ירי הדדי כבד בין הודו לפקיסטן – חשש מהסלמה חמורה בין שתי המעצמות הגרעיניות וחשש גם בישראל.
מאת מערכת “עניין מרכזי” | 7 במאי 2025
הסלמה מסוכנת בין הודו לפקיסטן: חילופי אש ארטילריים כבדים נרשמו הלילה (שלישי) לאורך קו השליטה בקשמיר, כאשר שני הצדדים מאשימים זה את זה בפרובוקציה חמורה. לפי מקורות מקומיים, לפחות 14 אזרחים נהרגו ויותר מ-30 נפצעו משני צדי הגבול בעקבות הפגזות מדויקות על יישובים אזרחיים. מבנים קרסו, כבישים הושבתו, והמרחב האווירי באזור נסגר לטיסות אזרחיות.
לפי הודו, פקיסטן החלה את הירי בתגובה “בלתי מוצדקת” לתקיפת עמדות טרור בגבול. פקיסטן, מצידה, מאשימה את הודו בתוקפנות שיטתית ו”ניסיון לחולל עימות אזורי”. משרד ההגנה ההודי טען כי ירי כבד בוצע הלילה לעבר מחוז פור, וכי כוחות הודיים השיבו באש מדויקת “כדי לשתק מקורות ירי עוינים”. ברוואלפינדי, מפקדת הצבא הפקיסטני, הודיעו כי “הפגזות הודיות הביאו למותם של ילדים ונשים חפים מפשע – והתגובה לא תאחר לבוא”.
האם ישראל עלולה להיסחף לעימות?
למרות שמדובר בסכסוך מר בין הודו לפקיסטן, גורמים ביטחוניים בישראל עוקבים מקרוב אחר ההתפתחויות. מעבר לחשש מהסלמה גרעינית שתערער את היציבות האזורית והגלובלית, ישנה דאגה ממשית מהשפעה עקיפה על ישראל דרך תגובת איראן, שיתוף פעולה בין מדינות איסלאמיות או הסלמה באזורים נוספים בהם יש מעורבות פקיסטנית או הינדית. כמו כן, יש לזכור כי ישראל היא ספקית נשק מרכזית להודו, דבר שעלול להפוך אותה ליעד הסברתי, דיפלומטי ואף טרוריסטי מצד גורמים איסלאמיים קיצוניים הרואים בכך “תמיכה בכופרים”. במערכת הביטחון מעריכים כי כרגע לא נשקפת סכנה ישירה – אך בוחנים כל תרחיש אפשרי
“התקפה מתוזמנת – ולא הראשונה”
ההתכתשות הלילית מגיעה ברקע של מתיחות שהולכת ומחריפה מאז הפיגוע הקטלני בעיירת התיירות פאהלגם שבקשמיר ההודית לפני כשבועיים, שבו נהרגו 26 בני אדם, רובם תיירים. הודו האשימה את ארגון “חזית ההתנגדות” – שלדבריה מקבל תמיכה ישירה מפקיסטן – והגיבה בגל של תקיפות אוויריות על תשתיות בגבול המערבי. בהודו טוענים כי מדובר במבצע הגנתי הכרחי נגד טרור.
פקיסטן מאיימת: “פגיעה באספקת המים – קו אדום”
במקביל להסלמה בשטח, ממשלת הודו הודיעה על הקפאת הסכם המים ההיסטורי בין שתי המדינות (הסכם האינדוס מ-1960), מהלך שגרם לזעזוע עמוק באסלאמאבאד. “אם תמשיכו לפגוע באינטרסים ההידרולוגיים שלנו – ניאלץ להגיב צבאית”, הצהיר שר החוץ הפקיסטני. בהודו טוענים כי ההסכם “אינו תקף עוד לנוכח תוקפנות מתמשכת מצד האויב”.
העולם עוקב בדאגה: חשש ממהלך גרעיני
שתי המדינות מחזיקות בנשק גרעיני וניהלו כבר שלוש מלחמות מאז 1947. הגזרה הנוכחית מדליקה נורות אדומות בקהילה הבינלאומית. דוברת מחלקת המדינה האמריקנית קראה לשני הצדדים “לפעול באיפוק מרבי”, והאו”ם הביע דאגה מהפגיעה באוכלוסייה אזרחית. רוסיה, סין והאיחוד האירופי הצטרפו לקריאה להפסקת האש מיידית.
בשטח: פינוי יישובים, סגירת בתי ספר, תסיסה גוברת
הדיווחים מהשטח מציירים תמונה של פחד גובר: יישובים סמוכים לקו השליטה פונו מתושבים, בתי ספר נסגרו, וחיילים נפרסו באלפים בגבול. תושבים מדווחים על לילות ללא שינה וחשש ממהלך צבאי רחב יותר. בכפרים בצד הפקיסטני הוכרז מצב חירום, ונצפו שיירות צבא נעות צפונה.
האם העולם ניצב בפני עימות גרעיני נוסף?
בקרב מומחים גוברת ההערכה כי אם לא תושג רגיעה דחופה – הידרדרות לעימות כוללת אפשרית בהחלט. “די בירי תועה אחד על מתקן אסטרטגי כדי להצית תבערה חסרת שליטה”, אמר אנליסט בכיר במכון ללימודי אסיה בלונדון. “ההיסטוריה באזור הזה מלאה באירועים שנראו שוליים אך הובילו לאסונות בקנה מידה עצום”.
עניין מרכזי ממשיך לעקוב בדריכות אחרי ההתפתחויות באזור – הישארו מעודכנים.
״עניין מרכזי״