בית המשפט המחוזי קבע את המובן מאליו וזיכה את ארבע הנשים התמימות ממוצא פרסי מן ההאשמות החמורות בריגול שאילו התקבלו היו שולחות אותן ללא הצדקה לכלא לשנים רבות. מפסק הדין עולה ברורות המסקנה כי חומרת העבירות שיוחסו לנאשמות היה מופרכת מלכתחילה ולא היתה צריכה להתרחש. אישה חמישית הורשעה בעבירה שולית ללא שום כוונת זדון ובוודאי שלא פגיעה בביטחון המדינה – קבע המחוזי בירושלים.
הפרשה פורסמה ברעש גדול בעקבות הודעות מוגזמות לחלוטין של שירות הביטחון הכללי על סיכול לכאורה של רשת ריגול איראנית בישראל. השב"כ התרברב שסיכל פעילות איראנית לגיוס ישראליות לפעולות ריגול תמורת כספים. אז נטען כי אותם נשים קיימו קשרים מתמשכים עם גורם מודיעין אירני, שהתחזה לישראלי. חמורה העובדה שהשב״כ ידע היטב שסיכויי ההרשעה פחות מקלושים ובכל זאת נבחרו ההאשמות החמורות – בעיקר ככל הנראה מטעמי יחצנות והוכחת יכולות לציבור הרחב.
בפסק הדין קבע בית המשפט חד משמעית כי "אין ספק שמדובר באנשים ציוניים, אוהבי המדינה, שלא הייתה להם, בשום שלב כלשהו, כוונה לפגוע בביטחון המדינה. אין גם מחלוקת שתחילתו של הקשר של שתיים מהנאשמות עם מי שנטען כי הוא סוכן חוץ, היה מבלי לדעת את זהותו, ובוודאי שלא מתוך כוונה ליצור קשר עם סוכן חוץ, ובוודאי שלא מתוך כוונה לפגוע בביטחון המדינה".
"מדובר בנשים שחיפשו חום ואהבה, אוזן קשבת ולעיתים אף סיוע כלכלי", ציין השופט אילן סלע. "סוכן המודיעין האיראני שהתחזה ליהודי ניצל זאת, רקם עמן קשר ארוך בתחכום רב ובאופן מניפולטיבי עד שהצליח להפעיל אותן לצרכיו. לא פעם מנוצלים על ידי אותם גורמים דווקא אנשים תמימים וטובים, שאינם מעלים על דעתם כי העומד מולם חורש רע כנגדם או כנגד מדינתם. מצב דברים זה דורש זהירות רבה, שכן בנקל ניתן להתפתות על ידי אנשים מתוחכמים העומדים מאחורי פרופילים מזויפים ברשת".
"התרשמתי והשתכנעתי מכלל העדויות, ומעדותה של הנאשמת עצמה, כי מדובר באשה תמימה שפועלת בכל עת לרצות את הזולת. היא הייתה זקוקה לתמיכה ולהעצמה שקיבלה מראמבוד, ובשל כך אף הייתה נכונה לעשות מעשים זרים לה, אך כדי לרצותו, שיאמין בה, וימשיך לחזק אותה".
עוד נקבע כי "בחקירותיה במשטרה דיברה לא פעם ולא פעמיים על החשד שעלה בלבה לאורך התקופה בה הייתה בקשר עם הסוכן המתחזה ראמבוד אודות זהותו. ואולם, יש יסוד לטענה כי מדובר באמירות שהן כחכמה שלאחר מעשה, שעה שהיא הועמדה מול העובדה שהוצגה לה כי ראמבוד הוא סוכן איראני, כשבאותה שעה עלו בפניה כל אותן הבזקי חשד שעלו במהלך הקשר ונדחו על ידה לאלתר נוכח מכלול הנסיבות שעמדו בפניה כדי לשלול אפשרות זו. כך או כך, לא היה מדובר בחשד ממשי".
המסקנה המתבקשת מן המשפט הזה היא ברורה: פרקליטות המדינה חייבת להיות הרבה יותר זהירה בטרם היא הורסת את חיי האזרחיות התמימות בהביאם אותן לדין בהאשמות חמורות אך חסרות בסיס באופן מובהק.
עניין מרכזי