בואו נדבר על אי ספיקת לב. יש נושאים שקשה לדבר עליהם. לעיתים זה מרתיע או מפחיד, ולעיתים אנחנו פשוט מעדיפים לא לדעת. אבל ככל ומדובר בבריאות שלנו, כדאי מאוד שבכל זאת נשקיע מעט זמן בלמידה והבנה של המצב. ידע מקדים ורחב מאפשר לנו להתמודד טוב יותר, הן ברמה הרגשית, הן ברמה הפסיכולוגית וכמובן שברמה הפיסית והרפואית.
אי ספיקת לב היא מחלה כרונית קשה למדי, שמופיעה לרוב לאחר פגיעה בשריר הלב עצמו. במחלה זו תפקוד הלב, שהוחלש עקב אובדן תאים, אינו מספיק בכדי להזין את כל איברי הגוף, ולעיתים הוא מצלח אך בלחץ גבוה מאוד. התוצאה? מגוון בעיות ותופעות לוואי כרוניות ומסכנות חיים הדורשות טיפול הולם.
תסמינים וסימנים של אי ספיקת לב
כמו כל בעיה רפואית מוגדת, אי ספיקת לב היא מחלה שניתן לאתר, לאבחן, ולהתאים לה טיפול. הטיפול במצבים אלו נועד קודם כל למנוע את הידרדרות המצב כדי להימנע מהחמרה שעלולה להתרחש עם הזמן. מבין התסמינים הנפוצים של המחלה הקשה ניתן לזהות:
- בצקת – הצטברות נוזלים לא-נורמטיבית באזורים שונים בגוף, בחלל הבין-תאי או בחלל כיס הלב (לדוגמא).
- קוצר נשימה (דיספניאה) – תוצר לוואי של בצקתיות על-רקע ירידה הדרגתית בתפקוד הריאות, לצד החמרה אפשרית עד כדי מצב בו החולה אינו יכול לשכב במאוזן עקב "הצפה" של הנוזלים וקוצר נשימה חריף, או התעוררויות בהתקפי קוצר נשימה הכוללים שיעול עז לאחר התעוררות של החולה בתחושת חנק עז וחרדה קשה מהמצב.
- תופעות לוואי נוספות – מעבר לשני המופעים הקלאסיים והידועים המאפיינים אי ספיקת לב, ישנן תופעות לוואי שונות הכוללות, בין היתר, תופעות במערכת העיכול. המעיים עלולים להיות מוצפים בנוזלים, וכמו כן הכבד, שני איברים המעורבים בעיכול, ובעיות כמו תחושת שובע מוקדמת, בחילות או אובדן משקל עלולות גם כן להופיע.
הטיפול באי ספיקת לב
הטיפול, כפי שכבר ציינו, כולל מניעת הידרדרות המחלה, אך לא רק. שיתון הוא אחד מערוצי הטיפול העיקריים, שכן יש לתת מענה להצטברות הנוזלים והבצקות הנוצרות בעקבות ההצטברות. הבצקת מאפיינת את אי ספיקת הלב עד כדי כך שניתן לזהות ולאפיין את אופי אי הספיקה לפי מיקום הבצקת בגוף. ככל המדובר באי ספיקה בצד שמאל של הלב, החדר, העלייה או שניהם גם יחד, הנטייה של החולה תהיה לפתח בצקת בריאות. ככל ומדובר באי ספיקה בצד ימין של הלב, הבצקת תתפתח דווקא בפלג הגוף התחתון, בקרסוליים וברגליים. שיתון מקל על הגוף ועל החולה דרך ריקון נרחב יותר של עודפי הנוזלים בגוף.
טיפול נוסף הוא טיפול בעזרת תרופות שנועדו להשפיע על התהליכים שיוצרים נזק לתפקוד הלב. ישנם מספר טיפולים תרופתיים שעושים את הפעולה הזו, והוכחו כמפחיתות תמותה בקרב חולים באי ספיקת לב. ישנן תרופות רבות המותאמות לחולה ולאופי המחלה, לצד טיפול מניעתי הכולל דיאטה מאוזנת, הפסקת עישון, פעילות גופנית וכיו"ב.