מבזקים

רכב חשמלי והסביבה: 5 עובדות ומספרים

האם רכב חשמלי מזהם פחות? ללא ספק – אבל מה הפער בינו ובין מכונית רגילה? כיצד משפיע ייצור מכוניות חשמליות על הסביבה, לאור החומרים האקזוטיים הנדרשים עבורן? הניתוח המלא לפניכם

 

אורן הדר

 

משבר האקלים כבר פה. מומחים בכל העולם משחררים מחקרים, שמראים איך ההתחממות הגלובלית מושפעת מפליטות הפחמן ופוגעת בבריאות שלנו, ביכולת ייצור המזון, ביוקר המחיה ועוד. וכולם מסכימים שאחד הפתרונות החשובים ביותר הם תחבורה חשמלית: מכוניות חשמליות שלא פולטות פחמן בפעולתן, ומשפרות את היכולת להתמודד עם המשבר. אבל עד כמה הן פחות מזהמות? איך זה נראה במספרים, וכמה גדולה היא המהפכה? במאמר נציג 5 עובדות שינסו לשפוך קצת אור על הנושא.

 

1. לרכב חשמלי יש פליטת פחמן אפסית

 

המספרים מדברים בעד עצמם. מכונית חשמלית ממוצעת מייצרת כ-100 גרם פחמן דו חמצני לק"מ נסיעה. לעומת זאת רכב פלאג אין היבריד שמצויד במנוע חשמלי חלש להנעה משולבת פולט 180 גרם, מכוניות היברידיות פולטות 190 גרם ומכונית עם מנוע בנזין תפלוט לא פחות מ-240 גרם מזהמים לק"מ. שימו לב שבמכונית החשמלית אין באמת פליטה. התחשיב מתייחס לפליטות פחמן שנוגעות לטעינה שלהן – ומדובר ב-41% פחות מאשר במכונית עם מנוע בעירה פנימית שמזהם בכל רגע שהוא פועל.

 

בעולם נוסעים כיום יותר ממיליארד וחצי כלי רכב פרטיים, מהם רק כ-30 מיליון הם חשמליים. זה אומר שהאנושות עדיין מפזרת כמויות עצומות של חומרים מזהמים – והמשך המעבר לתחבורה חשמלית חותך בחצי ויותר את הזיהום. זה אומר פחות מחלות נשימה והוצאות בריאות, פחות התחממות גלובלית ונזקים כלכליים, ושיפור איכות החיים על הפלנטה כולה.

 

2. אורך חיים: שמונה שנים לפחות וחצי מיליון ק"מ

 

זאת חתיכת מהפכה, שמשפיעה על כל תעשיית הרכב והתעשיות שהיא ניזונה מהן. ראו כמה גדול הו השינוי. עקרונית, יכול מנוע בעירה פנימית של מכונית להחזיק כעשר שנים. לאחר מכן, עלויות התיקונים והחלפים יהפכו אותו לבלתי כלכלי בעליל, וגם מי שיבחר לפתוח את הארנק, ימשיך לשלם על חלקים וטיפולים תכופים לאורך חיי המנוע. לעומת זאת, יכול מנוע של רכב חשמלי להחזיק זמן ארוך בהרבה. מערך הסוללות מסוגל לפעול ללא החלפה במשך שמונה שנים או כחצי מיליון ק"מ – ואחרי ההחלפה, המכונית "נולדת" מחדש.

 

החלפת מנוע בנזין לא משיגה את אותו האפקט. עדיין ישנם רכיבים שנשחקים כמו מערכות הדלק וכל הצנרת שרצה בתוך גוף הרכב. ולכן, רוב הנהגים לא יטרחו להחליף את הכול, והמכונית תימכר או תתפרק במזבלות – ותהפוך לפגע אקולוגי.

 

אמנם בעבר החזיקו הסוללות שנים בודדות, אך תנופת טכנולוגיות התחבורה החשמלית של חמש השנים האחרונות הובילו לשיפור עצום בביצועים. למשל, אינטגרציה של מערכות קירור, ניהול אנרגיה וחיישנים בתוך מכלול הסוללות עצמו עזר להאריך את חייהן ולשפר את יעילות הטעינה. זה נכון שיש מספר מוגבל של טעינות לאחריו תורגש השפעה בביצועים, אך לאחר החלפת הסוללות תזכה המכונית בחיים חדשים. אצלה אין צנרת, פילטרים, משאבות ורכיבים רגישים שכאלה.

 

בכך, יכולה מכונית חשמלית "לחיות" יותר שנים מאחרות. יותר זמן על הכביש פירושו פחות כריית מתכות ובזבוז אנרגיה על ייצור מכונית חדשה על כל רכיביה, מה שמצמצם את ההשפעה הסביבתית של תעשיות הרכב, המכרות והשבבים כאחד.

