השליח האמריקני, עמוס הוכשטיין, הודיע אתמול לראש ממשלת לבנון, נג'יב מיקאתי, כי הושגה הסכמה ישראלית לסיום הלחימה בזירה הצפונית וכי עתה ההליך הוא פורמלי וצפוי להסתיים בזמן הקרוב ביותר.
על פי פרסומים לבנוניים של כלי תקשורת מרובי חיזבאללה, את ההחלטה על הפסקת האש קיבל המנהיג העליון האיראני חמינאי וחיזבאללה מציית להצעות אלה.
המבחן עתה הוא של נתניהו האם יצליח להעביר את ההחלטה מבלי שהקואליציה תתערער מהצד הימני קיצוני שלה. היום צפוי הקבינט לדון בנושא ואם יאושר הרי שמליאת הממשלה תתכנס לישיבה מיוחדת ובעקבות זאת תתכנס ממשלת לבנון.
השרים הלבנונים אמורים לאשר מנגנון יישום החלטה 1701, שעליה מבוסס גם ההסכם הנוכחי, בכירים לבנונים אמרו אמש כי נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ונשיא צרפת עמנואל מקרון צפויים להציג את הסכם הפסקת האש בזמן הקרוב. עם זאת ברור שבמזרח התיכון כל הסכם בנוי על סכום אפס – יכול להיות שיהיה ויכול להיות שלא.
מרגע האישור, הפסקת האש תיכנס לתוקף תוך שעות עד יממה. על רקע הדיווחים על ההכרזה הצפויה של ביידן ומקרון, אמר גורם מדיני בכיר כי הם ככל הנראה יכריזו על ההסכם רק ביום רביעי בבוקר – אחרי אישור הקבינט. "זו תהיה הכרזה אמריקנית-צרפתית, ושני הצדדים יודיעו שהם מקבלים אותה", הוסיף.
גורם מדיני שמתדרך את הכתבים מטעם נתניהו אומר כי "אנו מתחייבים שנמשיך לפעול נגד חיזבאללה נגד כל איום. מה שחשוב זה יכולת האכיפה ויש לנו אותה. הפסקת האש תיבחן בשטח. אם תהיה הפסקת אש כשמה כן היא – המצב יימשך. אם לא תהיה הפסקת אש – אנחנו נתקוף את חיזבאללה". לדבריו, "צריך להגיד שהאינטרס שלנו זה לפחות להעביר את החודשיים האלה. חיזבאללה הוא ארגון שונה לחלוטין מזה של 6 באוקטובר – חיסלנו את כל הצמרת שלו, כולל נסראללה, שראש הממשלה מכנה 'הציר שבציר'. הוא לפעמים זה שהפעיל את איראן".
עוד מודגש בשם נתניהו כי: "היו כל מיני תיקוני גבול בהסכם ההסדרה – שהם לטובת ישראל. אנחנו לא מחזירים שבויים של חיזבאללה, אין דבר כזה בהסכם".
עוד הודגש כי "הכי חשוב להשיג מסמך צד אמריקני שנותן לנו לפעול ברגע שנצטרך – אם פועלים נגדנו, בונים תשתיות טרור, משנעים טילים וכו'. אם אנו מזהים את הדבר הזה – יש לנו זכות להמטיר אש ולהגיב לחיזבאללה ולבנון, כולל מצב שהם יורדים מעבר לליטאני – אנו נפעיל אש. אם יהיו ניסיונות להעביר אמל"ח מסוריה ללבנון – נפעיל אש, ואם צריך גם נגד יעדים של משטר אסד כפי שעשינו לא מעט פעמים".
הוא הוסיף: "מכתב הצד הוא לא מסמך פומבי ולא יחתמו עליו. מנגנון הפיקוח יהיה יותר טוב, כי ארה"ב תוביל אותו. לא כוחות אמריקניים בשטח, אבל זה יהיה בהובלה פוליטית אמריקנית. במהלך 60 הימים, צה"ל ידרים עד שיחזור לישראל".
כמו כן, ציין הבכיר בלשכת נתניהו כי "ישראל מנהלת משא ומתן עם ממשל ביידן, ולפי ההערכות ההסכם יאפשר לאמריקנים להפסיק את העיכוב בחימושים. עם זאת, לא מדובר בתמריץ או בתנאי".
בצה"ל הבהירו אמש כי למרות הלחימה כעת, הצבא "ידע לאכוף ולפעול לפי כל הסכם של הדרג המדיני".
״עניין מרכזי״