הקרדינל האמריקאי רוברט פרנסיס פרבוסט נבחר לשמש לאפיפיור ה-267 של הכנסייה הקתולית, תחת השם שבחר לעצמו לאו הארבעה-עשר (Leo XIV).
מדובר באפיפיור הראשון שנולד בארצות הברית, ובעל אזרחות כפולה אמריקאית ופרואנית, מה שמסמן ציון דרך היסטורי עבור הכנסייה.
רקע אישי ומסלול כנסייתי
פרבוסט, בן 69, נולד בשיקגו והצטרף למסדר האוגוסטיני. הוא שירת במשך שנים רבות כשליח בפרו, שם שימש ככומר, מורה לסמינר ותפקידי ניהול בכנסייה. בשנים האחרונות כיהן כראש הדיקסטוריה לבישופים בוותיקן, תפקיד בכיר האחראי על מינוי בישופים ברחבי העולם. הוא מונה לקרדינל על ידי האפיפיור פרנציסקוס ב-2023.
דעות והשקפות
האפיפיור לאו ה-14 נחשב לממשיך דרכו של פרנציסקוס, עם דגש על צדק חברתי, הגנה על הסביבה, והכלה של קהילות מודרות. הוא תומך בהגברת מעורבות נשים ולהט”ב בכנסייה, אם כי אינו צפוי לשנות את הדוקטרינה המסורתית. בנאומו הראשון אמר: “שלום לכולכם”, והדגיש את הצורך בגישור ובאחדות בעולם מפולג.
אתגרים מרכזיים
האפיפיור החדש מתמודד עם מספר אתגרים:
- משבר האמון בעקבות פרשות ההתעללות המינית: הוא צפוי להמשיך ברפורמות להגברת השקיפות והאחריות.
- קיטוב פנימי בכנסייה: במיוחד בארה”ב, שם קיימת מתיחות בין קהילות שמרניות לליברליות.
- רפורמות ניהוליות: כולל שילוב מוגבר של נשים ולא-כמרים בתפקידי הנהגה.
- אתגרים כלכליים: כמו גירעון תקציבי ופנסיות בוותיקן.
משמעות הבחירה
בחירתו של אפיפיור אמריקאי נתפסת כמהלך מפתיע, אך גם כהזדמנות לגישור בין מסורות שונות בכנסייה. השם “לאו” מהווה מחווה לאפיפיור לאו ה-13, שידוע בתמיכתו בזכויות עובדים, מה שמרמז על מחויבותו של האפיפיור החדש לצדק חברתי.
לסיכום, האפיפיור לאו ה-14 מביא עמו ניסיון רב, השקפה גלובלית ומחויבות לרפורמות, עם מטרה לאחד את הכנסייה ולהתמודד עם אתגרי המאה ה-21.
״עניין מרכזי״