הזמר והמוסיקאי מתי כספי, מהיוצרים המשפיעים והאהובים בתולדות המוסיקה הישראלית, הודיע לאחרונה כי ביטל את כל הופעותיו הקרובות. בהודעה מרגשת שפרסם, חשף כי אובחן כחולה בסרטן מתקדם עם גרורות בכל הגוף, והוא מקדיש כעת את זמנו לטיפולים בתקווה להחלים. “אני מתמקד כעת בטיפולים ומבקש את תמיכתכם ואהבתכם,” כתב כספי, שהותיר את מעריציו המומים ומתפללים לרפואתו המלאה.
קריירה מוסיקלית מפוארת: מהפכה בזמר העברי
מתי כספי, שנולד ב-30 בנובמבר 1949 בקיבוץ חניתה, נחשב לאחד המוסיקאים החשובים בתרבות הישראלית. כבר בגיל 17 התגלה כישרונו המוסיקלי יוצא הדופן, ומאז הוא חצב דרך ייחודית ששינתה את פני הזמר העברי. כספי הוא מוסיקאי רב-תחומי: מלחין, מעבד, מתזמר, מפיק, רב-נגן וזמר מבצע, שיצירתו כוללת למעלה מאלף שירים, חלקם עבור אמנים אחרים וחלקם בביצועו שלו.
יצירתו של כספי מאופיינת במורכבות הרמונית ומלודית, המשלבת השפעות מגוונות – ממוסיקה קלאסית, ג’אז ורוק ועד מוסיקה ברזילאית, לטינית ומוסיקת עולם. הוא הושפע רבות ממלחינים כמו סשה ארגוב, עמו שיתף פעולה בהקלטת שני אלבומים. בין להיטיו הגדולים ניתן למנות שירים כמו “ברית עולם”, “מקום לדאגה”, “הנה הנה” ו”לא ידעתי שתלכי ממני”, שהפכו לחלק בלתי נפרד מפס הקול הישראלי.
כספי לא הסתפק בהלחנה ובביצוע; הוא היה גם מפיק מוסיקלי פורץ דרך. בשנות ה-80 וה-90 עיצב את הצליל של אלבומים רבים עבור אמנים כמו דני רובס, גלי עטרי, מאיר בנאי ואושיק לוי, והפך אותם לכוכבים. כישוריו כמעבד ומפיק היו כה משמעותיים, עד שרבים מכנים אותו “האוורסט של המוסיקה הישראלית”. הוא זכה בפרס אקו”ם לשנת 2010 על תרומתו למוסיקה הישראלית, והותיר חותם עמוק על דורות של יוצרים.
משנות ה-70 ועד היום, כספי הפיק עשרות אלבומים שהצליחו מאוד, והשתתף בכתיבה, עיבוד ונגינה של שירים רבים נוספים. הוא ייסד סוגה חדשה במוסיקה הישראלית, המשלבת בין פופולריות למורכבות אמנותית, והשפעתו ניכרת ביצירתם של אמנים רבים שבאו אחריו. כספי עצמו אמר: “אם אני לא מתרגש משיר שלי, אני שוכח אותו. אני כותב מתוכי, לא כדי שיאהבו אותו.”
חיים אישיים: בין אהבה, משפחה ומשברים
חייו האישיים של כספי היו מלאי תהפוכות, והם זכו לתשומת לב רבה בסרט התיעודי “מתי כספי – וידוי” (2015), שבו חשף את סיפור חייו בפתיחות נדירה. כספי נולד למשפחה ממוצא רומני בקיבוץ חניתה, ולמד פסנתר בקונסרבטוריון בנשריה. לאחר שירותו הצבאי בלהקה צבאית, הוא התחתן עם גליה סופרשטיין, אך הנישואים הסתיימו בגירושים תוך פחות משנה. ב-1972 הכיר את השחקנית דורין (פטי) לובצקי, וב-1975 הם התחתנו. לזוג נולדו שתי בנות, בריט (1981) ובר (1985). הנישואים התפרקו ב-1990, והיו מלווים בקשיים שתוארו בסרט התיעודי כנקודות משבר משמעותיות בחייו.
