ביקורו של טראמפ במזרח התיכון: הסרת סנקציות על סוריה, עסקה ענקית עם סעודיה ודאגה בארץ מההתעלמות הגוברת והביקורת החד משמעית על התנהלות נתניהו המזיקה לאינטרס הישראלי.
הביקורשל טראמפ במזרח התיכון הכולל עסקאות כלכליות חסרות תקדים בהיקפים ופגישות עם מנהיגי האזור, מתמקד בסעודיה, קטאר ואיחוד האמירויות ומסתמן כמהלך דרמטי עם השפעות אזוריות משמעותיות, אך מעורר דאגה עמוקה בישראל בשל היעדרה המוחלט של ירושלים ממסלול הביקור.
התחלה מפוארת בריאד: עסקה של 600 מיליארד דולר והסרת סנקציות על סוריה
טראמפ נחת בריאד ב-13 במאי, שם קיבל קבלת פנים מלכותית מפוארת, כולל ליווי של מטוסי קרב סעודיים מסוג F-15 ל-Air Force One וטקס קבלת פנים מסורתי עם קפה סעודי. במהלך ביקורו, הכריז טראמפ על שני מהלכים משמעותיים:
• עסקה כלכלית ענקית עם סעודיה: טראמפ חתם על הסכם עם יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, שבמסגרתו סעודיה התחייבה להשקיע 600 מיליארד דולר בארצות הברית. ההסכם, שנחתם בטקס חגיגי בארמון המלכותי בריאד, נתפס כחלק ממדיניות טראמפ להתמקד בעסקאות כלכליות על פני דיפלומטיה מסורתית.
• הסרת סנקציות על סוריה: טראמפ הודיע במפתיע כי ארצות הברית תסיר את הסנקציות שהוטלו על סוריה, שהופעלו במקור נגד משטרו של בשאר אל-אסד. המהלך נועד “לתת לסוריה הזדמנות לגדולה”, לדברי טראמפ, והוא מתוכנן להתבצע במקביל לפגישה של טראמפ עם נשיא סוריה החדש, אחמד אל-שרע, שהתקיימה בריאד ב-14 במאי. המהלך עורר דאגה בקרב גורמים בינלאומיים בשל קשרי העבר של הנהגת סוריה החדשה עם אל-קאעידה, אך טראמפ התעקש כי מדובר בצעד נחוץ לשיקום היחסים.
שחרור בן ערובה ושיחות עם חמאס: ישראל נותרת מחוץ למשחק
במקביל, טראמפ המשיך במאמציו הדיפלומטיים הבלתי שגרתיים, תוך עקיפה מובהקת של ישראל. ב-12 במאי שחרר חמאס את עדן אלכסנדר, בן ערובה אמריקאי-ישראלי, לאחר שיחות ישירות בין ממשל טראמפ לחמאס, ללא מעורבות ישראלית. על פי דיווחים, ישראל גילתה על המשא ומתן רק באמצעות שירותי המודיעין שלה, מה שמעיד על התרחקות משמעותית במערכת היחסים בין טראמפ לראש הממשלה בנימין נתניהו. טראמפ הכריז על השחרור כצעד ראשון לקראת “סיום המלחמה האכזרית בעזה ושחרור כל החטופים”, אך המהלך נתפס כמבודד את ישראל, שממשיכה בהסלמה צבאית בעזה לאחר הפרת הפסקת אש במרץ 2025.
בנוסף, במהלך ביקורו בקטאר, שמתוכנן להתקיים בימים הקרובים, מתוכננות פגישות עם משפחות חטופים נוספים המוחזקים על ידי חמאס, וכן שיחות על הפסקת אש אפשרית בעזה. קטאר, ששמרה על קשרים הדוקים עם חמאס ועם הנשיא הסורי החדש, צפויה ללחוץ על טראמפ לתמוך בהקלה נוספת על סנקציות נגד סוריה, ולקדם מאמצי תיווך בעזה.
ישראל בצל הביקור: חששות מהתרחקות אמריקאית
ההחלטה של טראמפ לדלג על ישראל בביקורו עוררה חששות כבדים בירושלים. טראמפ, שביקר בישראל במהלך כהונתו הראשונה, בחר הפעם להתמקד במדינות המפרץ, תוך קידום אג’נדה כלכלית על פני תמיכה דיפלומטית מסורתית בישראל. גורמים ישראליים הביעו אכזבה מהעובדה שטראמפ נפגש עם יו”ר הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס, נשיא לבנון, ג’וזף עאון, ונשיא סוריה, אחמד אל-שרע, מבלי לכלול את נתניהו בשיחות. פוסטים ב-X משקפים תחושת תסכול בקרב הציבור הישראלי, כאשר חלק מהמשתמשים כתבו כי “טראמפ סגר את הברז לישראל” וכי “אנחנו עלולים להתגעגע ללחץ אמריקאי”.
