מבזקים

מנהיגי אירופה יוצאים מגדרם נגד הביריונות של טראמפ כלפי זלנסקי

IMG_2328

תגובות אירופה לתקרית בבית הלבן: פחד, תמיכה וחיפוש דרך

להלן פירוט מפורט של התגובות של מנהיגים וגורמים רשמיים באירופה לתקרית חסרת התקדים שהתרחשה ב-28 בפברואר 2025 בבית הלבן בין נשיא ארה”ב דונלד טראמפ לנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. התגובות משקפות שילוב של תמיכה בזלנסקי, חשש עמוק מהתנהלותו של טראמפ והתלבטות לגבי עתיד הברית המערבית והמלחמה באוקראינה.

צרפת: עמנואל מקרון – תמיכה נחרצת אך זהירה

נשיא צרפת עמנואל מקרון, שרק ימים קודם לכן נפגש עם טראמפ בוושינגטון, מיהר להגיב לתקרית בהצהרה רשמית ממשרדו באליזה:
“רוסיה היא התוקפן, אוקראינה היא הקורבן. אירופה לא תנטוש את קייב ולא תשאיר את העם האוקראיני לבדו מול הסכנה הזו. מה שראינו היום מדגיש את הצורך שלנו, האירופאים, לקחת יותר אחריות על הביטחון שלנו ושל השכנים שלנו.”
מקרון נמנע מלהזכיר את טראמפ בשמו, אך רמז ברור לכך שהתקרית מחייבת את אירופה להתעורר ולפעול באופן עצמאי יותר. בראיון ל-France 2 מאוחר יותר, הוא הוסיף: “אנחנו בעיצומו של רגע היסטורי. אירופה חייבת להחליט מה היא רוצה להיות – שותפה או חסרת ישע.”
מאחורי הקלעים, דיפלומט צרפתי בכיר אמר ל”לה מונד”: “זו השפלה לאוקראינה, אבל גם סטירה לאירופה. אנחנו המומים מהמהירות שבה טראמפ שינה את עמדתו.”

גרמניה: פרידריך מרץ – תדהמה וקריאה לאחדות

הקנצלר המיועד של גרמניה, פרידריך מרץ, שהיה אמור להיכנס לתפקידו במרץ 2025, פרסם הצהרה קצרה אך חריפה:
“איך אפשר להשפיל ככה נשיא של מדינה כבושה? זו לא רק התקפה על זלנסקי, אלא על הערכים שכולנו נלחמים עליהם. גרמניה תמשיך לעמוד לצד אוקראינה, ואני קורא לכל השותפות שלנו בנאט”ו להגביר את המאמצים.”
מרץ, שמייצג את המפלגה הנוצרית-דמוקרטית (CDU), נמצא תחת לחץ פנימי להגדיל את הסיוע הצבאי לאוקראינה, אך גם להתמודד עם התנגדות מצד מפלגות כמו ה-AfD, שקראו “לעצור את השיגעון הזה ולתת לטראמפ לפתור את זה עם פוטין”. בראיון ל-Der Spiegel, הוא הוסיף: “אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להישאר תלויים במדיניות אמריקנית שנראית כל כך לא יציבה.”

פולין: דונלד טוסק – סולידריות עם אוקראינה

ראש ממשלת פולין דונלד טוסק, שמדינתו גובלת באוקראינה ומהווה קו חזית מול רוסיה, היה מהראשונים להגיב ב-X:
“יקירנו זלנסקי, ידידנו האוקראינים, אתם לא לבד. פולין תמשיך לעמוד לצדכם בכל דרך אפשרית. המלחמה הזו היא מבחן לכולנו.”
בהמשך, במסיבת עיתונאים בוורשה, הוא אמר: “מה שקרה בוושינגטון הוא איתות מדאיג. אם ארה”ב לא תוביל, אירופה חייבת להרים את הכפפה – אבל אנחנו לא מוכנים לזה עדיין.”
פולין, שכבר שלחה טנקים וציוד צבאי לאוקראינה, שוקלת כעת להגביר את המעורבות שלה, אך טוסק הזהיר: “בלי תמיכה אמריקנית, היכולת שלנו מוגבלת.”

