ראש הממשלה נפתלי בנט שב ביום שלישי אחר הצהריים משני ימי ביקור ושיחות חשובות עם שליטי מצרים והאמירויות. השיחות היו בשארם א שייח.
ישראל מתווכת בין סעודיה לארה״ב בתמיכת מצרים והאמירויות. בנוסף, קיים מאמץ משותף של הרגע האחרון להקשיח את עמדת האמריקנים כלפי איראן לקראת חידוש הסכם הגרעין.
ראש הממשלה נפתלי בנט נפגש היום (שלישי) במצרים עם הנשיא עבד אל-פתח א-סיסי ועם עם יורש העצר של איחוד האמירויות מוחמד בן זאיד.
הפגישה תואמה בחשאי בימים האחרונים. מטרתה היתה לנסות לייצר קואליציה בגיבוי אמריקאי, בעיקר נגד איראן, בין מדינות כמו מצרים, ירדן, מדינות המפרץ, טורקיה וישראל – שנחשבו בעבר ליריבות. בנוסף היתה הפגישה חלק מהניסיון של ישראל לקדם מהלכים שיעזרו לצמצם את התלות של איחוד האמירויות וסעודיה בנפט הרוסי והאיראני, ואת התלות של מצרים בחיטה מרוסיה ואוקראינה.
מטרה נוספת היתה לסייע לפוגג את המתיחות שנוצרה לאחרונה בין ארה"ב לאיחוד האמירויות, שמקורה בסירובן של מדינות המפרץ להגדיל את תפוקת הנפט שלהן ובביקורו של נשיא סוריה בשאר אל-אסד בדובאי בשבוע שעבר, שגררו אי שביעות רצון בארה"ב. מנגד, באיחוד האמירויות, כמו בישראל, מוטרדים מהכוונה האמריקאית להסיר את ארגון משמרות המהפכה מרשימת ארגוני הטרור.
בנט וא-סיסי נפגשו בספטמבר, בביקור הרשמי והפומבי הראשון של ראש ממשלה ישראלי במצרים בעשור האחרון. הפגישה התקיימה בשארם א-שייח על רקע ירי הרקטות מעזה לשטח ישראל באותה התקופה, והמאמצים שהובילה מצרים לשיקום הרצועה. לפי גורם מדיני, השניים דנו בגרעין האיראני וב"תוקפנותה האזורית של איראן", וכן ב"הרגעת המצב בעזה ומניעת התעצמות חמאס" באמצעות הידוק הפיקוח במעבר רפיח.
בשבוע שעבר הודיעה לשכת ראש הממשלה שקו טיסה מנמל התעופה בן גוריון לעיר שארם א-שייח שבמצרים ייחנך לראשונה בחודש הבא. זאת, לפי ההודעה, בהתאם להסכמות בין ישראל למצרים על הרחבת הטיסות הישירות. ראש הממשלה בנט אמר כי זהו "צעד נוסף בחימום הסכם השלום בין ישראל ומצרים. שיתוף הפעולה בין שתי המדינות מתרחב בתחומים רבים, וזה תורם לשני העמים וליציבות האיזור".
ובינתיים, העיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד" דיווח הבוקר (שלישי) מפי מקורות מצריים כי ראש המודיעין המצרי עבאס כאמל צפוי לבקר בישראל. עוד דווח כי ירושלים וקהיר מקיימות תיווך בין וושינגטון וריאד.
היחסים בין סעודיה וארה"ב חווים הידרדרות מתמשכת מאז עליית ממשל ביידן. במהלך מסע הבחירות שלו, ביידן עצמו גינה את סעודיה בעקבות חיסול הפובליצסט ג'מאל חאשוקג'י באיסטנבול. ואולם, עיקר האכזבה מארה"ב נובע מהסרת המיליציה החות'ית מרשימת ארגוני הטרור בשנה שעברה, זאת בעוד שהחות'ים ממשיכים לערוך תקיפות בסעודיה. הטענה היא שהכללת החות'ים כארגון טרור עשויה לפגוע בהעברת סיוע הומניטרי בתימן.
בעיתון "וול סטריט ג'ורנל" נמסר כי יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן לא קיבל שיחות טלפון מנשיא ארה"ב לאחר העלייה במחירי הנפט בגלל המלחמה באוקראינה.
בעקבות תקיפה נוספת נגד מתקני נפט שלה אתמול, קראה סעודיה להקהילה הבינלאומית לקבל על עצמה אחריות על שמירת אספקות האנרגיה ולעמוד כנגד "המיליציה חות'ית הטרוריסטית של איראן". סעודיה אף הדגישה כי היא לא נושאת באחריות כלשהי על מחסור באספקת נפט בשוק העולמי.
במסגרת המגעים בין ישראל ומצרים לאחרונה, התקיימו גם התייעצויות בעניין ההשלכות השליליות של המלחמה באוקראינה. לפי הדיווח, התייעצויות אלה התייחסו לתיאום מאמצי התיווך של ישראל ומצרים בין סעודיה וממשל ביידן כדי להקל על המתיחות בין הצדדים. לטענת המקורות, כנראה שקהיר הצטרפה למאמץ התיווך, בעקבות בקשה ישירה מיורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן לאחר ביקורו של הנשיא המצרי לאחרונה בריאד.
לישראל יש אינטרס בתיווך זה לאור רצונם להרחיב את מסגרת ההבנות עם סעודיה, בתקווה שיוכרז על צעדים פומביים בסוגיית הנורמליזציה בין ישראל וסעודיה או לכל הפחות להתכונן לכך בתקופה הקרובה.
המקורות הוסיפו כי המגעים האחרונים בין הצדדים נגעו בין היתר גם לבקשה של קהיר מהצד הישראלי לחזור למלא תפקיד בתיווך מול ממשל ביידן, שקיצץ חלק מהסיוע הצבאי למצרים. כמו כן, הצד המצרי מצפה לתמיכה ישראלית בקהיר במוסדות הבינלאומיים התורמים ובשורה של התייעצויות הנוגעות לחימוש.
בישראל לא פורסם דבר אודות הפגישה עד שגורמים מצריים דיווחו על דבר קיומה. באופן רשמי הפגישה תוכננה על רקע חידוש קו הטיסות בין שארם לנתב"ג, אך הסיבה האמיתית לקיומה היא הזעם של כל המעורבים על ארה"ב נוכח הדיווחים על התקדמות במו"מ על הסכם הגרעין והנכונות של ממשל ביידן להוציא את משמרות המהפכה מרשימת ארגוני הטרור.
עניין מרכזי