מבזקים

החייאה באמצעות מכשיר דפיברילטור – מדריך למתחילים

במקרי חירום רפואיים רבים, דוגמת אירועים לבביים, יש צורך בפעולת החייאה מלאכותית על מנת להשיב את מערכות הגוף למצב תקין עד להגעת צוות רפואי למקום. לאורך שנים היה נהוג לבצע את הפעולה באמצעות עיסויים ידניים, מה שלא תמיד צלח, בשל חוסר ידע של רבים מאיתנו בביצוע התהליך בצורה נכונה. כיום כבר ישנה שיטה יעילה בהרבה – החייאה באמצעות דפיברילטור.

 

מהו מכשיר דפיברילטור ומי רשאי להשתמש בו?

רבים תוהים איך פועל מכשיר דפיברילטור וכיצד משתמשים בו. דפיברילטור הוא מכשיר שמיועד לאבחן הפרעות בקצב הלב ולנסות לתקנן באמצעות מתן שוק חשמלי. עד לא מזמן ניתן היה למצוא דפיברילטורים מקצועיים רק בניידות טיפול נמרץ ובתי חולים אך כיום נפוץ למצוא מכשירים פשוטים יותר, אוטומטיים וחצי אוטומטיים, שיכולים להיות מתופעלים על ידי כל עובר אורח שמבחין באדם שנמצא ללא הכרה מסיבה שאינה ידועה. יחד עם זאת, במקומות עבודה ובתפקידים רגישים (מצילים, אחיות, מאבטחים וכו') מבוצע מאמץ להכשרת אנשי מפתח בשימוש במכשיר. על פי החוק יש להציב עמדות דפיברילטורים במקומות ציבוריים רבים (קניונים, בתי מלון, בתי אבות ועוד) כך שגם מי שלא עבר הכשרה שכזאת יכול לתפעל אותם ביתר קלות בעת הצורך. ההוראות הינן קוליות ובכתב וגם אנשי מד"א יודעים להסביר כיצד להשתמש בהם, בזמן קריאת החירום אליהם.

 

באילו מצבים יש לבצע החייאה באמצעות דפיברילטור?

בכל מצב שבו אדם עובר אירוע לבבי ומאבד את הכרתו, חשוב מאוד להחזיר את הלב למצב פעימה במהירות האפשרית וזאת באמצעות החייאה. כאשר אדם מפסיק לנשום והלב אינו פועם, נפסקת אספקת הדם והחמצן לגוף ובמידה והדבר מתרחש יותר מ-4 דקות, הדרך למוות קצרה מאוד. פעולת ההחייאה למעשה נועדה לשמור על מערכות הגוף החיוניות של האדם עד להגעתו של צוות רפואי מקצועי ומיומן למקום ובאמצעות דפיברילטור הדבר יכול להתבצע בצורה הנכונה ביותר.

 

איך עושים החייאה באמצעות דפיברילטור?

החייאה באמצעות דפיברילטור מבוצעת באופן הבא:

  • יש למקם את האדם על גבו תוך פתיחת דרכי נשימתו (על ידי הטיית הראש לאחור).
  • יש להוציא את המדבקות שמחוברות לאלקטרודות מהדפיברילטור ולהדביקן במקומות הנדרשים על גבי חזה המטופל (הוראות מדוייקות בשילוב איורים נמצאות על גבי הדפיברילטור עצמו).
  • יש להפעיל את המכשיר ולהתרחק מהאדם מחוסר ההכרה.
  • עם הפעלתו המכשיר מתחיל לנטר את פעולות הלב ובמידה וישנה הפרעה לבבית הוא יזהיר בקול שלא לגעת במטופל ויעביר שוק חשמלי רב עוצמה.

 

השוק החשמלי אמור לאפס את פעולת הלב ולהחזיר את פעולתו למצב תקין. דפיברילטורים אוטומטיים יבצעו את הפעולה בעצמם ברגע שיאבחנו כי אכן מדובר בבעיה לבבית, בעוד אלו החצי אוטומטיים יסיימו את האבחון ומייד לאחר מכן ישלחו בקשה קולית לאישור העברת השוק החשמלי על ידי לחיצת כפתור על ידי המשתמש. כך או כך, תהליך התפעול של המכשירים הללו פשוט וקל וכל אחד יכול לבצע אותו בצורה פשוטה ולהציל חיים גם ללא הכשרה מיוחדת.

 

 

שתפו את המאמר

הורידו עכשיו את האפליקציה שלנו בחינם!

ותהנו ממגוון תכנים בזמן אמת לנייד שלכם

דילוג לתוכן