כל אדם נזקק לקבלת שירות רפואי במהלך חייו, בין אם מדובר בטיפול שגרתי ובין אם מדובר בטיפול רפואי מציל חיים. כל מטופל מעוניין לקבל את הטיפול הרפואי הטוב והאיכותי ביותר, אולם כמו בכל תחום בחיים, גם בתחום הרפואה עלולות ליפול טעויות. חשוב לזכור שכאשר מדובר בעולם הרפואה, כל טעות ולו הקטנה ביותר עלולה להוביל לנזקים, ובמקרים קיצוניים אפילו למוות. המודעות עולה ואיתה ריבוי המקרים, וחשוב לדעת מתי מדובר במקרה כזה – ומה צריך לעשות.
היקף המקרים עולה בהדרגה
בשנים האחרונות ניתן להבחין כיצד המודעות הציבורית לתחום של רשלנות רפואית עלתה, לא מעט בזכות מקרים שהתפרסמו באמצעי התקשורת ואשר במסגרתם מטופלים החליטו לתבוע את הצוותים הרפואיים או את המוסד הרפואי בו טופלו בעקבות רשלנות רפואית לכאורה. רשלנות רפואית תוגדר כמקרה שבו הרופא סטה מרמת המקצועיות הנדרשת ובעקבות כך נגרם נזק פיזי או נפשי למטופל, ובהתאם לכך המטופל יקבל פיצוי כספי בעקבות הנזקים שנגרמו לו, לאחר הוכחת הרשלנות. בדרך כלל, התביעה מוגשת כנגד הרופא באופן אישי אבל גם כנגד המוסד הרפואי בו הוא מועסק. אם מדובר ברופא שעובד במסגרת פרטית, התביעה תוגש נגדו בלבד.
מתי אפשר להגיש את התביעה?
באופן כללי, ניתן לתבוע עד שבע שנים מיום האירוע ללא סכנה של התיישנות האירועים, ובמקרה של קטינים עד גיל 25.
האם כל מקרה עומד בהגדרה של רשלנות רפואית?
שכיחות התופעה נמצאת במגמת עלייה ולבתי המשפט מוגשים אלפי תיקים בנושא, ולכן חשוב להבין כי לא כל מקרה שבו אתם סבורים כי הרופא התנהל בצורה לא מקצועית מוגדר כמקר רשלנות רפואית. הנחת היסוד של בתי המשפט שבוחנים את פרטי המקרה היא שגם רופאים עלולים לטעות. אם אתם מעוניינים לתבוע, רמת הוודאות במקרה שלכם צריכה להגיע ל 51%. כיצד מוכיחים? ובכן, יש לפנות לעורך דין המתמחה בתחום מתוך מטרה לגבש כתב תביעה המבוסס על מסמכים רפואיים, חוות דעת מטעם רופא מומחה שבוחן את פרטי המקרה ומספק דו"ח מקיף, אותו מגישים במסגרת התביעה. מדובר בתיק מורכב מאוד להוכחה, ועדות לכך ניתן למצוא במספר הגבוה של מטופלים שבוחרים לא להגיש תביעה. רבים לא מגישים תביעה בגלל החשש מפני הליך תביעה ארוך ומורכב, או בגלל החשש מפני הפסד במשפט והתמודדות עם גופים גדולים וחזקים. עם זאת, מיצוי זכויות בתחום הרשלנות הרפואית הוא חיוני לשם עשיית צדק והפקת לקחים של הרופא והמוסד מהמקרה, אבל גם לטובת קבלת פיצוי הוגן בעקבות הנזקים שהתרחשו בגלל הטיפול הרשלני.
מדוע אין נתונים מדויקים על היקף התופעה?
אין נתונים מדויקים לגבי שכיחות התופעה, משום שרבים מהמטופלים בוחרים שלא להגיש תביעה. לא מעט תיקים שהגיעו לפתחו של בית המשפט זיכו את התובעים בפיצוי של עשרות אלפי שקלים ולעיתים גם מיליונים, תלוי בחומרת הנזק, כך שכן כדאי לעשות זאת ולפעול למען מיצוי הזכויות. צריך לזכור כי חלק מהמקרים מגיעים להליך גישור שמונע הליך משפטי ארוך וסבוך. במסגרת הליך זה ניתנת האפשרות לשני הצדדים להגיע להסכמה מחוץ לכותלי בית המשפט בגין הסכום אותו הרופא או המוסד הרפואי יידרש לשלם, מתוך מטרה לסיים את ההליך בהקדם האפשרי. מדובר בפרקטיקה נפוצה שאותה צריך לקחת בחשבון גם כאשר מתייחסים לשכיחות התופעה של רשלנות רפואית שאינה נידונה רק במסגרת כותלי בית המשפט אלא במסגרת של הליך גישור.
לסיכום
רשלנות רפואית בישראל נחשבת לאחת הבעיות הגדולות והמשמעותיות ביותר של עולם הרפואה, וזאת בגלל הנזקים שנגרמים למטופלים בעקבות רשלנות מצד הצוות הרפואי. אם אתם סבורים כי המקרה שלכם עומד בהגדרות החוק, נדרש לפנות בהקדם לעורך דין המתמחה בתחום לטובת התייעצות ובדיקת פרטי המקרה לעומקו, מתוך מטרה לבנות תיק תביעה וכן לבחון את גובה הפיצוי אותו תדרשו לקבל במסגרת תביעת רשלנות רפואית.