דילוג לתוכן
מבזקים

טראמפ בקטאר – ארוחת ערב ראוותנית, מתנות מפוארות, פגישות מדיניות והחלטות שנויות במחלוקת

74B619E3-A765-442A-ACB7-AF357B33554C

נמשך מסעו האקסטרווגנדי של טראמפ במדינות המפרץ ואחרי סעודיה הוא הגיע  לדוחא, בירת קטאר, כחלק מסיורו הדיפלומטי במזרח התיכון, שנועד לחזק בריתות, לקדם הסכמים כלכליים ולהציג חזון לשיתוף פעולה אזורי.

הביקור בקטאר, שהחל בארוחת ערב ראוותנית והמשיך בפגישות מדיניות משמעותיות, עורר עניין רב, אך גם מחלוקות, במיוחד סביב החלטתו להסיר סנקציות מסוריה ומתנות יוקרתיות שקיבל ממארחיו. כרגיל, טראמפ קודם יורה ורק אחר כך חושב, מתייעץ ומבצע מקצה שיפורים אבל על הדרך התקשורת חוגגת את שגיונותיו.

אם בסעודיה סידרו לטראמפ מזללת מקדונלד׳ס שרדפה אחריו לכל מקום, הרי שבקטאר הלכו על ארוחת הערב הראוותנית שהציגה פאר, שואו ומתנות יוקרתיות מהסוג שאיפיין בתי מלוכה של ימי עבר שנויים במחלוקת.

ביקורו של טראמפ בקטאר נפתח ב-14 במאי 2025 באירוע השיא של היום: ארוחת ערב ממלכתית מפוארת בארמון לוסאיל בדוחא, בהשתתפות אמיר קטאר, השייח’ תמים בן חמד אל ת’אני. האירוע, שתואר על ידי Sky News כ”חגיגה של פאר”, הדגיש את היחסים החמים בין ארה”ב לקטאר. האורחים התקבלו על שטיח אדום, והארמון קושט בתאורה מרהיבה ובסידורי פרחים מוקפדים. מופע תרבותי של רקדנים קטאריים, לבושים בתלבושות מסורתיות, הוסיף נופך חגיגי לערב.

טראמפ והאמיר בירכו באופן אישי את האורחים, תהליך שנמשך כ-45 דקות בשל רשימת המוזמנים הארוכה, שכללה דמויות בולטות כמו:

  שר ההגנה האמריקני פיט הגסת’.

  נשיא פיפ”א ג’אני אינפנטינו.

  העיתונאי הבריטי פירס מורגן.

  מנכ”ל בואינג קלי אורטברג.

  המיליארדר אלון מאסק, מקורבו של טראמפ.

במהלך הארוחה הוגשו מנות גורמה המשלבות מטבח קטארי ומערבי, כולל קאווייר ותבשילי בשר מסורתיים. טראמפ נשא דברים קצרים, שבהם שיבח את “האירוח המלכותי” של קטאר והביע אופטימיות לגבי עתיד היחסים הכלכליים והביטחוניים. האמיר, מצדו, הדגיש את מחויבות קטאר לשותפות אסטרטגית עם ארה”ב.

מתנות יוקרתיות ומחלוקת המטוס: במהלך הארוחה, ממשלת קטאר העניקה לטראמפ מתנות סמליות, כולל חרב קטארית מעוטרת זהב ודגם מוזהב של מסגד אל-ווכרה, על פי דיווח של Al Jazeera. עם זאת, המתנה שמשכה את תשומת הלב הרבה ביותר הייתה התחייבות קטארית לספק מטוס בואינג 747-8 יוקרתי, שישמש כ”אייר פורס וואן” החדש. המטוס, ששוויו מוערך ב-400 מיליון דולר, עורר סערה בארה”ב. טראמפ הגן על ההחלטה בפוסט ברשתות החברתיות, וטען כי מדובר ב”עסקה שקופה” בשיתוף משרד ההגנה, אך סנאטורים משתי המפלגות דרשו בדיקה אתית וביטחונית, מחשש שהמטוס מעניק לקטאר השפעה בלתי הולמת על מדיניות החוץ האמריקנית.

