דילוג לתוכן
מבזקים

התלות הישראלית בנשק האמריקני עודדה את סין לכרות ברית ל-25 שנה עם טהרן והסכנה עצומה

IMG_5697

🧨 סין חונקת ייצוא מינרלים קריטיים – פגיעה קשה בתעשיית הביטחון האמריקאית

🔍 לפי דיווח ה־WSJ שפורסם הלילה:

  • סין הגבילה משמעותית את הייצוא של מינרלים חיוניים למערכות נשק מערביות, כולל נד-אד פרזודימיום (neodymium‑praseodymium), סמריום (samarium), גאליום (gallium), ערמוניום (antimony) וגערמניום (germanium).
  • רוסקים שלמות של ייצור נשק – טילים, מטוסי קרב, מערכות ראיית לילה, חלקי רחפנים ומערכות מיקוד – נשענים על מינרלים אלה, שסין מייצרת כמעט בלעדית.
  • חלק מהחברות דיווחו על עיכובים של חודשים בביצוע הזמנות. במחיר: חלקים מסוימים הוצעו במחירים שגבוהים פי 5–60 מהמחיר הרגיל – לדוגמה סמריום שגרמה לזינוק של פי 60 במחיר.  

⚠️ תלות מסוכנת: מעל ל־80,000 רכיבים צבאיים של משרד ההגנה האמריקאי מכילים מינרלים שסין контролирует. כמעט כל שרשרת האספקה מושפעת ישירות מסין.  

 

📦 תגובת התעשייה:

  • חברות כמו Leonardo DRS (ספקית רחפנים ון־ראייה) נותרו כמעט ללא מלאי חירום של גערמניום, והזעיקו את הממשלה בנוגע לסכנה שבחוסר אספקה.  
  • ספקים אחרים דרשו מלקוחות לספק מידע רגיש על מוצריהם ועל פלח השוק – דחייה חלקית או עיכוב באישורים למטבחים צבאיים. דוגמה: חברת ePropelled סירבה למסור את רשימת הלקוחות ואופי השימוש, מה שהשבית זמנית את אספקת המגנטים.  

🧭 השפעות אסטרטגיות: מה זה אומר לישראל?

1. 

הדלקים לחרם – כלי לחץ גאו-פוליטי

סין משתמשת בכוח על השליטה העולמית ברזרבות מינרלים אסטרטגיים כדי להשפיע על עמדות מדיניות ותהליכי מיקוח. היכולת לעכב ייצור נשק מערבי היא יתרון מרכזי במגרש הגאו־פוליטי. 

2. 

אי־ומים לירושלים

לישראל מערכת יחסים כלכלית וטכנולוגית משמעותית עם ארה”ב – ובין לבין מוצרים ישראליים עשויים להיות חלק משרשרת אספקה הצבאית של ארה”ב (גם בהייטק, AI וחיישנים). הפגיעה במקורות המינרלים עשויה להשפיע על שיתופי פעולה ואף על יצוא טכנולוגיות ביטחוניות ל־U.S. – במידה והאמריקאים יכשלו במענה בעצמם.

3. 

צורך בגיוון אסטרטגי

המצב מחייב:

  • חיפוש מקורות אלטרנטיביים (דרום קוריאה, יפן, הודו, אפריקה), כולל שיתוף פעולה עם בריתות חדשות.
  • פיתוח מקורות פנימיים (דוגמת U.S. – MP Materials) – מה שלוקח שנים.  
  • מעקב אחר תכניות ה־DoD לחיזוק שרשרת אספקת מינרלים קריטיים.  

🌐 סיכום

הדיווח של ה־WSJ מלילה האחרון מציג דרמה חדשה בזירה הגלובלית: עמדה אסטרטגית וסחר כלכלי הופכים לכלי לחץ עצמתי לשלטון בינלאומי. סין משתמשת במינרלים הקריטיים שלה כדי להשפיע על מערכות נשק מערביות, ליצור עומסים כלכליים ולהנחית את האיום הלאומי כחלק ממערכה גדולה יותר מול ארה”ב. בישראל, שהקשר עם ארה”ב קריטי – גם טכנולוגית וגם ביטחונית – יש עניין ישיר ודחוף להבין ולהגיב אסטרטגית.

שתפו את המאמר

הורידו עכשיו את האפליקציה שלנו בחינם!

ותהנו ממגוון תכנים בזמן אמת לנייד שלכם