במאמר זה נרצה לדבר על מכשיר מהפכני שיכול להציל חיים במקרה של דום לב – כידוע בכל שנה מתרחשים אלפי אירועי דום לב בארץ, אך לפני כן חשוב להסביר מעט על הלב ועל דרכי הפעולה שלו, כך שיהיה מובן איך הדפיברילטור בא לידי ביטוי. כידוע בגוף האדם ישנם איברים ומערכות רבות אשר לכל אחד ואחת מהם תפקיד חשוב. אך יותר מכל עלינו להדגיש כי ישנן 3 מערכות הקריטיות ביותר להישרדותו של כל אדם והן: מערכת הלב וכלי הדם אשר מזרימה את הדם העשיר בחמצן לכל תאי הגוף ואוספת מהם את הפסולת במטרה לסלקה, מערכת העצבים ששולטת על הכל ומערכת הנשימה אשר אחראית על הכנסת החמצן והוצאת הפחמן הדו חמצני מהגוף. לשלושת המערכות הפרטנו ישנו שם – משולש החיים.
במאמר זה נדבר על הלב עצמו, אשר עובד בדומה למשאבה ומזרים את הדם לכל הגוף. בלב קיימות 2 מערכות חשובות – החשמלית והמכאנית – כאשר כמו בכל מכשיר חשמלי – על מנת שהפעולה תתבצע יש צורך בחשמל שעובד באופן תקין. כך גם בלב – כדי שהלב יפעם באופן תקין – יש צורך בתפקוד תקין של המערכת החשמלית אשר בנויה מקוצבים וסיבי ההולכה.
מזה דום לב?
כאשר ישנה בעיה בפעילות החשמלית בלב – הדבר מוביל להפרעות קצב ולכל הפרעה ישנו טיפול שונה. אחת מן ההפרעות המסוכנות ביותר היא – פרפור חדרים, הפרעה זו גורמת בפועל לדום לב. אם נהיה יותר מדויקים ישנם 2 סוגי דום לב – אחד הנגרם בהעדר החשמל בלב – דום לב מסוג "אסיסטולה" מה שאנו רגילים לראות בסרטים כקו ישר והסוג השני הוא "פרפור חדרים". כאשר מדובר בדום לב מסוג פרפור חדרים יש חשיבות רבה לשימוש בדפיברילטור או בשמו השני מכשיר החייאה. דפיברילטור חצי אוטומטי – (AED) הוא מכשיר רפואי שיכול לעזור להציל את חייו של מי שלקה בדום לב. המכשיר פשוט מאוד לשימוש וניתן לשימוש על ידי כל אדם, ללא קשר להכשרתו.
תפקידו של מכשיר החייאה
תפקידו של דפיברילטור היא לזהות דום לב מסוג פרפור חדרים ולתת שוק שזה בעצם מכת חשמל שתפקידה "להשתיק" את המוקדים שמייצרים הפרעת קצב ולתת לקוצב הראשי (סינוס) לחזור לפעילות התקינה ולהחזיר למטופל את הדופק. כל שעלינו לעשות – הוא לחבר את הדפיברילטור למטופל באמצעות 2 מדבקות (אלקטרודות) שנמצאות בסמיכות למכשיר לחזהו של המטופל ולתת למכשיר לעשות את תפקידו. אם הדפיברילטור יזהה שמדובר בדום לב מסוג פרפור חדרים – הוא ימליץ על מתן שוק (מכת חשמל) וידריך אתכם לעשות זאת על ידי לחיצה על הכפתור המהבהב. לאחר מתן השוק דפיברילטור ידריך אתכם בביצוע פעולות ההחייאה שיכללו עיסויים (לחיצות חזה) על מנת לחקות את הפעילות הלבבית.
כיום ניתן למצוא את המכשיר במקומות ציבוריים רבים כמו בתי ספר, משרדים, חדרי כושר, מוסדות אקדמיים, בתים פרטיים, מרכזי קניות, קניונים ומקומות אחרים שבהם אנשים נמצאים בסיכון לדום לב. החוק מחייב הצבת מכשיר החייאה במקומות אשר עלולים להכין מעל 500 איש ביום. רוב הדפיברילטורים בנויים מ-3 חלקים: המכיר עצמו, סוללה (מקור הכוח) וסט מדבקות הבנוי מ-2 מדבקות לחיבור על חזהו של המטופל על פי האיור.
לפני הכל יש להזעיק עזרה
כמובן שהצעד הראשון בכל אירוע חירום רפואי הוא להזעיק עזרה (אמבולנס) ולאחר מכן לעקוב אחר הנחיות צוות החירום. אך ברקע שאנו מזהים שהמטופל אינו נושם עלינו להתחיל בביצוע עיסויים ולבקש שמישהו מהסובבים יביא דפיברילטור. חשוב להבין שכאשר אדם חווה דום לב – אברי הגוף לא מקבלים את אספקת הדם שלהם ובשל כך אספקת החמצן אליהם לא קיימת. החל מרגע זה כלל רקמות הגוף מתחילות לסבול מחוסר חמצן הולך ומחמיר. האיבר הרגיל ביותר למחסור בחמצן הוא המוח – כאשר לאחר 4-6 דקות מרגע הופעת דום לב ברקמת המוח מתחיל תהליך של נמק והריסת תאים – המשמעות כמובן היא ארוכת טווח. מכשיר ההחייאה משפר משמעותית את הסיכויים של האדם לשרוד את האירוע במיוחד אם הוא מחובר בסמוך להופעת דום לב.
למי מומלץ לרכוש דפיברילטור?
איגוד הלב האמריקני המליץ על רכישת דפיברילטור גם לאנשים עם היסטוריה משפחתית של דום לב פתאומי או שעברו בעצמם דום לב פתאומי בעבר. חשוב לאנשים שצפויים להיות בסיכון לדום לב (כגון אלה עם מחלת לב כלילית) ללמוד על השימוש בדפיברילטורים וכיצד הם יכולים להציל חיים. אדם ששרד מדום לב עשוי לרצות להתקין אחד בביתו, כדי שקובי משפחתו יוכלו להשתמש בו אם אי פעם יזדקק לכך שוב. הדפיברילטורים של היום לא גדולים וחלקם אף שוקלים פחות משני קילוגרם כך שבקלות ניתן להביא את המכשיר לכל מקום. בנוסף למפעם מומלץ כמובן שבכל בית יהיה ציוד עזרה ראשונה בסיסי שיעזור לתת מענה ראשוני לפציעות ומקרי חירום רפואיים אחרים. זו יכולה להיות ערכת עזרה ראשונה וקופסא עם ציוד עזרה ראשונה בתפזורת, אך לא פחות מקריטי שכל בני הבית ידעו איפה היא נמצאת ואיך משתמשים במרכיבים השונים בה.
נדגיש זאת שוב לפני הכל בכל אירוע חירום רפואי יש להזמין אמבולנס ולהישאר עם המוקדן על הקו כדי שידריך אותנו בפעולות הנכונות, כמו כן המלצתנו החמה לכם הקוראים היקרים היא לעבור קורס עזרה ראשונה גם אם זה הקורס הבסיסי ביותר שיגע בנושא ההחייאה ויכלול תרגול – תשקיעו את הזמן הזה למען הסובבים אתכם וכאחריות שבריאותם של האנשים הקרובים לכם ביותר.