התפשטות זן הדלתא החדש: אחוזי ההדבקה גבוהים ביותר, רוב הנדבקים – מחוסנים.
במשרד הבריאות מזהים בעייה רצינית ומנסים לבלום מוקדם ככל האפשר את התפשטות המוטציה החדשה לפני שיתרחש כאן גל חמישי חמור ומסוכן לפחות כקודמיו.
לפי נתוני משרד הבריאות 13 איש אובחנו עד כה בישראל, ומקרים נוספים נמצאים בבדיקה. הזן החדש של וריאנט הדלתא (AY4.2), שהתגלה לראשונה לפני כשבועיים בארץ –
מתוצאות החקירות האפידמיולוגיות נמצא כי מתוך 30 מגעים עם חולים בווריאנט ישנם 10% מאומתים, וכי שבעה חולים, המהווים 54% מהמאומתים, הם מחוסנים. הנתונים מעידים על יכולת ההדבקה החמורה של הווריאנט החדש, שמדאיג את משרד הבריאות – שמנסה לבלום את ההתפשטות שלו בארץ, כדי לא לאתגר את היעילות של החיסון השלישי. החולים המזוהים חזרו ממדינות שונות, בעיקר מזרח אירופה – ארבעה ממולדובה, שלושה מצ'כיה, שניים מבריטניה ומאוקראינה ואחד מרומניה.
ווריאנט AY4.2 סווג עד כה בכל העולם כווריאנט הדלתא, ורק לאחרונה סווג כתת-זן נפרד. הווריאנט התגלה בישראל לפני כשבועיים, בקרב ילד בן 11 שחזר ממולדובה. משרד הבריאות בדק את כלל הריצופים שסווגו עד כה כזן הדלתא בחודשים האחרונים, וגילה חמישה מקרים "ותיקים" נוספים של תת-הזן החדש.
במשרד הבריאות חוששים מהירידה מהיענות לחיסון השלישי ולראשון, כאשר בשבוע האחרון חוסנו רק 7,000 אנשים בכלל החיסונים. ישנם כרגע מיליון וחצי מחוסנים בשני חיסונים, שזכאים לחיסון שלישי מאחר שעברה חצי שנה מהחיסון השני שלהם, אולם לפי שעה הם אינם מגיעים להתחסן.
חברי הוועדה לטיפול במגפות צפויים להתכנס ביום חמישי ולדון על חיסון ילדים מגיל 11-5, בפעם הראשונה בשידור חי אפשרות לציבור להציג שאלות למומחים.
הצטרפו לאחרים והורידו עכשיו את האפליקצייה של ״עניין מרכזי״ לכל סוגי הטלפון הנייד (אפל או אנדרואיד) ותהנו מחדשות וסקופים חשובים בלבד בכל התחומים. זה כייף! http://web2application.com/w2a/sl.php?an=26230
גל חדש של מגפת הקורונה צובר תאוצה בימים אלה במדינות צפון אירופה, כשהוא מאיים לבטל את ההקלות המתוכננות בהגבלות הציבוריות ואף להשיב את הגלגל לאחור מבחינה כלכלית. בגרמניה נרשם בשבוע האחרון זינוק של יותר מ-30% במספר המקרים, והוא עומד כעת על כ-13 אלף מקרים ביום. בבלגיה ובהולנד נרשם זינוק חריף עוד יותר, כ-50% בשבוע האחרון, ובדנמרק עלה מספר המקרים השבועי ביותר מ-60%.
חלק מהמדינות כבר הכריזו על צעדים חדשים כדי להתמודד עם העלייה. ממשלת הולנד מתכנסת היום כדי לדון בהגבלות חדשות, הכוללות הרחבת חובת עטיית מסכה לאזורים שעד כה היו פטורים מכך, וכן הרחבת השימוש ב"תו ירוק" בכניסה לבתי עסק וחללים סגורים. "אנחנו לא יכולים להתחמק מצעדים חדשים", אמר שר הבריאות ההולנדי אתמול, "מספר חולי הקורונה בבתי החולים עולה בחדות".
