לראשונה זה שנתיים, תועלה הריבית במשק שעומדת כיום על 0.1%. ההערכה היא שעד סוף השנה יהיו העלאות נוספות כך שבסוף שנת 2022 תגיע הריבית ל-1.75%.
הריבית תעלה היום כנראה ל-0.25%, אפשר גם שתהיה עלייה חדה יותר לכדי 0.5%. בד בבד, מרבית התחזיות מנבאות המשך עלייה של הריבית ברבע אחוז בכל אחד מ-12 החודשים הקרובים. המהלך מגיע בשל קצב עליית המחירים חרג מטווח היעד של בנק ישראל והגיע בחודש בפברואר ל-3.5% בשנה. לפי התחזיות, השיא עוד לפנינו – האינפלציה צפויה להחמיר בחודשים הקרובים ולהגיע ל-4.3% בחודש יוני, ורק לאחר מכן תחל לרדת.
עליית המחירים במשק היא כיום תופעה כלל-עולמית, שהחלה עם היציאה ממשבר הקורונה והעלייה בביקוש לחומרי גלם שונים, והוחמרה בעקבות המלחמה באוקראינה. לשם השוואה, האינפלציה בארה"ב כבר חצתה את רמת ה-7%, והבנק המרכזי האמריקאי כבר החל בסבב העלאות של הריבית – וזו צפויה עוד לעלות השנה לפחות שש פעמים. גם הריבית בבריטניה כבר עלתה שלוש פעמים ברציפות, ושיעורה כיום עומד כעת על 0.75% לשנה.
סיבה נוספת שתומכת בהעלאת הריבית היא הזינוק בקצב שנתי של 13% במחירי הדירות, כאשר הריבית הנמוכה ששוררת במשק מאפשרת תנאים פיננסיים נוחים לקבלת המשכנתאות (ראו בידיעה משמאל) ובכך מתדלקת את הביקושים לדירות.
קצב העלייה במחירי הדירות שלא צפוי לרדת בקרוב, והמדדים המקרו-כלכליים במשק – כמו הצמיחה החזקה מחד, ורמת האבטלה הנמוכה מאידך – תומכים כעת גם הם ביציאה לסבב העלאות של הריבית, כך שנראה כי זו התזמון הנכון. עליית הריבית תפגע במשקי בית בעקבות הגידול בהחזרי המשכנתאות, שהם ההוצאה החודשית הגדולה ביותר של משק בית ממוצע. ייתכן ששיקול זה מנע עד כה מהבנק להעלות את הריבית, ולא מן הנמנע שישפיע בעתיד על הפיכת ההעלאה להליך הדרגתי.
הליך העלאות הריבית על הדולר עשוי לחזק את השקל בטווח קצר. עם זאת, יש לסייג ולומר כי שער השקל מול הדולר מושפע בדרך כלל פחות מפערי ריביות ויותר מהתזרים האמיתי – כלומר, כמות המט"ח הנכנסת אל מול זו היוצאת מהמשק.
שוק ההון הישראלי לא יושפע במיוחד שכן הפער שבין שער הריבית לבין שיעור האינפלציה – עדיין נמוכה מאוד, דבר שתומך בעליות המדדים בבורסה.
עניין מרכזי