פגישות מדיניות והסכמים כלכליים

לאחר הארוחה, המשיך טראמפ ב-14 במאי בסדרת פגישות מדיניות עם בכירים קטאריים, שהתמקדו בחיזוק הברית האסטרטגית בין המדינות. הפגישות התקיימו בארמון האמירי (Amiri Diwan) והשתתפו בהן שר החוץ הקטארי, השייח’ מוחמד בן עבדולרחמן אל ת’אני, ושר ההגנה חאלד בן מוחמד אל-עטייה.

הסכמים שנחתמו:

1.  שיתוף פעולה ביטחוני: הצהרת כוונות לתיאום מודיעיני, אימונים משותפים וחיזוק בסיס אל-עודייד האמריקני בקטאר, המשמש כמרכז מבצעים מרכזי של ארה”ב במפרץ.

2.  הסכם תעופה: קטאר התחייבה לרכוש מטוסי בואינג בשווי מיליארדי דולרים, כחלק ממאמץ לקדם את התעשייה האמריקנית. ההסכם נחתם בנוכחות מנכ”ל בואינג קלי אורטברג.

הדיונים התמקדו גם בסוגיות אזוריות, כולל המצב בתימן, שם ישראל תקפה מטרות חות’יות בתגובה לטיל בליסטי שפגע בנמל התעופה שלה. טראמפ, על פי CNN, הורה לצבא האמריקני להימנע מתקיפות נגד החות’ים, כחלק ממאמץ דיפלומטי לשיחות עם איראן בנושא הגרעין.

עימות מילולי עם איראן: במהלך הפגישות, טראמפ חזר על דרישותיו מאיראן: הפסקת תמיכה במיליציות, ביטול תוכנית הטילים הבליסטיים וויתור על שאיפות גרעיניות. הוא הציע “שיחות שלום” אך הזהיר כי סירוב יוביל ל”לחץ מקסימלי”. נשיא איראן, מסעוד פזשקיאן, הגיב בחריפות, וטען כי “איראן לא תיכנע לבריונות”, והדגיש כי “מוות כשהיד עדיף על כניעה”. המתיחות המילולית הדגישה את האתגרים העומדים בפני מדיניות החוץ של טראמפ.

הסרת סנקציות מסוריה: החלטה מעוררת מחלוקת

אחד הרגעים הדרמטיים של הביקור היה פגישתו של טראמפ עם נשיא סוריה החדש, אחמד אל-שרע, בדוחא, שעות לאחר שהכריז על הסרת כל הסנקציות האמריקניות על סוריה. ההחלטה, שהתקבלה ב-14 במאי, סימנה מפנה במדיניות ארה”ב כלפי סוריה, שהייתה תחת סנקציות במשך 25 שנה. טראמפ תיאר את אל-שרע כ”מנהיג צעיר ואטרקטיבי” והביע תמיכה ב”נתינת הזדמנות” לסוריה לשיקום כלכלי ודיפלומטי.

הפגישה עסקה בתוכניות לשיקום סוריה, כולל השקעות ממדינות המפרץ, ושיתוף פעולה אזורי נגד ארגוני טרור. על פי Sky News, טראמפ הדגיש כי הסרת הסנקציות היא חלק מחזונו ל”מזרח תיכון יציב”, אך לא הציג התחייבויות קונקרטיות מצד המשטר הסורי בנוגע לרפורמות דמוקרטיות או זכויות אדם.

תגובות באירופה ובארה”ב: ההחלטה עוררה דאגה רבה באירופה. צרפת וגרמניה, שתמכו בסנקציות על סוריה בשל הפרות זכויות אדם, הביעו חשש כי המהלך יחזק את המשטר הסורי ללא ערבויות לשינוי מדיניותו. שר החוץ הבריטי, דיוויד למאי, קרא ל”שקיפות” בהחלטה, והזהיר כי הסרת סנקציות עלולה לערער את היציבות האזורית.

