דילוג לתוכן
מבזקים

טראמפ הצליח היכן שביבי כשל שוב ושוב

IMG_4050

ב-12 במאי 2025, לאחר 584 ימים של שבי מייסר ברצועת עזה, חזר עידן אלכסנדר, חייל צה”ל בעל אזרחות אמריקנית, הביתה לישראל, בסיפור שזעזע את הלב והצית תקווה מחודשת. שחרורו של עידן, שהפך לסמל של מאבק ותקווה עבור משפחתו ועבור רבים בישראל ובעולם, סימן רגע של ניצחון אנושי על רקע המלחמה המתמשכת, אך גם העלה שאלות כבדות על גורלם של 58 החטופים שנותרו בשבי חמאס.

המסע הארוך לשחרור

עידן אלכסנדר, צעיר מניו ג’רזי שהתגייס לגולני מתוך תחושת שליחות, נחטף ב-7 באוקטובר 2023 במהלך מתקפת הפתע של חמאס על ישראל. הוא הוחזק במשך 19 חודשים במנהרות עזה, בתנאים קשים שכללו, על פי דיווחים, עינויים פיזיים ונפשיים. סרטונים שפרסם חמאס במהלך השבי, כולל אחד מאפריל 2025 שבו נראה עידן מדבר תחת איום, חשפו את מצוקתו וגרמו לזעזוע עמוק. באחד הסרטונים, הוא פנה לממשל האמריקני בבקשה נואשת להשתמש בהשפעתו לשחרורו, תוך שהוא מזכיר את חברו, החטוף האמריקני הירש גולדברג-פולין, שחשש כי ימות בשבי.

המגעים לשחרורו של עידן היו מורכבים וחשאיים, והתנהלו בעיקר בין ארצות הברית לחמאס, בתיווך קטר ומצרים, מעל ראשה של ישראל. ממשל טראמפ, שהפעיל לחץ כבד על חמאס, ראה בעידן, האזרח האמריקני החי האחרון שהוחזק בשבי, עדיפות דיפלומטית. השליח האמריקני סטיב וויטקוף, יחד עם עוזרו אדם בוהלר, ניהלו שיחות ישירות עם בכיר חמאס, ח’ליל אל-חיה, בדוחא. התמורה לשחרור, על פי דיווחים, כללה חידוש הסיוע ההומניטרי לעזה והפסקת אש זמנית, כולל הפסקת טיסות כטב”מים מעל הרצועה, אך ללא שחרור אסירים פלסטינים – עמדה שהודגשה על ידי ישראל, שנותרה מחוץ למשא ומתן הישיר.

הרגע המיוחל: החזרה הביתה

ביום ראשון, 11 במאי, הודיע חמאס רשמית על כוונתו לשחרר את עידן כ”מחווה” לנשיא טראמפ, לקראת ביקורו המתוכנן במזרח התיכון. ביום שני, 12 במאי, בשעה 12:00 בצהריים, התבצע השחרור. עידן הועבר לידי הצלב האדום מחוץ לרצועת עזה, ומשם הוטס לישראל. תמונות ראשונות שלו, חיוור אך בחיים, כשהוא נוחת בישראל ופוגש את משפחתו, הציפו את הרשתות החברתיות והתקשורת, והביאו דמעות של הקלה ושמחה לעיני רבים.

אמו של עידן, יעל, שעשתה את דרכה לישראל מיד עם היוודע דבר השחרור, התאחדה עם בנה ברגע מרגש במיוחד. משפחת אלכסנדר, שחוותה חודשים של חרדה ותפילות, פרסמה הודעה מלאת תודה: “אנו מאשרים שעודכנו על שחרורו הצפוי של עידן. כחייל ישראלי ואזרח אמריקני, מדינת ישראל וארצות הברית מחויבות לשלומו ולהשבתו הביתה. אנו מודים לכל מי שתמך בנו במסע הזה.”

נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, הגיב בטוויטר, וכינה את השחרור “צעד ראשון מבין הצעדים ההכרחיים לסיום העימות הברוטלי הזה.” קטר ומצרים בירכו על המהלך, וראו בו הזדמנות לחדש את המשא ומתן להפסקת אש כוללת.

התגובות בישראל: שמחה מהולה בכאב

בישראל, השמחה על שחרורו של עידן הייתה עצומה, אך מלווה בתחושת תסכול וכאב עמוק. רבים, כולל משפחות החטופים האחרים, הביעו דאגה לגורל 58 החטופים שנותרו בשבי, בהם מתן אנגרסט, שמשפחתו תיארה את מצבו הבריאותי הקשה, ואחרים כמו לירי אלבג וכפיר ביבס, התינוק הצעיר ביותר שנחטף. פוסטים ברשתות החברתיות שיקפו את הדואליות הזו: “וואו, 24 שעות מאז שיודעים על שחרור עידן והוא בבית… שמחה בשבילו, אבל כואב על מי יציל את השאר,” כתב משתמש ב-X.

ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהותקף על כך שישראל לא הייתה שותפה מרכזית במגעים, טען כי “המדיניות ההתקפית של ישראל” היא שהובילה לשחרור, אך הצהרה זו עוררה ביקורת. משתמשים ב-X לעגו לניסיון לקחת קרדיט, וציינו כי העסקה נסגרה “מעל הראש של ישראל.” אחרים, כמו עינב צנגאוקר, אמו של החטוף מתן, הביעו תסכול על כך שחטופים אחרים, שאינם מחזיקים באזרחות זרה, ממשיכים להמתין לשחרור.

המבט קדימה: תקווה ואתגרים

שחרורו של עידן אלכסנדר הוא נקודת אור משמעותית, אך גם תזכורת למשימה הבלתי גמורה. ארצות הברית ממשיכה ללחוץ לשחרור גופותיהם של ארבעה חטופים אמריקנים שנרצחו – עומר נאוטרה, איתי חן, גדי חגי וג’ודי וינשטיין-חגי – אך גורלם של עשרות חטופים ישראלים אחרים תלוי במשא ומתן מורכב יותר, שדורש ויתורים משמעותיים משני הצדדים.

חמאס, בהודעתו, הדגיש כי השחרור הוא חלק ממאמצים להפסקת אש כוללת, וקרא לניהול הרצועה על ידי “גורמים מקצועיים עצמאיים” ולשיקומה. בישראל, לעומת זאת, קיימת נחישות להמשיך בלחץ הצבאי עד להשבת כל החטופים והכרעת חמאס, מה שמעמיד את המשא ומתן בסכנה מתמדת. גורמים בישראל הזהירו כי ללא התקדמות במתווה וויטקוף, ייתכן מבצע צבאי נרחב נוסף.

סיפור של תקווה וחוסן

סיפורו של עידן אלכסנדר הוא עדות לכוחה של התמדה, דיפלומטיה בינלאומית ותמיכה משפחתית. לאחר 584 ימים של חושך, הוא חזר לאור – למשפחתו, לחבריו ולעם שחיכה לו בנשימה עצורה. אך השמחה אינה שלמה. קולותיהם של החטופים הנותרים, שזועקים ממעמקי המנהרות, ממשיכים להדהד. כפי שכתב משתמש ב-X: “עידן חופשי, אבל 58 אחרים ממתינים. הם לא יכולים לחכות עוד יום.”

עידן, שחזר כגיבור בעיני רבים, יזדקק כעת לתמיכה וזמן כדי להחלים מהטראומה. בינתיים, המאבק להחזרת כל החטופים נמשך, כשעיני העולם נשואות לתקווה שרגעים כמו זה של עידן יהפכו בקרוב לנחלת הכלל.

״עניין מרכזי״

שתפו את המאמר

הורידו עכשיו את האפליקציה שלנו בחינם!

ותהנו ממגוון תכנים בזמן אמת לנייד שלכם