תחום האדריכלות עוסק בתכנון ועיצוב מבנים מסוגים שונים, והמטרה היא לתכנן מבנים שימושיים, עמידים ואסתטיים. החל מהמאה ה-19 האדריכלים התמקדו בעיקר בתכנון מבנים ופחות בניהול הבנייה בפועל, וכיום האדריכל עוסק בתכנון האדריכלי של המבנה, תוך התייחסות ותכנון של מראה החלק החיצוני של המבנה ותכנון של החללים הפנימיים.
כדי לעבוד כאדריכל במדינת ישראל חייבים ללמוד את המקצוע ויש שתי אפשרויות עיקריות – לימודי אדריכלות לתואר ראשון ולימודים לתואר הנדסאי אדריכלות. רבים בוחרים במסלול ההנדסאים מאחר שתוך שנתיים בלבד ניתן לצאת לשוק העבודה עם התואר היוקרתי, ובנוסף לזאת במסלול זה לומדים גם עיצוב פנים, לכן הבוגרים יכולים להציע מעטפת שירותים רחבה יותר ללקוחות שלהם ויש להם יותר אפשרויות תעסוקה.
מה לומדים?
מסלול הלימודים לתואר הנדסאי אדריכלות ועיצוב פנים מאושר ומפוקח על ידי מה"ט (המכון הממשלתי להכשרה בטכנולוגיה ובמדע), התוכנית מיועדת להכשיר את הדור הבא של האדריכלים ומעצבי הפנים, להקנות להם את הידע והכלים הנדרשים לעבודה ולפתח יכולות ומיומנויות לשני תחומי העיסוק.
תוכנית הלימודים מעניקה לבוגרי המסלול זכות חתימה מול הרשויות השונות לצורך תכנון מבנים פשוטים עד לגובה של 4 קומות (11 מטרים). זכות החתימה ניתנת לבוגרים העומדים בכל הדרישות ובכפוף לחוק התכנון הבנייה, וזאת ללא צורך בתקופת התמחות ארוכה.
הסטודנטים במסלול זה משתתפים בקורסים מרתקים ומעניינים במגוון תחומי ידע. בין היתר הסטודנטים והסטודנטיות במגמה להנדסאי אדריכלות ועיצוב פנים לומדים קורסי יסוד ובסיס כמו מתמטיקה, אנגלית טכנית וטריגונומטריה, מקצועות רקע כמו הנדסה תיאורית, תולדות האמנות והאדריכלות, יסודות העיצוב, עיבוד תוכנית ויישומי מחשב, מקצועות התמחות כמו תכן מבנים, חומרי בנייה, תורת הבנייה, מערכות בניין, בקרה וניהול הבנייה, מדידות, פיתוח שטח, תכנון אקלים ובנייה ירוקה. בנוסף לזאת, במסגרת הלימודים רוכשים ידע וניסיון בעקבות התכנון האדריכלי, בעיצוב פנים וארגון החלל הפנימי ובעקרונות של עיצוב מוצר.
כדאי לדעת כי משך זמן הלימודים משתנה בהתאם למסלול הנבחר. אם בוחרים ללמוד במסלול יום ניתן לסיים את תואר ההנדסאי בתוך שנתיים בלבד (4 סמסטרים), ובמסלול ערב הלימודים נמשכים 3 שנים (6 סמסטרים).
במה אפשר לעבוד?
ישראל נמצאת תחת תנופת בנייה רחבה ובכל מקום בארץ ניתן לראות מנופים עצומים, אתרי בנייה גדולים, שכונות חדשות המוקמות בזו אחר זו, הרחבות ביישובים ובקיבוצים, בנייה מסיבית של מגדלי משרדים ומבני תעשייה, תשתיות חדשות בתחום התחבורה, פרויקטים מרשימים של אדריכלות נוף ועוד.
חשוב לזכור כי היקף הילודה הנרחב בארץ, בשילוב גלי העלייה של יהודים מחו"ל ובעקבות העלייה המתמדת בתוחלת החיים של תושבי המדינה – כל אלו ועוד מחייבים את המדינה ליזום פרויקטים של בנייה רוויה ולעודד את הקבלנים לבנות בנייני מגורים ומשרדים חדשים כל הזמן. לכן, יש ביקוש גבוה להנדסאי אדריכלות ועיצוב פנים, ובוגרי תוכנית הלימודים יכולים להשתלב בשוק העבודה במגוון תפקידים ועיסוקים כגון:
- תפקידי תכנון אדריכלי במשרדי אדריכלים וחברות בנייה.
- תפקידי פיקוח ורישוי ברשויות המקומיות ובוועדות התכנון והבנייה.
- הנדסאי אדריכלות במשרד ממשלה.
- עיצוב פנים בחברות בנייה.
- שרטוט ממוחשב, תכנון מודלים והפקת פרויקטים לחברות שונות.
- שיווק והדרכה על מוצרים בתחום הבנייה ועיצוב הפנים.
- אדריכל ומעצב פנים עצמאי (הקמת סטודיו פרטי).
מה השכר של הנדסאי אדריכלות ועיצוב פנים?
השכר הממוצע של בוגרי מסלול הלימודים לתואר הנדסאי אדריכלות ועיצוב פנים משתנה בהתאם לתפקיד ולניסיון המעשי שלהם. השכר החודשי הממוצע של הנדסאי אדריכלות ועיצוב פנים ללא ניסיון הוא בטווח של 7,500 – 8,500 ₪, השכר החודשי להנדסאי בעל ניסיון של 3-1 שנים הוא בטווח של 8,500 – 11,000 ₪ והשכר החודשי להנדסאי בעל ניסיון מעל 3 שנים הוא החל מ-11,000 ₪.