 

3. הייצור יותר תובעני? הזיהום עדיין נמוך יותר

 

האם רכב חשמלי באמת מזהם פחות? בהחלט כן – אבל מה לגבי הייצור שלו? אחת הביקורות הוותיקות על מהפכת התחבורה החשמלית מתייחסת לחומרים הנדרשים לבניית מכונית שכזו. הסוללות זקוקות לליתיום וקובלט, שכרייתם עשויה לזהם ולהשפיע על הסביבה. למעשה, נטען שבניית מכונית חשמלית מזהמת יותר מכל החיסכון שלה בפליטת פחמנים. האם זה נכון?

 

מעבדת ארגון הלאומית בארה"ב חקרה והשוותה ב-2021 את פליטת הפחמן המלאה – כריית חומרים, ייצור, והפעלה של המכונית המוכנה – של רכב חשמלי ושל אחד שמונע בבנזין. ייצור המכונית החשמלית אכן הצריך יותר אנרגיה, אך פליטת הפחמן הכוללת היתה נמוכה בקרוב ל-40%. וחשוב לזכור: הפליטה האמורה בוצעה במסגרת הייצור של הרכב, לא בשנות השימוש שלו. החתימה הפחמנית של הרכב החשמלי היא בעצם חד פעמית, לעומת נזק מתמשך לסביבה שיוצרות מכוניות רגילות. לפיכך, על אף שמכוניות חשמליות מצריכות חומרים אחרים, החיסכון באנרגיה וצמצום הזיהום עדיין עצומים.

 

4. הסוללות ניתנות למחזור

 

אחד ממדדי איכות הסביבה של מוצר הוא יכולת המחזור שלו – אך זה נתון מבלבל. לעיתים המחזור הוא לחומרי גלם, ברמה שיכולה לשמש למוצרים אחרים, אך לא לתכלית המקורית. למשל, מנועים של מכוניות בעירה פנימית ניתנים למחזור משום שהם עשויים מתכת, ופשוט נגרסים ומותכים. מה שמתקבל הוא מתכת ממוחזרת, שמתאימה לסוגים שונים של ייצור, אך לאו דווקא לבניית מנוע חדש. הסיבה היא שטכנולוגיות המנועים מתקדמות במהירות, וחומרי מנוע שמגיע לסוף חייו כנראה שכבר לא יהיה רלוונטי לבניית מנוע אחר.

לעומת זאת, רכב חשמלי מאפשר מחזור ישיר של מערכת ההנעה. ניתן למחזר את הסוללות ולייצר מחומרי הגלם סוללות חדשות. כמו כן, מיחזור סוללות רכב עתיד להפוך לסטנדרט, חומרי הסוללה עלולים לגרום לנזקים סביבתיים אם יושלכו ויתפרקו באדמה, ולכן עובדים רגולטורים באיחוד האירופי ובאזורים נוספים על חקיקה שתעגן מיחזור סוללות שכאלה.

 

הופעת מרכזי מחזור של סוללות ליתיום תסייע למחזור של סוללות ליתיום ממוצרים אחרים – סמארטפונים ומכשירים ניידים. מחזור זה יוכל לצמצם את הצורך בכריית חומרי הגלם שלהן, ולהקטין אפילו יותר את ההשפעה הסביבתית לאורך זמן.

 

5. מכונית חשמלית מחסלת סוגי זיהום שלא חשבתם עליהם

 

אנו לא נוטים להתייחס לרעש בתור זיהום, פשוט כי התרגלנו לחיות בתוכו. אבל יש לו השפעות לא מבוטלות. תנועה בכביש מייצרת רעש של בין 70 ל-80 דציבלים, שמומחי זיהום רעש מקטלגים בתחום הרעש המזיק. חשיפה ממושכת לרעש שכזה פוגעת באיכות השמיעה שלנו, מעלה את הדופק, מייצרת לחץ וכיווצי שרירים.

 

התוצאה הישירה היא פגיעה באיכות החיים, זינוק בעלויות הבריאות ועומס על כלכלת המדינה. בין התוצאות העקיפות אפשר למנות הרחקת בעלי חיים והשלכות אקולוגיות על שרשרות מזון ועוד. מכונית חשמלית אינה מרעישה, ואם כבישי המדינה יתמלאו בהן, נחזור לשמוע את ציוץ הציפורים.

 

סיכום

 

בשורה התחתונה, יש סיבות טובות למעבר לתחבורה חשמלית. השיפורים בביצועים ובאיכות הסוללות הפכו את הרכב החשמלי לדרך הכי אקולוגית לעלות על הכביש, ועם הזמן צפויה החברה כולה ליהנות מפירות הטכנולוגיה.

שתפו את המאמר

הורידו עכשיו את האפליקציה שלנו בחינם!

ותהנו ממגוון תכנים בזמן אמת לנייד שלכם

דילוג לתוכן