בנייה ירוקה היא למעשה גישת בנייה אשר עוסקת בתכנון הסובב סביב התחשבות מירבית באקלים ובתאני הסביבה, לצד אדריכלות שמבחינה בצרכי המשתמשים במטרה לדאוג לרווחתם ובריאותם הכללית. המטרה העיקרית של בנייה ירוקה היא למזער את ההשפעות השליליות של מבנים על הסביבה ולדאוג ליצירת סביבת מגורים שעונה על הצרכים האישיים של הדיירים בצורה האידיאלית.
יסודות הבנייה הירוקה
ישנם מספר יסודות בהם מבצעים שימוש במסגרת יישום הבנייה הירוקה, ביניהם:
- קידוחי מיקרופייל – קידוחי מיקרופייל הם קידוחים המתלווים אל מספר יתרונות בהשוואה לשיטות אחרות בענף. זאת בעוד כי אחת מהשיטות הפופולריות יותר היא קידוח CFA, כאשר היתרון הבולט ביותר של השיטה בא לידי ביטוי באפשרות לשאת בעומסים גדולים. במקביל, ראוי לציין כי השיטה דורשת שטח עבודה גדול וציוד כבד.
- חומרים ידידותיים לסביבה – חומרים שהייצור שלהם דורש אנרגיה פחותה, כדוגמת צבעים אקולוגיים. חומרי מתכלים כמו חציר ועץ, חומרים כמו גבס אשר תפקידם העיקרי הינו לשמש כלוחות ותקרות ללא פליטת גזים, חומרים ממוחזרים וחומרים עם תוחלת חיים ארוכה המתלווים אל תחזוקה פשוטה במיוחד.
- תכנון תרמי – ניצול של המסה התרמית וביצוע של בידוד תרמי בצורה יעילה לגג של המבנה, לקירות ולחלונות, מה שמעניק את האפשרות לשמור על טמפרטורה נעימה במבנה ללא הצורך בשימוש במזגן לאורך כל שעות היום, מה שבא לידי ביטוי בחיסכון משמעותי באנרגיה.
- תכנון פנימי וחיצוני – שיטת הבנייה הירוקה מחייבת תכנון חכם של צורת הבית, ובמילים אחרות – כיוון העמדתו במרחב ותכנון יעיל של שטחי הפנים. תכנון יעיל ישים דגש על חשיפה לאור טבעי ולאוורור טבעי באמצעות שימוש במקורות אנרגייה של הטבע.
- פיתוח – התכנון צריך להתבצע בצורה שמצמצמת ככל הניתן את הפגיעה בסביבה. מה שאומר שהתכנון דורש שימוש בחומרי בנייה ידידותיים, הקטנה של כמות הפסולת במסגרת הבנייה, ניצול של מי נגר להשקייה או לחילופין החדרה לתוך מי תהום, הורדת ההיקף של עבודות העפר וכיוצא בכך.
- חיסכון – באמצעות שימוש באביזרים כמו גגות סולאריים, פתחי אוויר, מתגים לכיבוי מרכזי של התאורה במבנה ועוד, ניתן להגדיל בצורה משמעותית את החיסכון בחשמל, אנרגיה ומים.
רגע, מה לגבי יתרונות?
- הוצאות נמוכות – בנייה ירוקה מעניקה חיסכון של עד ל-30% בצריכה האנרגטית בהשוואה לשיטות הבנייה המסורתיות.
- בריאות – מחקרים רבים בנושא מעלים כי בנייה ירוקה תורמת באופן משמעותי לצמצום של התפתחות מחלות כרוניות.
- איכות חיים – שימוש בחומרי בנייה עם תו ירוק מאפשר ליהנות מאיכות חיים ונוחות ברמה גבוהה יותר. בנוסף, השימוש באותם החומרים מסייע בהפחתה של קרינה וזיהום אוויר במרחב.
- עליית ערך – מבנה שנבנה באמצעות שיטת הבנייה הירוקה הוא מבנה שנתון בפני עליית ערך.