הסרט “וידוי” הציג את כספי כאדם מורכב, שמעורר בקהל קשת רגשות – מהערצה ורחמים ועד ביקורת. הוא התמודד עם אתגרים אישיים, כולל מאבקים מול הרבנות בנוגע לגירושיו, והציג את עצמו כאדם ששואף להיות אותנטי: “אם אני רוצה שהקהל יאמין במה שאני עושה, אני חייב להיות אני עצמי.”
אמביוולנטיות כלפי ישראל: ביקורת, געגועים ומחאה
כספי מעולם לא הסתיר את יחסו המורכב כלפי ישראל. מצד אחד, הוא אהב את הארץ ותרם לה תרומה תרבותית אדירה; מצד שני, הוא הביע לא פעם אכזבה מהיחס לתרבות ולמוסיקה בישראל, כמו גם ממצבה הפוליטי והחברתי. ב-2020 עורר סערה כשפרסם סרטון שבו כינה את ראש הממשלה דאז בנימין נתניהו “דיקטטור”, מה שהוביל לאיומים על חייו ולגל ביקורת מצד חלק מהציבור. בעקבות האירוע הודיע כי הוא עוזב את ישראל לפירנצה, איטליה, כדי לשמור על בריאותו הנפשית ומשפחתו. התגובות לעזיבתו היו קשות, וחלק מהציבור אף איחל לו שלא ישוב.
עם זאת, כספי חזר לישראל לאחר תקופה, והמשיך ליצור ולהופיע. בראיונות הוא הביע געגועים לאמנים כמו אהוד מנור ומאיר בנאי, שותפיו לדרך, והודה כי הוא חש לעיתים זר בארצו. יחסו האמביוולנטי התבטא גם בשיתופי פעולה עם אמנים ישראלים מחד, ובביקורת חריפה על הממסד מאידך.
גיחות לחו”ל וחזרה: מסע בין תרבויות
כספי לא הסתפק בגבולות ישראל, וחייו כללו מספר תקופות משמעותיות בחו”ל. ב-1993 עבר לארצות הברית, שם שהה מספר שנים. בתקופה זו המשיך ליצור, ושיתף פעולה עם אהוד מנור, שכתב עבורו שני שירים מרגשים: “עוד זמן”, שבו ביקש ממנו להישאר בחו”ל, ו”ים של געגוע”, שביטא את הגעגועים אליו. כספי הפיק באותה תקופה את אלבומו של דודו אלהרר “בשקט” והלחין עבורו את השיר “הנסיך הקטן”.
השהות בחו”ל חשפה את כספי להשפעות מוסיקליות מגוונות, במיוחד ממוסיקה ברזילאית ודרום-אמריקאית, שהשפיעו על יצירתו. הוא הפיק אלבומים כמו “ארץ טרופית יפה” ו”שירי הבלקן”, ששילבו מוסיקת עולם עם עיבודים מתוחכמים. עם זאת, הגעגועים לישראל ולקהל הישראלי הביאו אותו לחזור, והוא המשיך ליצור ולהופיע בארץ תוך שמירה על הקשר עם תרבויות זרות.
מאבק בסרטן: תקווה ואופטימיות
ההודעה על מחלתו של כספי עוררה גל של תמיכה מצד מעריצים, אמנים ועמיתים. כספי, שתמיד היה ידוע בכנותו ובאומץ הלב שלו, בחר לשתף את הציבור במצבו, וביקש להתמקד בטיפולים תוך שמירה על תקווה. מעריציו זוכרים לו את המוסיקה שהעשירה את חייהם, ואת האדם שמאחורי השירים – מורכב, מוכשר ובלתי מתפשר.
מתי כספי הוא הרבה יותר ממוסיקאי; הוא סמל תרבותי ששינה את פני המוסיקה הישראלית. כעת, כשהוא נלחם על בריאותו, הציבור הישראלי מתאחד סביבו, מייחל להחלמתו המלאה ומקווה לשמוע ממנו עוד שירים שירגשו ויחברו בין לבבות.