בארה”ב, סנאטורים דמוקרטים ורפובליקנים מתחו ביקורת על המהלך, וטענו כי הוא עלול להיתפס כוויתור חד-צדדי. עם זאת, תומכי טראמפ טענו כי ההחלטה משקפת גישה פרגמטית, שמטרתה לצמצם את השפעתה של רוסיה ואיראן בסוריה על ידי שילוב המדינה במערכת הבריתות של ארה”ב.

אירועי הבוקר (15 במאי 2025)

עד השעה 07:29 בבוקר (EEST), 15 במאי 2025, לא דווח על אירועים ספציפיים של טראמפ בדוחא. עם זאת, על פי לוח הזמנים של קמפיין טראמפ, הבוקר צפוי לכלול פגישות נוספות עם בכירים קטאריים, שיתמקדו בהשקעות בתשתיות ואנרגיה. טראמפ צפוי להשתתף באירוע ציבורי בדוחא, שבו יציג את חזונו לשיתוף פעולה כלכלי בין ארה”ב למדינות המפרץ. בנוסף, גורמים בממשל ציינו כי טראמפ עשוי להתייחס שוב לסוגיית איראן, לאור התגובה החריפה של הנשיא פזשקיאן.

בלילה שבין ה-14 ל-15 במאי, טראמפ ערך שיחות טלפוניות עם בכירים בוושינגטון, כולל מזכיר המדינה המיועד מרקו רוביו, כדי לתאם את המדיניות בנוגע לסוריה ואיראן. ההכנות התמקדו בנאום מרכזי שטראמפ צפוי לשאת ביום האחרון של הביקור בקטאר.

ניתוח והשלכות

ביקורו של טראמפ בקטאר ממחיש את גישתו הלא שגרתית למדיניות חוץ, המשלבת דיפלומטיה ראוותנית, עסקאות כלכליות והחלטות נועזות. הארוחה המפוארת והמתנות היוקרתיות שיקפו את יכולתו של טראמפ למשוך תשומת לב תקשורתית, אך גם עוררו חששות אתיים, במיוחד סביב המטוס הקטארי. ההסכמים הכלכליים והביטחוניים עם קטאר מחזקים את מעמדה של ארה”ב במפרץ, אך המחלוקת סביב הסרת הסנקציות מסוריה מדגישה את הסיכונים שבגישה אימפולסיבית.

ההחלטה בנוגע לסוריה היא דוגמה מובהקת לגישתו של טראמפ, שמעדיף דיאלוג עם משטרים שנויים במחלוקת על פני עימות ממושך. עם זאת, היעדר התחייבויות ברורות מצד סוריה עלול להיתפס כחולשה, שתערער את אמון בעלות הברית של ארה”ב, כמו ישראל ואירופה. המתיחות עם איראן, שנמשכה במהלך הביקור, מדגישה את האתגר שבשילוב דיפלומטיה ולחץ צבאי.

סיכום

ביקורו של דונלד טראמפ בקטאר ב-14 וב-15 במאי 2025 היה שילוב של פאר, דיפלומטיה והחלטות שנויות במחלוקת. ארוחת הערב הראוותנית בארמון לוסאיל, המתנות היוקרתיות והפגישות המדיניות עם בכירים קטאריים ונשיא סוריה הדגישו את שאיפתו של טראמפ לעצב מחדש את היחסים במזרח התיכון. עם זאת, הסרת הסנקציות מסוריה והמחלוקת סביב המטוס הקטארי עוררו דאגות באירופה ובארה”ב, והציבו אתגרים בפני מדיניות החוץ שלו. התחנה הבאה של טראמפ, באיחוד האמירויות, צפויה להמשיך את המומנטום, תוך התמקדות בהסכמים נוספים ובדיפלומטיה אזורית.

״עניין מרכזי״

שתפו את המאמר

הורידו עכשיו את האפליקציה שלנו בחינם!

ותהנו ממגוון תכנים בזמן אמת לנייד שלכם