על פי דיווחים, שליחו המיוחד של טראמפ, סטיב ויטקוף, אמר בישיבה סגורה כי ממשלת נתניהו מאריכה את המלחמה בעזה ללא צורך, מה שמגביר את המתיחות בין הממשלים. נתניהו, בתגובה, אמר ב-14 במאי כי הרחבת המערכה בעזה עשויה להתעכב רק אם חמאס יסכים לשחרר חטופים נוספים, והדגיש: “לא יהיה מצב שבו נפסיק את המלחמה”. עם זאת, המלחמה בעזה ממשיכה לעורר ביקורת בינלאומית, במיוחד לאור דיווחים על חסימה של סיוע הומניטרי במשך 71 ימים, כאשר רבע מאוכלוסיית עזה נמצאת בסכנת רעב, על פי דברי אנטואן רנאר, מנהל תוכנית המזון העולמית של האו”ם בעזה.
השלכות אזוריות: נורמליזציה עם סעודיה ודאגות לגבי איראן
אחת המטרות המרכזיות של טראמפ בביקור הייתה לקדם נורמליזציה בין סעודיה לישראל במסגרת הסכמי אברהם, אך המלחמה בעזה ממשיכה להוות מכשול משמעותי. סעודיה הבהירה כי לא תתקדם בנורמליזציה ללא התקדמות ממשית לקראת פתרון שתי מדינות לפלסטינים, דבר שטראמפ עשוי לנסות לקדם במהלך ביקורו. במקביל, ישראל חוששת מהתקרבות אמריקאית לאיראן, לאחר שטראמפ החל בשיחות גרעין עם טהראן, תוך עקיפה נוספת של ישראל. דיווחים מצביעים על כך שטראמפ שוקל לדרוש מאיראן להפסיק לחלוטין את העשרת האורניום, דבר שעשוי להוביל למשבר דיפלומטי נוסף.
הקשר הישראלי: התרעות “צבע אדום” במרכז הארץ
במקביל לביקורו של טראמפ, התרעות “צבע אדום” נשמעו במרכז הארץ ובדרום השרון ב-13 במאי 2025, בשעה 19:25:52, ולאחר מכן בשעה 19:26:20, בערים כמו תל אביב, ירושלים, רמת גן, מודיעין, ראשון לציון, וכן ביישובים בדרום כמו יד בנימין ובית חלקיה. ההתרעות, שמיוחסות לירי רקטות מעזה על רקע ההסלמה הצבאית, ממחישות את המתיחות באזור ואת האתגר המורכב העומד בפני ישראל, שמרגישה כי תמיכתה האמריקאית נשחקת.
ניתוח: מה זה אומר לעתיד היחסים בין ישראל לארצות הברית?
ביקורו של טראמפ מדגיש את גישתו הפרגמטית והעסקית, שבה הוא נותן עדיפות לעסקאות כלכליות ולשיתופי פעולה עם מדינות עשירות במפרץ על פני תמיכה מסורתית בישראל. המהלכים שלו – הסרת הסנקציות על סוריה, שיחות ישירות עם חמאס, והתעלמות מנתניהו – מעידים על שינוי בתפיסת הברית האמריקאית-ישראלית. בעוד שחלק מהמשתמשים ב-X טענו כי הביקור בסעודיה הוא “משנה משחק” וכי הסכמי אברהם עשויים להתחדש בקרוב, רבים בישראל חשים כי המדינה הופכת לשחקן שולי במדיניות האמריקאית באזור. כעיתונאי עצמאי, אני סבור שישראל חייבת להתאים את עצמה למציאות חדשה שבה ארצות הברית כבר אינה “כיפת הברזל” שלה, ולפתח אסטרטגיה עצמאית יותר להתמודדות עם האתגרים האזוריים.
ביקורו של טראמפ עדיין נמשך, וצפויות התפתחויות נוספות בקטאר ובאיחוד האמירויות. “עניין מרכזי” ימשיך לעקוב ולדווח על כל עדכון.