גם היום שואל את עצמו העולם: נו, אז מה יהיה? האמת היא שאף אחד לא באמת יודע כי הכל תלוי באיש אחד שאף אחד לא באמת יכול לדעת מראש את כוונותיו האמיתיות ובעיקר מה תהיה ההחלטה הבאה שלו. בפועל בשעות האחרונות המתח עולה, מתיחות גבוהה, אך ללא סימן למתקפה מיידית.
הלילה היתה התייעצות של טראמפ עם אנשי צבאו והוא עודכן בהיערכות בפרטים המבצעיים. על כך אמרה הלילה דוברת הבית הלבן: ״האופציה הראשונה של הנשיא היא תמיד דיפלומטיה. הוא תמיד חושב על מה שטוב ביותר עבור ארה״ב״.
מה שהדוברת לא אמרה היא שטראמפ אינו בוחן את המציאות לפי שאיפה לשלום ולדיפלומטיה של פשרות אלא להכנעת היריב בכל מחיר.
הוא תמיד מזהיר לפני שהוא יורה והפעם כשתינתן הפקודה אם תינתן, המבצע אמור להניב תוצאות הרבה יותר מהותיות ממלחמת 12 הימים שבסופו של דבר ייצרה מעט מדי.
אחרי הכל, המשטר שרד, העם סובל, האיום הטילי והגרעיני – מפחיד מתמיד. תמונת מצב עדכנית בזירה האיראנית היא לכן של היערכות, הרתעה ולחץ הדדי – אך לא נקודת אל־חזור.
היום הזה נפתח בישראל בתחושת דריכות ואי־ודאות, על רקע דיווחים על היערכות צבאית מוגברת סביב איראן והמשך חילופי מסרים תקיפים בין וושינגטון, טהרן וירושלים. אלא שבחינה מפוכחת של האינדיקציות הגלויות מלמדת: בשלב זה אין סימן פומבי להחלטה על מתקפה מיידית — אך קיימת מוכנות שמאפשרת מהלך כזה אם תתקבל החלטה מדינית.
היערכות אמריקאית: בניית יכולת, לא בהכרח כוונה מיידית.
המתיחות בשיאה – ורק אדם אחד יחליט אם ומתי תינתן הפקודה המכריעה המסתכמת במילה אחת – Fire!
העולם אינו עוקב אחרי תנועה של טילים. הוא עוקב אחרי תנועה של אצבע.
אצבע אחת. בבית הלבן.
בזמן שמערכות נשק מתקדמות מוצבות באזור, בזמן שבסיסים אמריקניים במזרח התיכון מעלים כוננות, ובזמן שבטהרן ממשיכים לאיים – ההכרעה אינה בידי גנרלים, אינה בידי קבינט רחב ואינה בידי קואליציה בינלאומית. ההחלטה, אם תתקבל, תתקבל אצל אדם אחד בלבד: נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ.
וכשזה טראמפ – אי אפשר לדעת מתי הרגע האחרון באמת מגיע.
⸻
פריסת כוחות: לא הצהרות – מציאות מבצעית
הצי האמריקני מחזיק דרך קבע נוכחות משמעותית במפרץ ובים הערבי. נושאות מטוסים, משחתות המצוידות במערכות הגנה מתקדמות, ומטוסי קרב המסוגלים לתקוף בעומק היבשה האיראנית – כולם נמצאים בטווח פעולה. בסיסים אמריקניים בעיראק, בסוריה ובמדינות המפרץ מצויים בטווח טילים בליסטיים איראניים.
במקביל, מערכות הגנה אווירית אמריקניות וישראליות – פטריוט, THAAD וחץ – ערוכות לתרחיש הסלמה.
זו אינה רק רטוריקה. זו היערכות.
⸻
האיום האיראני: יכולת ולא רק מילים
איראן מחזיקה בארסנל בליסטי מהגדולים באזור. טילים לטווח בינוני וארוך, כטב”מים תוקפים, ויכולות שיגור מרובות בו־זמנית שנועדו להציף מערכות הגנה.
בכירי משמרות המהפכה חזרו והצהירו כי “כל הבסיסים האמריקניים באזור נמצאים בטווח”. משרד החוץ האיראני הבהיר בעבר כי “תגובה לכל תקיפה תהיה עוצמתית וחסרת תקדים”.
המסר ברור: אם תינתן פקודת אש – לא מדובר במהלך חד־צדדי.
⸻
טראמפ והגורם האנושי
טראמפ עצמו כבר אמר בעבר:
“איש אינו יודע מה אני עומד לעשות.”
ובהזדמנות אחרת: “אם יפגעו בנו – התגובה תהיה מוחלטת.”
אצל טראמפ, חוסר הוודאות הוא כלי אסטרטגי. הוא מנהל מדיניות של הליכה על הסף – brinkmanship – שבה עצם האיום מייצר לחץ. אך ההיסטוריה מלמדת כי לעיתים, ברגע האחרון, הוא מסוגל לסגת; ולעיתים – להפתיע בעוצמה.
כך היה בחיסול קאסם סולימאני. כך היה גם במשברים אחרים שבהם נדמה היה שהעולם על סף עימות – ואז הגיעה החלטה בלתי צפויה.
⸻
תגובות העולם: דריכות זהירה
האיחוד האירופי קורא להרגעה.
רוסיה וסין מזהירות מפני הסלמה אזורית.
בישראל – הדרג המדיני שומר על שתיקה מדודה, אך מערכת הביטחון עוקבת בדריכות.
שתיקה במצבים כאלה אינה חולשה – אלא הבנה שהשעה רגישה.
⸻
השוק כבר מגיב
השווקים הפיננסיים אינם מחכים לטילים. מחירי הנפט מגיבים לכל הצהרה. פרמיות ביטוח לספנות באזור המפרץ עולות בכל פעם שהמתיחות גוברת. המשקיעים שונאים אי־ודאות – ובימים כאלה, אי־ודאות היא המטבע היחיד שנסחר בביטחון.
⸻
שלושה תרחישים אפשריים
1. תקיפה אמריקנית ממוקדת – פגיעה במתקנים צבאיים או גרעיניים, ניסיון לבלום התקדמות אסטרטגית איראנית.
2. תגובה איראנית מיידית – ירי טילים לעבר בסיסים אמריקניים או שלוחות אזוריות.
3. עסקת דקה ה־90 – דיפלומטיה שקטה שמונעת את הירי ברגע האחרון.
כל אחד מהתרחישים הללו משנה את פני האזור.
⸻
ומה לגבי ישראל?
בתרחיש הסלמה, ישראל אינה שחקן צדדי. טווחי הטילים האיראניים מכסים את כל שטחה. מערכות ההגנה ערוכות, אך כל ירי משמעותי יגרור תגובה. הציבור הישראלי אמנם ממשיך בשגרה – אך מתחת לפני השטח, תחושת הדריכות קיימת.
העורף הישראלי כבר למד: לפעמים הציוץ בוושינגטון משמעותי יותר מהצהרה בטהרן.
⸻
השורה התחתונה
העולם ניצב על סף אפשרות של עימות – אך אינו יודע אם מדובר באיום מחושב או בפתיח למהלך אמיתי. הכוחות מוכנים. ההצהרות הושמעו. הכלים פרוסים.
ההכרעה – טרם התקבלה.
והשעון אינו מתקתק בטהרן בלבד. הוא מתקתק בבית הלבן.
״עניין מרכזי״ חדשות וסקופים מאז 1999. לחיצה על לייק תביא אותך לידיעה הבאה, שכנראה לא תמצא במקום אחר. מומלץ!



