במהלך הימים האחרונים, מסר דובר צה"ל, זיהו לוחמי זרוע הים תנועות חשודות במרחב הצפוני של רצועת עזה, בקרבת התשתיות החופיות של הכוח הימי של חמאס. לוחמי זרוע היום בסיוע גורמי מודיעין עקבו אחר מספר פעילים של הכוח הימי ותנועותיהם.
היום (17/5) זיהו הכוחות אמצעי לחימה, שנחשד כאמצעי לחימה צולל, אשר הורד לכיוון החוף על ידי פעילי היחידה, וככל הנראה בדרכו לביצוע משימה במרחב הימי הישראלי.
כוח זרוע הים וכלי טיס תקפו את הפעילים ברכבם ואת הצוללת הזעירה והשמידו אותם.
לאחר האירוע עדכן לראשונה דובר צה"ל כי, חמאס מחזירה בצוללות לא מאויישות, הפועלות באופן אוטונומי ומנווטות את דרכן באמצעות מערכות GPS. צוללות אלו, קטנות ממדים, מצויידות בראש קרב עם חומר נפץ במשקל של כ- 50 ק"ג. הצוללות משוגרות למטרותיהן, מנווטות ומתפוצצות.
ארגון המחקר והפיתוח של חמאס מנסה מזה מספר שנים לפתח כלי שיט בלתי מאוישים, אשר יופעלו על ידי הכוח הימי שלו.
ניתן להבחין בין שני סוגים של כלי שיט בלתי מאוישי. הסוג הראשון הוא כלי שיט בלתי מאוישים, המבוססים על סירות מירוץ או דיג, ומוסבים להפעלה מרחוק או להפעלה אוטונומית. ייעודם של כלי השיט הללו הוא איסוף מודיעין ותקיפה, באמצעות שילוב כמות גדולה של חומר נפץ.
כך יהפכו כלים אלו לכלי שיט "מתאבדים", המופעלים מרחוק באמצעות תקשורת אלחוטית או סלולרית.
הסוג השני של כלי השיט הוא כלי שיט תת-מימיים או כלי שיט חצי-צוללים (המכונים גליידרים). כלי שיט אלו בעלי יכולת שהייה מתחת למים או בגובה נמוך מעל הגלים, כך שהיכולת של חיל הים לגלותם היא מוגבלת מאד. לכלים אלו, בדומה לסירות הלא מאוישות, משימות דומות.
ארגון המו"פ של חמאס, בהשראה ובסיוע איראני, פועל להשגת ידע, מערכות וטכנולוגיות לפיתוחם וייצורם של כלי שיט כאלו, בהתבסס על ידע איראני, מחקר אקדמי אותו ניתן להשיג באינטרנט ובספרות מקצועית, אך בעיקר על בסיס שחזור הנדסי (reverse engineering) ושדרוג של כלי שיט אוטונומיים מסחריים, אותם ניתן לרכוש לצורכי מחקר ימי באופן חופשי, ואף באתרים רלוונטיים באינטרנט.
שדה הלחימה הימי מול חמאס וחיזבאללה לא היה מעודו שקט, למרות שהחשיפה התקשורתית שלו הייתה תמיד כמעט בלתי נראית. הים הוא עורק הנשימה של מדינת ישראל, חמאס וחיזבאללה המבינים זאת, שמו להם ליעד לתקוף את התשתיות החיוניות של מדינת ישראל בים ובחוף, ואנו צפויים לראות תקיפות נועזות ומתוחכמות יותר של ארגוני הטרור מולם.
״עניין מרכזי״