יותר מ־150 ארנקים בפולימרקט הציגו דפוסי הימורים שעוררו חשד כי מאחוריהם עשוי לעמוד מידע צבאי שלא היה פומבי • החוקרים מצאו קבוצה חריגה שהרוויחה יחד כ־8 מיליון דולר בשיעור הצלחה מדווח של 97.2% • איך בכלל מהמרים על מלחמה, מי שם את הכסף — ומדוע הימור של אדם שיודע משהו עלול להפוך בעצמו להתרעה מודיעינית לאויב
מאת רמי יצהר Rami Yitzhar
יש אנשים שמנסים לנחש אם הפד יוריד ריבית, מי ינצח בבחירות או איזו קבוצה תיקח אליפות. ויש גם מי שמהמרים על השאלה מתי ייפלו הטילים. אלא שעכשיו מתעורר חשד חמור בהרבה: שחלק מהמהמרים לא ניחשו בכלל.
מחקר חדש של ארגון Anti-Corruption Data Collective איתר יותר מ־150 ארנקים דיגיטליים בפלטפורמת שוקי התחזיות פולימרקט, שלפי דפוסי המסחר שלהם ייתכן שבחלק מהמקרים נעשה שימוש במידע פנימי הקשור לפעילות צבאית אמריקנית. החוקרים אינם קובעים שכל אחד מבעלי הארנקים החזיק בסוד צבאי, ואין בשלב זה הוכחה פלילית נגד כלל המשתמשים שנבדקו. אבל דפוסי המסחר חריגים מספיק כדי להדליק נורה אדומה גדולה.
החוקרים כינו את קבוצת הארנקים החשודה ביותר ״אורקות״. לפי הממצאים, הארנקים הללו ביצעו הימורים מהירים ובסכומים גבוהים על שאלות ביטחוניות וצבאיות ממוקדות מאוד, צברו יחד רווחים של כ־8 מיליון דולר והשיגו שיעור הצלחה מדווח של 97.2%. אפשר להיות מהמר מצוין ואפשר להיות בר מזל באופן יוצא דופן, אבל ככל שהשאלות שעליהן אתה מהמר ספציפיות יותר וככל שאתה נכנס לעסקה סמוך יותר לאירוע רגיש, קשה יותר להתעלם מן האפשרות שהיתרון שלך איננו אינטואיציה בלבד. החוקרים עצמם מדגישים כי דפוס חריג, אפילו קיצוני, עדיין איננו הוכחה לשימוש במידע מסווג.
אבל כדי להבין מדוע הפרשה הזאת כל כך מטרידה, צריך קודם להבין מה בדיוק קורה שם. פולימרקט אינה פועלת כמו טוטו רגיל שבו הבית מציע יחס הימורים. היא למעשה בורסה של תחזיות. נפתח שוק סביב שאלה שאפשר להכריע בה לאחר מעשה — למשל האם אירוע מסוים יתרחש עד תאריך מוגדר — והמשתמשים קונים ומוכרים יחידות של ״כן״ ו״לא״.
המחיר נע בין אפס לדולר ומשקף בקירוב את ההסתברות שהשוק מייחס לאירוע. אם יחידת ״כן״ נסחרת ב־20 סנט, פירוש הדבר שהשוק מתמחר באותו רגע בערך 20% סיכוי שהאירוע יתרחש. אם החדשות משתנות וההמונים משתכנעים שהסיכוי גדל, המחיר יכול לטפס במהירות.
וכאן מתחילים להבין את פוטנציאל הרווח. נניח שסוחר קונה 10,000 יחידות ״כן״ במחיר של 20 סנט ליחידה. הוא השקיע 2,000 דולר. אם האירוע אכן מתרחש והשוק מוכרע לטובת ״כן״, כל יחידה מזכה בדולר — כלומר 10,000 דולר בסך הכול ורווח של 8,000 דולר לפני עלויות רלוונטיות. אם האירוע אינו מתרחש, היחידות המפסידות שוות אפס והוא עלול לאבד את כל הסכום שהשקיע.
אבל יש כאן טוויסט חשוב עוד יותר: לא חייבים להמתין עד שהטיל ייפול.
אם אותו סוחר קנה ב־20 סנט ולאחר זמן קצר מגיע מידע חדש והמחיר מזנק ל־70 סנט, הוא יכול למכור את היחידות לסוחרים אחרים ולממש רווח גדול עוד לפני שהאירוע שעליו הימר התרחש. במילים אחרות, מי שיודע משהו לפני כולם עשוי להרוויח לא רק מכך שהתחזית שלו התממשה, אלא מעצם העובדה שהשוק מתחיל בהדרגה להבין את מה שהוא כבר ידע.
העסקאות בפלטפורמה הבינלאומית מתבצעות באמצעות תשתית בלוקצ׳יין ומטבע דיגיטלי הצמוד לדולר, כך שמאחורי המספרים שעל המסך עומד ערך כספי ממשי. המשתמש אינו אוסף נקודות במשחק. הוא מסכן כסף, יכול להרוויח כסף ויכול להפסיד אותו. בהתאם למגבלות החוקיות ולכללי הפלטפורמה החלים עליו, ניתן גם למשוך את הכספים.
קהל המשתמשים כבר אינו מורכב רק מחובבי קריפטו. שוקי התחזיות מושכים סוחרים, משקיעים, חובבי פוליטיקה וספורט, אנשים המשוכנעים שיש להם יתרון על פני ההמון וגם מערכות מסחר אוטומטיות. לצד בני אדם פועלים בוטים המסוגלים לזהות תנועות חריגות ולפעול במהירות, וסוחרים גדולים יכולים לעקוב אחרי ארנקים שהוכיחו בעבר הצלחה יוצאת דופן.
