מחקר חדש שנערך בידי חוקרים באוניברסיטת תל אביב העלה ממצאים מעניינים העשויים להאריך את חיי הגברים ואולי אף לעבור את גיל התמותה הנשי הממוצע, שכיום הוא גבוה שלא בצדק מזה של מי שנחשבו עד לא מזמן המין החזק,
המחקר בחן לאורך זמן מה הסיכוי של גברים בגיל ממוצע של כ-50 שסובלים מגורמי סיכון להאריך חיים עד גיל 80 בהשוואה לבני גילם שחיים ללא אף גורם סיכון. התוצאות מעודדות בתנאי שתתחילו לעשות משהו כבר היום, מייד.
המחקר התייחס לגורמי הסיכון כמו לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה, השמנה, סוכרת, עישון, מצב סוציואקונומי נמוך וקשיים בחיי המשפחה והשפעתם על קיצור חיי הגבר הישראלי. מהממצאים עולה כי לגברים ישראלים בגילאי 40 ומעלה שחיו עם אחד מגורמי הסיכון הללו סבלו מסיכון מוגבר של עד פי 1.51 למות לפני גיל 80 בהשוואה לישראלים שחיו ללא אף גורם סיכון, לישראלים שחיו עם שלושה גורמי סיכון היה סיכון מוגבר פי 2.5, ולגברים שחיו עם חמישה ויותר גורמי סיכון היה סיכון מוגבר פי 3.10 למות לפני גיל 80 מאשר חבריהם.
לטענתם החוקרים ממצא נוסף חשוב שעולה מן המחקר מצביע על כך שהצטברות של סוגים שונים של גורמי הסיכון התנהגותיים (כמו עישוןף פעילות), ביולוגיים (כמו לחץ דם גבוה) ופסיכו-סוציאליים (כגון קשיי משפחה) היא המנבא הטוב ביותר לאריכות חיים..
המחקר נערך בהובלת חוקרים מבית הספר לבריאות הציבור בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר של אוניברסיטת תל אביב: פרופ' אורי גולדבורט מהחוג לאפידמיולוגיה ורפואה מונעת, שניהל את המחקר ארוך-הטווח, ד"ר שחר לב-ארי מהחוג לקידום הבריאות, יחד עם הסטודנטיות לקידום בריאות אן מארי נוביקואדוה זמר, ופרופ' יריב גרבר מהחוג לאפידמיולוגיה ורפואה מונעת. תוצאות המחקר התפרסמו בכתב העת Journal of Clinical Medicine.
במסגרת המחקר, החוקרים ביצעו ניתוחים סטטיסטיים במסד נתונים של מחקר ארוך-טווח, שעקב לאורך 45 שנים אחר בריאותם ודפוסי התנהגותם של כ-10,000 גברים, כולם עובדי מדינה ישראלים – עם דגש על מקרי פטירה משבץ מוחי וכן תמותה מכל סיבה. בתחילת המחקר משתתפי המחקר היו בממוצע בגילאי 40 ולאורך השנים 64% מתוכם נפטרו ממחלות שונות.
החוקרים מסבירים כי מהממצאים עולה כי הסיכון של גברים צעירים למות תמותה מוקדמת תלוי בראש ובראשונה במספר גורמי הסיכון ולא בהכרח בסוג גורמי הסיכון. "רצינו לדעת מה משפיע על השרידות לטווח ארוך, לאורך כמעט ארבעה וחצי עשורים של נתונים", מסביר ד"ר לב-ארי, "ומצאנו כי מדובר בשילוב של גורמים התנהגותיים, ביולוגיים ופסיכוסוציאליים. כלומר זה לא רק עד כמה אתה מאושר בחיי המשפחה, האם אתה מעשן או האם אתה סובל מלחץ דם גבוה –הדרך לנבא באופן הטוב את אריכות החיים הוא לקחת בחשבון את השילוב של גורמי הסיכון: ככל שיש לך יותר גורמי סיכון, כולל מסוגים שונים כך הסיכוי לאריכות חיים יורד משמעותית".
עניין מרכזי