נהיגה מצריכה מיומנויות לא מעטות, אך רוב האנשים לומדים עם הזמן והתרגול לשלוט ברכב תוך כדי השתלבות בדרך עם שאר כלי הרכב המצויים בה. הכבישים המהירים, האוטוסטרדות, המחלפים הרבים והצורך להשתלב עם כלי רכב רבים הנעים בכבישים יכולים להיות אתגר, בעיקר כשהדרך אינה ידועה ומוכרת. לאנשים החשים חרדה בנהיגה האתגר קשה יותר ולפעמים גורם להם להימנע מלהגיע למצב בו יצטרכו לנהוג בדרך מהירה או אף נמנעים מנהיגה לחלוטין.
פחד מנהיגה: לא רק בכבישים מהירים
לפחד מנהיגה (Vehophobia) יש צורות שונות של ביטוי והוא בעיה נפוצה בקרב אנשים רבים בשל סיבות מגוונות. נהוג לחשוב שאדם שעבר תאונת דרכים יחוש טראומה וחשש לנהוג שוב, אך ישנן סיבות נוספות הגורמות לחרדת נהיגה או להתקף חרדה בנהיגה בקרב נשים וגברים כאחד.
אנשים שלא נהגו תקופה ממושכת עלולים לחוש פחד מנהיגה ולחשוב שהם אינם מסוגלים להתמודד עם כל הפעולות שיש לבצע במקביל. חרדות נהיגה לא תמיד קורות על רקע של טראומה, ולמעשה ישנם אנשים רבים שחשים פחד מנסיעות ארוכות כמו גם חרדת נהיגה בכבישים מהירים ללא רקע או סיבה נראית לעין.
כיצד מתבטאת חרדה בנהיגה?
להלן מספר דרכים בהן חרדה יכולה לבוא לידי ביטוי בנהיגה:
* זהירות מופרזת – נהיגה איטית שאינה מותאמת לתנאי הכביש, חשש מעקיפה, נהיגה בנתיב הימני בלבד, שמירת מרחק מוגזמת מהרכבים האחרים, חשש לפני כניסה לצומת, הסתכלות במראות בתדירות גבוהה או לחלופין אי הסתכלות מחשש להזיז את העיניים מהכביש. נהיגה חרדתית כזו עלולה לגרום לתאונות דווקא בשל הלחץ והצורך לעקוף את הנהג האיטי והצפירות של נהגים אחרים מוסיפים ללחץ ולחרדה.
* פחד מנהיגה בחושך – יש לא מעט אנשים החרדים מנהיגה בחושך ונמנעים מכך. התחושה היא של חוסר התמצאות, חוסר יכולת לאמוד מרחקים בחושך ובלבול.
* פחד מהצורך לחנות – אנשים החרדים מנהיגה ובעיקר מהצורך להחנות את הרכב ונמנעים מהגעה למקומות שבהם יצטרכו לבצע חניה.
* טעויות נהיגה וחוסר השתלבות בדרך – חרדה מנהיגה עלולה לגרום לנהיגה מסוכנת דווקא כ תוצאה מהפחד ולהביא למצבים של חוסר השתלבות, פניות מסוכנות, בלבול, חוסר התמצאות בנתיבים ובפניות, עקיפות מסוכנות הנובעות מלחץ ועוד. אדם המצוי בחרדה אינו נוהג בצורה רגועה וכמות כלי הרכב והנסיעה המהירה גורמים ללחץ ולביצוע פעולות ללא תכנון אשר עלולות לסכן אותו ואת הנוסעים האחרים.
* התקף חרדה בנהיגה – התקפי חרדה יכולים לקרות באופן פתאומי גם למי שאינו סובל מחרדת נהיגה. הסיבות להתקפים אלה יכולות להיות שונות, אך כשהם קורים במהלך נהיגה הם גורמים ללחץ גדול יותר. כשהתקפי חרדה קורים הם עלולים להיות מלווים בדפיקות לב חזקות, הזעה, כאבי ראש, כאבים בחזה, תחושה של איבוד שליטה ועוד.