בריטניה: קיר סטארמר – קריאה לפעולה משותפת

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר, שהוביל לאחרונה יוזמה משותפת עם צרפת לשליחת יועצים צבאיים לאוקראינה, שחרר הצהרה רשמית:
“בריטניה עומדת איתן עם אוקראינה ועם העם האוקראיני. מה שראינו היום מדגיש את הדחיפות של עבודה משותפת עם שותפינו האירופאים כדי להבטיח שהתמיכה בזלנסקי לא תיפגע. אנחנו לא ניתן לרוסיה לנצח.”
בנאום קצר בפרלמנט, הוא הוסיף: “המצב דורש מאיתנו להעריך מחדש את הבריתות שלנו. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להיות תלויים במדיניות שמשתנה ברגע.”
דיפלומטים בריטיים דיווחו ל-BBC כי יש חשש גובר בלונדון שטראמפ עשוי ללחוץ על בריטניה להפסיק את תמיכתה באוקראינה, מה שיציב את סטארמר בדילמה קשה.

האיחוד האירופי: אורסולה פון דר ליין – מסר של תקווה

נציבת האיחוד האירופי אורסולה פון דר ליין פרסמה הודעה קצרה ב-X:
“זלנסקי, לעולם אינך לבד. אירופה תמשיך לתמוך באוקראינה בנחישות ובאחדות.”
בהמשך, בראיון ל-Euronews, היא הדגישה: “האירועים האחרונים מראים לנו שאנחנו חייבים להשקיע יותר בביטחון שלנו וביכולות ההגנה שלנו. זה לא רק עניין של אוקראינה, זה עניין של העתיד שלנו.”
אך בתוך האיחוד יש חילוקי דעות: הונגריה וסלובקיה, שממשלותיהן נוטות ליחסים חיוביים עם רוסיה, סירבו לגנות את טראמפ, בעוד מדינות הבלטיות – ליטא, לטביה ואסטוניה – קראו ל”תגובה נחרצת” ולסיוע צבאי מיידי לאוקראינה.

תגובות נוספות ודינמיקה פנימית

  • ליטא: נשיא ליטא גיטאנאס נאוסדה אמר בראיון ל-LRT: “אם אמריקה נסוגה, רוסיה תראה את זה כהזמנה לתקוף אותנו. אנחנו צריכים תוכנית חירום עכשיו.”
  • שוודיה ופינלנד: שתי המדינות, חברות חדשות בנאט”ו, הביעו תמיכה באוקראינה והזהירו מפני “חלל” שייווצר אם ארה”ב תיסוג. ראש ממשלת שוודיה אולף קריסטרסון אמר: “אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לחכות ולראות מה טראמפ יעשה.”
  • איטליה: ראש ממשלת איטליה ג’ורג’יה מלוני, ששמרה על יחסים טובים עם טראמפ בעבר, נמנעה מתגובה ישירה, אך מקורות ברומא אמרו שהיא “מודאגת מאוד” מהשלכות התקרית.

השורה התחתונה

תגובות אירופה חושפות שילוב של פחד, נחישות וחוסר אונים. מנהיגים כמו מקרון, מרץ וטוסק מבינים שהתקרית היא יותר מסתם עימות דיפלומטי – היא סימן לכך שארה”ב תחת טראמפ עשויה לנטוש את תפקידה כמובילה של הברית המערבית. התמיכה המיידית בזלנסקי מראה סולידריות, אך היעדר תוכנית קונקרטית משותפת מעיד על הקושי של אירופה להתאחד ולהחליף את התמיכה האמריקנית. החשש הגדול הוא שבלי ארה”ב, היבשת לא תוכל לעמוד מול רוסיה – והתוצאה עלולה להיות הרסנית לאוקראינה ולביטחון האירופי כולו.

שתפו את המאמר

הורידו עכשיו את האפליקציה שלנו בחינם!

ותהנו ממגוון תכנים בזמן אמת לנייד שלכם

דילוג לתוכן