נשיא ארה”ב דונלד טראמפ נפגש עם נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין באתר הנופש היוקרתי שלו ב־Turnberry שבסקוטלנד. המפגש נמשך שעות ארוכות ובסיומו הוכרז על הסכם סחר היסטורי בין ארה”ב לבין האיחוד האירופי.
הפגישה נערכה לאחר חודשים של מתיחות קשה בין וושינגטון לבריסל, שכללה איומים הדדיים בהטלת מכסים והחרפת מלחמת הסחר. טראמפ, שחזר לכהן כנשיא בתחילת השנה, הודיע בחודשים האחרונים כי בכוונתו להטיל מכסים חריפים במיוחד על מוצרי ייבוא מאירופה אם זו לא תסכים לשנות את מדיניות הסחר שלה.
מה סוכם בהסכם?
- מכס אחיד ומופחת:
הצדדים סיכמו כי יוטל מכס של 15% בלבד על רוב הסחורות האירופיות המיובאות לארה”ב. בכך נמנעו הצדדים ממכס בגובה 30% שהיה אמור להיכנס לתוקף כבר בתחילת אוגוסט. - מוצרים אסטרטגיים קיבלו פטור:
תעשיות כמו תעופה וחלל, תרופות חיוניות, ציוד רפואי ומיקרו־שבבים – קיבלו פטור ממכס. עם זאת, על מוצרי פלדה ואלומיניום ימשיך לחול מכס גבוה מאוד של 50%. - רכישות והשקעות ענק:
האיחוד האירופי התחייב לרכוש מארה”ב מוצרי אנרגיה (גז טבעי, נפט ופחם) בהיקף של 750 מיליארד דולר בשנים הקרובות. בנוסף, חברות אירופיות ישקיעו 600 מיליארד דולר ישירות בכלכלה האמריקאית – בתעשייה, תשתיות וביטחון. - התחייבות לעתיד:
טראמפ שמר לעצמו את הזכות להחזיר את המכסים לשיעור גבוה יותר אם יראה שהאיחוד אינו עומד בהתחייבויותיו.
ביקור טראמפ בסקוטלנד: פוליטיקה לצד פרובוקציות
ביקורו של טראמפ בסקוטלנד כלל גם עצירות בקורסי הגולף שבבעלותו, אולם הוא לווה בהפגנות גדולות של מתנגדיו. ארגוני סביבה, תומכי פלסטין ואוקראינה, ופעילים אנטי-טראמפיים מחו בסמוך לאירועים הרשמיים.
במהלך הביקור, טראמפ גם פגש את ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ואת ראש ממשלת סקוטלנד ג’ון סוויני. השיחות עם הבריטים עסקו הן בנושאי סחר והן במצב במזרח התיכון.
ומה עם ישראל?
טראמפ התייחס גם לנושא הישראלי. יש להזכיר כי כבר בפברואר השנה, כחלק ממדיניותו הכללית להקשחת תנאי הסחר, הטיל טראמפ מכס של 17% על מוצרים ישראליים המיובאים לארה”ב. ראש הממשלה בנימין נתניהו ניסה לבטל את המכס בביקורו בבית הלבן באפריל, אך טראמפ סירב.
בפגישה עם ראש ממשלת בריטניה סטארמר, טראמפ העלה את סוגיית עזה והמצב ההומניטרי. הוא הדגיש כי ארה”ב אינה יכולה “לסחוב על גבה לבדה את כל הנטל” וקרא לשותפיו באירופה לקחת חלק פעיל יותר בלחץ על הצדדים להגיע להפסקת אש ובשחרור בני הערובה.
משמעות ההסכם לעולם
הסכם הסחר שנחתם מונע כרגע מלחמת סחר כוללת בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם – ארה”ב והאיחוד האירופי – שהייתה עלולה לפגוע קשות בכלכלה העולמית ולייקר משמעותית מוצרי צריכה. מדובר בהיקף סחר שנתי של כ־1.4 טריליון דולר, כך שהמשמעות מרחיקת לכת.
תעשיות כמו יצרניות הרכב בגרמניה עדיין ייפגעו, משום שהמכס של 15% גבוה מזה שהיה נהוג בעבר, אך מדובר בהקלה משמעותית לעומת הסנקציות שהיו צפויות.
גם בישראל יש סיבה לדאגה: כל עוד לא יבוטל המכס של טראמפ על הייצוא הישראלי לארה”ב, יתקשה המשק הישראלי להתחרות בשווקים רווחיים – במיוחד כשחברות אירופיות קיבלו הקלות בתמורה להתחייבויות כלכליות מרחיקות לכת.
סיכום
בזירה הבינלאומית טראמפ מוכיח פעם נוספת שהוא משחק על כל הקופה: איומים חריפים שהסתיימו בעסקה “הגדולה בהיסטוריה”, כהגדרתו. האיחוד האירופי הסכים לרכישות והשקעות עצומות ולהפחתת מתחים כלכליים, אך ישראל – שהייתה רגילה לקבל הטבות מיוחדות מוושינגטון – מוצאת את עצמה בינתיים בצד, עם מכס כבד שעדיין לא הוסר ועם נשיא אמריקאי שמציב את הכלכלה המקומית והאינטרס הגלובלי בראש סדר העדיפויות.
🔹 מאת רמי יצהר – “עניין מרכזי”