* פחד ממחלפים, מגשרים ומצמתים – חרדת נהיגה יכולה להתגבר כשיש צורך להתמצא בירידה או בעלייה למחלפים והחשש לטעות, לפספס את הפנייה, להיפגע מכלי רכב אחרים ברמזור, לא לדעת למצוא את הפנייה הנכונה. בדרכים שאינן מוכרות החשש גובר עד כדי הימנעות מנהיגה בכבישים מהירים המצריכים שימוש במחלפים.
* חשש ממשאיות ומאוטובוסים – כלי רכב גדולים שעוברים בסמוך גורמים ללחץ ולפעמים לטעויות הנובעות מהחשש להיפגע. החרדה הזו גורמת להימנעות מעקיפה גם אם הרכבים הללו נוסעים באיטיות.
* פחד מכבישים מהירים ללא שוליים – אחד הפחדים המאפיינים אנשים החרדים מנהיגה בכבישים מהירים הוא חוסר בשוליים. שולי הכביש מהווים עוגן, מרווח ביטחון ומקום מפלט לכל בעיה, ונהיגה בכבישים מהירים חסרי שוליים יכולה להוות אזור סכנה ולגרום להימנעות מנהיגה בכבישים אלה.
* הימנעות מנהיגה בדרכים לא מוכרות המצריכות שימוש ב"ווייז" – נהיגה המצריכה תשומת לב לדרך ולמשתמשים בה היא מאתגרת מספיק עבור אנשים החרדים מנהיגה, והצורך להביט בהוראות הדרך תוך כדי כך יכול להיות מלחיץ. חרדת נהיגה בכבישים מהירים ובדרכים לא מוכרות נובעת לא פעם מהפחד לא להצליח לחלק את תשומת הלב בין הנהיגה להתמצאות במרחב ובכבישים.
מהם הגורמים לחרדת נהיגה?
חרדת נהיגה אינה הגדרה רשמית במדריך לאבחון וסטטיסטיקה של הפרעות נפשיות, אבל היא פוביה בנהיגה שמקורותיה יכולים לנבוע מחרדות שונות שקשורות לטראומות בנהיגה או שאינן קשורות אליהן. מומחה לבריאות הנפש יוכל לאבחן האם ישנה בעיה נפשית אחרת הגורמת לחרדת נהיגה ולנסות להבין את הסיבות לחרדה.
טיפול מקצועי בחרדת נהיגה ופחד מנסיעות
נקדים ונאמר שחרדת נהיגה שגורמת להימנעות מנהיגה אינה נדירה והיא יכולה ליצור חשש גדול יותר ככל שההימנעות מנהיגה מתארכת. טיפול בחרדת נהיגה בכלל ובחרדת נהיגה בכבישים מהירים הוא בדרך כלל טיפול התנהגותי קוגניטיבי בשיטת CBT, וכולל שלבים הדרגתיים המיועדים לסייע להשתחרר מהפחד. הטיפול כולל שיחות במקביל לפעולות שיש לבצע בהדרגה כדי להגיע ליכולת להשתחרר מהחרדה.
איך להתגבר על פחד מנהיגה באופן עצמי?
טיפול עצמי להפגת חרדת נהיגה צריך להיות הדרגתי ותלוי במצבו של האדם וברמת הפחדים וביטויים. השאלה איך להתגבר על פחד מנהיגה באופן עצמי נפוצה מאוד וכוללת כמה שלבים:
* חשוב לנהוג ראשית בדרכים מוכרות וקרובות שלא מצריכות שימוש בכבישים מהירים, מחלפים, גשרים וצמתים.
* רצוי לנהוג עם אדם נוסף בהתחלה כדי להפיג את הלחץ הרגשי.
* בהמשך כדאי להרחיק בכל פעם עוד קצת, להגיע לכבישים מהירים, לעשות שימוש במחלפים – בכל פעם עוד קצת – עד שהביטחון חוזר וניתן לנהוג ללא חשש.