מבזקים

מחפשים עבודה? אולי כדאי שתעברו לאינטרנט סיבים והנה עוד כמה סיבות

כ-70% מהבתים בארץ כבר יכולים להתחבר לסיבים אופטיים ועד סוף השנה צפויים להתווסף 15% נוספים. מחפשים הסבר למבצע הפריסה הנרחב שמקדמת המדינה? במאמר המצורף הם מפורטים

אור גרין

במחקר בינלאומי שהציג הבנק העולמי בישראל בשנה החולפת מסתבר כי נגישות לאינטרנט מהיר ואמין מגדילה את הסיכוי למצוא עבודה בקרב אוכלוסייה משכילה ב-13%-7%.

זו כאמור לא הסיבה היחידה לכך שהמדינה מקדמת פריסה של תשתית סיבים אופטיים ברחבי הארץ. בכתבה זו נסקור את הסיבות המרכזיות בגללן אינטרנט סיבים עדיף ומה מצב הפריסה כיום בישראל.

פריסת סיבים אופטיים בישראל – המצב הנוכחי

עד לפני מספר שנים מצב פריסת תשתית הסיבים האופטיים ברחבי הארץ הייתה בכי רע. כאשר השוק נפתח לתחרות מסוימת החלה פריסה משמעותית יותר של תשתיות אשר אפשרו לחלק מבתי האב ברחבי הארץ לקבל אינטרנט מהיר בישראל באמצעות טכנולוגיית הסיבים האופטיים.

ראשית, מה זה אינטרנט סיבים? אינטרנט סיבים הוא המצב כאשר המידע עובר ברשת האינטרנט בתוך איגודי חוטים דקים באמצעות קרני אור, בניגוד למצב הקודם בו המידע עבר כזרם חשמלי בתוך כבלי נחושת. מטבע הדברים, מהירות הובלת הנתונים בקרני אור מהירה פי כמה וכמה מאשר מהירות העברת הנתונים באמצעות זרם חשמלי.

לאחר שנים בהם המדינה דשדשה מאחור בנושא פריסת סיבים אופטיים המתאימים להעברת המידע באמצעות האור, הוכנסו חברות הסלולר ואחרות והורשו להקים תשתיות אופטיות, לאר מכן גם חברת בזק הצטרפה לחגיגה ובנוסף המדינה החלה לתקצב חיבור של מקומות מרוחקים, בעיקר בפריפריה, כתמריץ להקמת התשתיות.

עד לינואר 2023, הוקמו תשתיות אשר מאפשרות ל-79% מבתי האב להתחבר באמצעות סיבים אופטיים לרשת האינטרנט. המצב השתפר אף יותר עם ההחלטה החדשה המאפשרת לחברות קטנות להתממשק לתשתיות הקיימות ולהקים את ה"מייל האחרון" עבור בתים שעדיין אינם מחוברים ואשר עבורם גם אין תקצוב מדינה מיוחד. המייל האחרון הוא למעשה שביל הגישה לבניין עצמו. כיוון שהקמת תשתית יקרה והקמת תשתית אופטית היא יקרה במיוחד, העדיפות הכלכלית עבור החברות בשנים הראשונות הייתה הקמת תשתית רק בריכוזי ערים גדולות וחיבור לבתים מרובי קומות.

תמריצי המדינה הביאו יתרון כלכלי גם בחיבור ערי פריפריה מסוימות, אך עדיין עבור כ-15% מהבתים בארץ אין תמריץ כלכלי להקים תשתית אופטית: בתים פרטיים, עיירות וכפרים בפריפריה וכדומה. המטרה כיום היא להגיע ל-85% כיסוי עד לסוף השנה, ול-100% כיסוי עד סוף השנה הבאה.