ופה הופך סיפור ההימורים לבעיה של ביטחון לאומי.
המסחר מתנהל על בלוקצ׳יין שקוף, ולכן פעילות הארנקים ניתנת במידה רבה למעקב. אם סוחר בעל רקורד כמעט מושלם מתחיל לפתע להזרים סכומים גדולים להימור שלפיו פעולה צבאית מסוימת עומדת להתרחש, אחרים יכולים לראות את התנועה. סוחרים יכולים להעתיק אותו, בוטים יכולים לעשות זאת אוטומטית, ובאופן עקרוני גם שירות מודיעין זר מסוגל לעקוב אחר הפעילות ולשאול שאלה פשוטה מאוד: מה האיש הזה יודע שאנחנו עדיין לא יודעים?
נניח, לשם המחשה בלבד, שארנק מסוים הצליח שוב ושוב להמר נכון על אירועים ביטחוניים. ערב אחד הוא מתחיל לקנות באגרסיביות חוזים על האפשרות שאירוע צבאי מסוים יתרחש בתוך 24 שעות. הוא אינו מפרסם הודעה, אינו מתקשר עם עיתונאי ואינו שולח מסמך לאיש. אבל הכסף שהוא מזרים לשוק כבר מדבר במקומו.
ואם בעקבותיו מגיעים סוחרים גדולים ובוטים, המחיר מתחיל לזוז. ההסתברות שהשוק מייחס לאירוע עולה. מה שהיה אולי סוד הידוע לקומץ אנשים מתחיל לקבל ביטוי מספרי על מסך הפתוח לעולם.
כך נוצר פרדוקס כמעט אבסורדי. אדם בעל גישה למידע מסווג עשוי לחשוב שהוא בסך הכול מנסה לעשות כסף מהצד. אבל עצם ההימור שלו יכול להפוך לאות מודיעיני פומבי. אם ארנק שכבר הצליח שוב ושוב בהימורים ביטחוניים מזנק לפתע על חוזה המתייחס לתקיפה במקום מסוים, הוא עלול למעשה לשגר התרעה עוד לפני שהמטוסים המריאו.
וזה אינו דיון תיאורטי בלבד. החששות מהימורים המבוססים על מידע ביטחוני כבר הגיעו לחקירות פליליות. בארצות הברית כבר נחשפו מקרים שבהם נבדק חשד לשימוש במידע פנימי לצורך הימורים בשוקי תחזיות, וגם סביב אירועים הקשורים לאיראן ולפעילות צבאית נצפו דפוסי מסחר שעוררו שאלות. המחקר הנוכחי מצא כי בעקבות עסקאות חריגות של חלק מהארנקים הגיעו לעיתים סוחרים גדולים ובוטים שהעתיקו את הפעילות.
הסיפור מקבל גם ממד ישראלי מטריד. בחודשים האחרונים פורסמו בישראל חשדות לשימוש במידע ביטחוני רגיש לצורך הימורים על אירועים הקשורים לעימות עם איראן. גם כאן צריך להקפיד על חזקת החפות ועל ההבדל שבין חשד לבין הרשעה, אבל עצם האפשרות ממחישה עד כמה המרחק בין מידע המוחזק בתוך מערכת ביטחונית לבין שוק תחזיות גלובלי הפך קצר להפליא.
פולימרקט מצדה יכולה לטעון, ובמידה רבה בצדק, שהשקיפות של המערכת היא גם מנגנון הגנה. בניגוד להימור חשאי אצל גורם פרטי, עסקאות הנרשמות על בלוקצ׳יין משאירות עקבות וניתן לנתח אותן בדיעבד. אותה שקיפות היא שמאפשרת לחוקרים לזהות דפוסים חריגים ולהשוות בין ארנקים.
אבל זה בדיוק גם החיסרון. אותה שקיפות שמאפשרת לחוקר למצוא את העסקה מחר מאפשרת לאחרים לראות אותה היום.
וזה קורה בשוק שצומח במהירות עצומה. שוקי התחזיות כבר אינם קוריוז אינטרנטי. מאות מיליוני דולרים זורמים להימורים על בחירות, החלטות פוליטיות, כלכלה, ספורט ואירועים גיאופוליטיים. למעשה נוצרה מערכת פיננסית חדשה שמנסה להצמיד בכל רגע מחיר לשאלה אחת עתיקה: מה עומד לקרות?
והמערכת הזאת מייצרת כלי חדש גם עבור אנשי מודיעין. במשך דורות חיפשו שירותי ביון תנועות חריגות של צבא, מטוסים, אוניות, תקשורת ומנהיגים. בעידן החדש ייתכן שיהיה עליהם לעקוב גם אחר תנועות כסף בשוקי התחזיות. זינוק פתאומי בהסתברות לאירוע צבאי מסוים אינו מוכיח דבר, אבל בצירוף סימנים אחרים הוא עלול להפוך לעוד חתיכה בפאזל.
הבעיה, אם כן, איננה רק שמישהו עלול לעשות כסף מסוד צבאי. הבעיה החדשה היא שהמחיר המשתנה על המסך עלול להפוך את הסוד עצמו למידע מודיעיני גלוי.
פעם מי שהחזיק בסוד צבאי ורצה להעבירו היה צריך לפגוש סוכן, למסור מסמך, להרים טלפון או לשלוח הודעה. היום הוא אפילו אינו צריך לדבר עם איש.
די לפתוח ארנק, לשים כסף ולחכות.
אבל ייתכן שבאותו רגע הוא כבר סיפר לעולם את הסוד.
עניין מרכזי
חדשות וסקופים מאז 1999
Inyan Merkazi www.news-israel.net



