בחוק העבירות המנהליות נקבע שישנה אפשרות להטיל קנס מנהלי על עבירות המוגדרות ונחשבות כקלות, כאשר הקנס המנהלי מהווה חלופה ובא במקום הגשה של כתב אישום פלילי. במדינת ישראל, רואה המחוקק בעבירות שמצוינות ומנויות בחוק עבירות מנהליות, סוג של עבירות שלרוב הן אינן חמורות ולכן לא קיימת הצדקה להטלת כתם הרשעה פלילית על מי שעבר סוג כזה של עבירה. על מנת לבחון את הסוגייה הזו בצורה מקצועית ויסודית וכן את האפשרויות להמרה של כתב אישום לקנס מנהלי, מומלץ לפנות ולהיוועץ עם עורך דין מיסים, עורך דין מע״מ או עורך דין מס הכנסה שבקיא בתחום והינו בעל הידע והניסיון לגבי הדרכים להמרת כתב אישום שהוגש כנגדכם בקנס מנהלי.
מהן עבירות מנהליות?
הקביעה והשיוך של עבירות מס שונות כעבירות מנהליות מעידה כי מדובר בעבירה ללא אופי פלילי שהינו מובהק וברוב המקרים, למבצע של דבר העבירה אין יסוד נפשי לכוונה פלילית, כלומר למבצע של העבירה אין למעשה כוונה להשגת התוצאות של העבירה, אלא לרוב, יש בעבירה רק יסוד של רשלנות. הגישה והתפיסה של המחוקק הינה שבעבירה מנהלית אין קלון או פגם מוסרי. המרה של הגשת כתב אישום בהטלת קנס מנהלי מספקת יתרונות הן לחשוד או הנאשם והן לבתי המשפט ורשויות התביעה בהקטנת העומס בזכות העובדה שלא נדרש לנהל את התיק וההליך בבית משפט. השורה התחתונה היא שבמידה וכאשר שולם קנס מנהלי, הרי שלא יוגש כתב אישום בגין העבירה.
באילו מצבים ותנאים ניתן להטיל קנס מנהלי?
פסיקת בתי המשפט קבעה, כי בעבירות שנקבעו כעבירות מנהליות, דרך המלך היא להטיל בגינן קנס מנהלי, כאשר יוזמת המדינה להגיש כתב אישום בגין עבירה מנהלית היא החריג והיוצא מן הכלל. כלומר, הכלל בעבירה אשר מנויה ברשימת העבירות המנהליות הוא הטלת קנס מנהלי; ואילו הגשת כתב אישום היא היוצא מן הכלל ותעשה אך ורק במקרים מיוחדים. אם נחקרתם ברשויות המס או הוגש כנגדכם כתב אישום בעבירות מס, חשוב ומומלץ לפנות לייעוץ משפטי מאת עורך דין מיסים מנוסה, אשר יבחן את החשיפה המשפטית בעניינכם ויפעל לסיום ההליכים מול רשויות המס, הן הפליליים והן האזרחיים.
הטלת קנס מנהלי בעבירות מס
ישנם כמה סוגים של עבירות מס שנקבעו והוגדרו בחוק כעבירות מנהליות שבגינן אפשר להטיל קנס מנהלי. העבירות המוגדרות מנהליות מופיעות ומופרטות בתקנות עבירות מנהליות – חיקוקי מיסים:
- אי הגשה של דו"ח מס הכנסה במועד – לפי פקודת מס הכנסה, עיכוב בהגשת דו"ח למס הכנסה במועד שנקבע יוביל להטלת קנס מנהלי בגובה של 2,125 ₪ – 8,500 ₪.
- אי הגשה של דו"ח מע"מ במועד – סעיף 117 בחוק המע"מ, קובע שאי הגשה של דו"ח מע"מ בזמן תגרור אחריה הטלת קנס מנהלי בסכום של 750 ₪ עד 5,000 ₪.
- עבירה של אי רישום תקבול
- אי העברת ניכויים
- ועוד
במקרים שבהם מדובר בעבירה שהינה חוזרת, יוטל קנס כפול מזה שמוטל בגין עבירה מנהלית ראשונה רגילה.
קבלת ייעוץ וייצוג משפטי מקצועי מידי עורך דין מיסים
אם זומנתם לחקירה או שהוגש כתב אישום כנגדכם בגין עבירות מס, חשוב ומומלץ לפנות לקבלת ייעוץ וייצוג משפטי מקצועי שניתן על ידי משרד עורך דין מיסים מנוסה עוד טרם החלה החקירה. עורך דין מיסים, עורך דין מס הכנסה או עורך דין מע"מ ידריך וינחה אתכם כיצד להתנהל ויפעל, באמצעות כלים משפטיים יעילים, להמרה של כתב אישום בהטלת קנס מנהלי. בכל מקרה, מומלץ שלא לנסות לפעול באופן עצמאי, אלא לפנות ולהתייעץ עם עורך דין מומחה ומנוסה בתחום.
אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי מכל סוג שהוא. המסתמך על תוכן המאמר ללא היוועצות משפטית פרטנית, עושה זאת על דעת עצמו בלבד ועל אחריותו.