יתרונות המעבר לסיבים האופטיים

  • מהירות ואמינות – סיבים אופטיים מהירים הרבה יותר מאשר כבלי נחושת. אם חיבור אינטרנט רגיל עמד על כ-100 מגה להורדת נתונים, הסיבים האופטיים מכפילים את המהירות הזו פי 10, ולמעשה פי יותר. לא רק המהירות השתפרה אלא גם האמינות. נפילות חשמל אינם משפיעות על הסיבים האופטיים, אינן פוגעות בהם ואינם משביתות את תעבורת המידע. נחשולי מתח אינם מאיימים על שלמות התשתיות, כך שתעבורת המידע היא לא רק מהירה יותר אלא גם אמינה יותר.
  • אפשרות לחבר מספר רב של מכשירים – כיום ישנם מכשירים רבים בבית אשר מתחברים בו זמנית לאינטרנט, כמו טלוויזיה חכמה, סמארטפונים, טאבלטים, שעונים חכמים וגם מערכות בית חכם. הגלישה על בסיס סיבים אופטיים מאפשרת להרבה יותר מכשירים להתחבר לאינטרנט מבלי להשפיע על מהירות הגלישה.
  • אבטחת מידע טובה יותר ­– אינטרנט סיבים אופטיים מעביר את המידע בצורה מוצפנת, דבר המקשה על האזנה לקו ודליית מידע בדרך זו.
  • גישה מורחבת לעבודה – כיום ניתן לבצע עבודות רבות מבלי לצאת מהבית כלל, במידה ויש גישה לאינטרנט מהיר המאפשר עבודה מסוג זה. גישה מהירה לאינטרנט לא רק פותחת את האפשרות בפני בני הפריפריה לעבוד בתנאים דומים לאלו שבמרכז אלא גם פותחת בפניהם אפשרויות עבודה חדשות שלא היו נגישות קודם לכן.

ישנן סיבות נוספות להצטרף לחגיגת הסיבים האופטיים, במיוחד לאור העובדה שפערי המחירים בין עלויות חבילות אינטרנט סיבים לסוגי החיבור הרגילים אל רשת האינטרנט, הן מאד נמוכים.

משמעויות נוספות של העלאת מהירות הגלישה

  • השכלה ברמה גבוהה יותר – המהירות היתרה משפיעה לא רק על היכולת לקבל עבודות טובות יותר בשכר גבוה יותר אלא גם על היכולת לרכוש השכלה, גם ללא מגורים במרכז. כיום ישנן תוכניות השכלה באוניברסיטאות מרחוק, כולל אוניברסיטאות בחו"ל, גישה מהירה לספריות ולמקורות מידע וידע אחרים שלא היו נגישים בעבר בזכות האינטרנט המהיר.
  • טוב לשמירה על איכות הסביבה – היכולת לעבוד וללמוד מרחוק, לבצע קניות ותשלומים ואפילו לבקר רופא מבלי שדבר זה יחייב שיטוט אינסופי ברכב מזהם תורמת לשמירה על איכות הסביבה ומורידה את מקדמי הזיהום.
  • שיפור התל"ג – המחקר של הבנק העולמי הראה גם כי שיפור של אחוז בודד במהירות הגלישה הביא לעלייה בתוצרת הלאומית הגולמית של עד 0.4%.
  • שירותי חירום יעילים יותר – העלאת מהירות הגלישה תורמת לשיפור של ממש ביכולת שירותי חירום כמו כיבוי אש ורפואה מיידית לתת מענה מהיר וטוב יותר למצבי חירום שונים.
  • שיפור ברמת הרפואה – אחת הבעיות בפריפריה היא נגישות נמוכה לרופאים מומחים ורפואה מתמחה. באמצעות הסתמכות על שירותי אינטרנט מהיר ניתן לקבל שירותים מרחוק גם באזורים מרוחקים מהבית, ובכלל זה התייעצות עם רופאים מומחים, קבלת מרשמים וירטואליים ופגישות ייעוץ עם רופאים מומחים באמצעות שיחת וידאו.

לסיכום

השיפור במהירות הגלישה באמצעות מעבר לסיבים אופטיים היא בשורה של ממש בישראל המאפשרת להעלות את רמת השירותים אשר בתי אב שונים מקבלים ולפתוח אפשרויות אשר לא היו קיימות בעבר גם בפני תושבי ישובים מרוחקים בפריפריות.

 

שתפו את המאמר

הורידו עכשיו את האפליקציה שלנו בחינם!

ותהנו ממגוון תכנים בזמן אמת לנייד שלכם

דילוג לתוכן