שיאי תחלואה ותמותה נרשמים בימים האחרונים בבולגריה. ביממה האחרונה נמצאו שם יותר מ- 6000 מאומתים חדשים ולפחות 300 אנשים מתו. מספר הנדבקים במדינה עלה ל-608,499 נדבקים(100,000 מתוכם פעילים)וכ24 אלף מתים מאז פרוץ המגיפה.
בבולגריה כמו ברומניה וברוסיה קיימת מגמה של סירוב המוני להתחסן. הסרבנות מונעת אפשרות להיאבק במגיפה ביעילות מה כם שההגבלות המוטלות על ציבור הסרבנים מינוריות עד זניחות.
לישראלים מומלץ לא להתקרב בימים אלה למדינות מזרח אירופה בשל הגל הרביעי במצוי בעיצומו.
בבלגיה הכריזו הרשויות כבר לפני שבועיים כי "הגל הרביעי החל", אבל המצב במדינה ממשיך להידרדר. שר הבריאות הבלגי קרא לאמץ במדינה שימוש נרחב יותר ב"תו ירוק" בכניסה למקומות, ולאפשר לעובדים לעבוד מהבית, ולא להיות במשרדים. צעד נוסף שנשקל הוא חיוב כל עובדי מערכת הבריאות להתחסן. המרכז האמריקאי לבקרת ולמניעת מחלות (CDC) הזהיר השבוע מביקור במדינה האירופית, והגדיר אותה כמדינה בסיכון גבוה לקורונה.
בדנמרק, שהסירה באופן חד את כל המגבלות בספטמבר, נרשם בשבוע האחרון "שיא" של חולי קורונה מאז ינואר האחרון. שר הבריאות הדני הפציר במי שלא התחסנו עד כה ללכת להתחסן, והמדינה מציעה חיסוני בוסטר לקשישים ולמי שסובלים מדיכוי המערכת החיסונית. כ-85% מהאוכלוסייה בדנמרק מעל גיל 12 כבר התחסנה.
נכון לעכשיו, אין נתונים מרוכזים לגבי ההתפלגות בין מי שחוסנו בשתי מנות לבין מי שלא חוסנו כלל בנוגע לגל הנוכחי. מבצע החיסונים האירופי החל לתפוס תאוצה רק באפריל-מאי, וייתכן כי הזינוק נובע מתפוגה מסוימת של תוקף החיסונים, כפי שנרשם בישראל. השימוש בזריקות בוסטר עדיין נמוך מאוד באירופה, ובגרמניה, למשל, רק כשני מיליון בני אדם (מתוך אוכלוסייה של כ-83 מיליון תושבים) קיבלו את הזריקה השלישית. נתונים חלקיים מגרמניה מעלים כי כ-10% מבין המאושפזים עד גיל 60 במחלקות טיפול נמרץ חוסנו בשתי מנות, ומבין המאושפזים מעל גיל 60 שיעור זה עומד על כ-30%.
עם זאת, החיסונים מגנים נכון לעכשיו מתחלואה קשה ומתמותה נרחבת. שיעור התמותה מקורונה במדינות צפון אירופה עלה באופן מתון בלבד בהשוואה לקיץ, והוא נמוך משמעותית משיעור התמותה שנרשם בגל הקודם.
בניגוד למצב בצפון אירופה, ברוב מדינות דרום אירופה אין שינוי משמעותי בשיעור התחלואה, והוא נמוך אפילו מזה שנרשם בקיץ האחרון. בפורטוגל, אחת מהמובילות האירופיות בשיעור ההתחסנות, נרשמים כ-700 מקרי קורונה חדשים ביום. גם שיעור התמותה והאשפוזים החדשים במדינות דרום אירופה נמוך.