים (כגון חיזבאללה, חמאס, גא"פ, החות'ים בתימן, ה- IRA באירלנד ועוד), הוא היה זה האחראי על הקמת כוחות לוחמים ואימונם (כדוגמת המיליציות השיעיות בסוריה ובעיראק), על הקמת תאים מבצעיים במדינות שונות בעולם ועל הכנסת הכספים האיראנית מסמים באמצעות שיתופי הפעולה עם ברוני הסמים

.

בדרום אמריקה.

חיסולו היכה את איראן, אשר נשבעה פעמים רבות לנקום את מותו של סולימאני ולחסל בכירים אמריקאיים ביניהם את הנשיא טראמפ. איראן אף איימה לתבוע את טראמפ אישית בבית הדין הלאומי בהאג על פשעי מלחמה.

אך, חודשים ספורים לאחר מכן, החל נגיף הקורונה להתפשט והיכה באיראן מכה קשה. בכירי שלטון נפלו קורבן לנגיף, אשר התפשט ותבע באיראן קורבנות רבים אחרים (למעלה מ- 55,000 איש נפטרו באיראן מקורונה).

.

איראן נכנסה בעקבות התפשטות הנגיף למצוקה כלכלית קשה ולבעיות חברתיות, אשר איימו על המשך השלטון. המשטר האיראני הפנה את תשומת ליבו מפעולות נקמה וביסוס קיני צבא וטרור במדינות המזרח התיכון וקרן אפריקה לטיפול בבעיות הכלכליות ובבעיות הפנים.

.

בחודשים האחרונים, כשאיראן החלה להתאושש והבחירות בארצות הברית חרצו את גורל שלטונו של הנשיא טראמפ, החלה נושבת רוח חדשה מכיוון המפרץ הפרסי.

.

השלטון האיראני זיהה את יורשו של טראמפ, הנשיא הנבחר ג'ו ביידן, כמי שיוביל שינוי במדיניות הסנקציות האמריקאיות ועשוי להסירם, כמי שתמך במדיניות זו בעת שכיהן כסגן הנשיא במהלך משטרו של הנשיא אובמה.

על פני לוח השחמט הדיפלומטי מנסה איראן בחודשים אלו לשמר שקט "תעשייתי" ולא לנקוט בפעולות אגרסיביות ובמהלכים צבאיים(למעט אימונים ותרגילים ראוותניים של כוחות הצבא האיראני), כאלו שייתפסו על ידי השלטון העתידי בארצות הברית, כמעשים לא אחראיים או ככאלו שלא ייראו כמקדמי שלום בעיני משטרו העתידי של ג'ו ביידן.

.

איראן הזהירה אף את ארגוני הפרוקסי שלה, דוגמת חיזבאללה וחמאס, לבל ייפתחו במערכה צבאית באזור. אך יחד עם זאת, ב- 20/12 הופצצה שגרירות ארצות הברית בבגדד במטח רקטות תוצרת איראן, ששוגרו על ידי המיליציה השיעית.

אך טראמפ מסרב לעזוב את כסאו בשלווה, ומנסה להוביל מהלכים, העשויים להצית את אזור המזרח התיכון כולו, תוך שהוא שולח מסרים מאיימים לעבר איראן ואף הצהיר מספר פעמים באמצעי התקשורת, כי הוא שוקל לפתוח במערכה צבאית כנגד איראן בימים שנותרו עד סיום שלטונו.

.

בתוך כך, ביצעו חיל הים וחיל האוויר האמריקאי בשבועות האחרונים גיחות ופעילות מבצעית ענפה באזור המפרץ הפרסי (כולל טיסת מפציצים אסטרטגיים והפעלת צוללות עם טילים בליסטיים ואוניות קרב), תוך שהם שולחים מסר מאיים לאיראן, לבל תחשוב על נקמה ליום השנה לחיסולו של סולימאני, וניצול מועד החלפת השלטון.

.

על רקע הערכת האיום האיראני בוצעה ככל הנראה פגישת הרמטכ"ל האמריקאי עם ראשי מערכת הביטחון בישראל, ואף דווח ב- 25/12 כי ישראל הועמדה במצב כוננות בשל האפשרות שארצות הברית תפעל מול איראן טרם עזיבתו של טראמפ את השלטון. זאת ועוד, בימים האחרונים דווח, כי ישראל שלחה צוללת דרך תעלת סואץ לשהות באזור המפרץ הפרסי, כמהלך שיש בו שליחת מסר והרתעה מול איראן.

.

על פי גורמי ביטחון בכירים בארצות הברית, רמת האיום הצבאית האיראנית המשתקפת מהערכות המודיעין, היא מהגבוהות ביותר שנצפו מאז חיסולו של סולימאני, וכפי הנראה מתכננת איראן יחד עם המיליציות השיעיות בעיראק לבצע מתקפת נקמה כנגד כוחות ארצות הברית במזרח התיכון (בעיראק לבדה מוצבים כיום כ- 3,000 חיילים אמריקאיים).

.

ככל הנראה על רקע הערכה מודיעינית זו, התקבלו היום (31/12) דיווחים, כי טראמפ קיצר את חופשת החג שלו בפלורידה וחזר יום מוקדם מהצפוי חזרה לבית הלבן.

במקביל, בנאום השנה ליום חיסולו של סולימאני, שנשא היום הנשיא האיראני, חסן רוחאני, השמיע רוחאני איום אישי על הנשיא האמריקאי, והבטיח לו שלאחר סיום כהונתו הוא יחוסל על ידי אחד מעושי דברו.

.

ההערכה היא, כי איראן לא תקדם בתקופה הקרובה מהלכים צבאיים או תגובה צבאית כזו או אחרת כנקמה על חיסולו של סולימאני, מכיוון שאיראן מעריכה שמשטרו של ג'ו ביידן יסייע לקידום מטרותיה המדיניות, כלכליות וצבאיות באמצעות הקלת הסנקציות. במצב זה מהלך צבאי של איראן יגרום לה להפסיד את יתרונה מול ביידן. יחד עם זאת, מהלכיו האגרסיביים של טראמפ בשבועות האחרונים מול איראן, עשויים להוביל לפתיחתה של מערכה צבאית פחות משלושה שבועות טרם עזיבתו את הבית הלבן. מהלכים אלו אם ימומשו יותירו את ביידן במצב מורכב מאד מיד עם תחילת שלטונו  

.

עניין מרכזי

שתפו את המאמר

הורידו עכשיו את האפליקציה שלנו בחינם!

ותהנו ממגוון תכנים בזמן אמת לנייד שלכם

דילוג לתוכן