במקום סיכומים ארוכים ומתישים קבלו את תמצית העובדות לאשורן: תביטו במדד מניות כללי – כל המניות בבורסה מייצרות את המדד הזה ולכן הוא באמת הכי מייצג. ירידה של מעל 15% מתחילת השנה. זה בערך מה שעשו המדדים המובילים בעולם. וול סטריט גם באזור הזה. הנאסד"ק אומנם במינוס 30%, אבל ה-S&P במינוס 19% והדאו במינוס 8%. הממוצע שם הוא ירידה של כ-18%.
למעשה, עד לפני חודשיים הובלנו את הטבלה. אבל מאז הבחירות משהו השתנה – המדד הכללי ירד 8.2% בשעה שבעולם אווירה יחסית חיובית. בוול סטריט הדאו והנאסד"ק המדדים ללא שינוי, הדאו עלה 2%. האם זה בגלל הבחירות?
כן. זרים מוכרים החזקות וגופים ישראלים שמתמחרים לגישתם את העלייה בסיכון בשוק המקומי, מקטינים פוזיציה. ישראל הפכה למסוכנת יותר. אין מה לעשות – כלכלה ופוליטיקה נפגשים במספר רב של נקודות והשקעות זרות בארץ והשקעות בשוק המניות שלנו הן תלויות במצב הפוליטי-מדיני. העולם סבור שקמה כאן ממשלה קיצונית וחלק גדול מהעם גם חושב כך (ראו את מכתבי ההייטקיסטים ואמירות השופטים במיל'). זה משפיע על השוק.
נורבגיה היא המדינה הראשונה שהחליטה להפסיק להשקיע בישראל בשל הרכבה של ממשלת נתניהו החדשה שתושבע ביום חמישי. חשוב להפנים שלמהלכים פוליטיים יש ותהיה השלכה על הכלכלה. ההחלטה של מנהלי הקרן הנורבגית לא אמורה להשפיע משמעותית, היא לא באמת חשופה להשקעות משמעותיות כאן, אבל האמירה שלה יכולה לסמן לאחרים את הדרך.