דילוג לתוכן
מבזקים
יום שלישי, 6 באוקטובר 2026

ברית מכה הופעלה לראשונה: טורקיה ופקיסטן מצטרפות לסעודיה במלחמה נגד החות׳ים

IMG_1265

המערכה בתימן מתרחבת: לאחר המתקפה הגדולה של צבא תימן וההודעה על החזרת השליטה באזור באב אל־מנדב, טורקיה ופקיסטן נערכות לפריסת כוחות ויכולות בסעודיה. זהו המימוש הצבאי הראשון של ברית מכה — והתשובה הסעודית למתקפות החות׳יות שגרמו נזקים כבדים בממלכה ואיימו על אחד מנתיבי הסחר החשובים בעולם.

מבחינת ישראל זהו דגל אדום משמעותי. צבא טורקיה הוא הגדול באירופה, פקיסטן היא מדינה המצויידת בנשק גרעיני וסעודיה היא ממלכה שאין לה בעיות תקציב והיא בעלת השפעה עולמית אדירה בהיותה מעצמת דלק וגז. השילוב הצבאי המעשי המגיע למימוש זמן קצרצר לאחר הקמת הברית מהווה תמרור אזהרה צבאי משמעותי לישראל. יצויין שמצרים נקראה להצטרף לבאית אך הנשיא א סיסי החליט בשלב זה לשמור על אובייקטיביות.

המלחמה נגד החות׳ים נכנסת לשלב חדש. טורקיה ופקיסטן מצטרפות למערך הצבאי של סעודיה, לראשונה במסגרת הפעלה מעשית של ״ברית מכה״ שנחתמה בין שלוש המדינות. ההחלטה מגיעה כאשר צבא תימן, בגיבוי אווירי סעודי מסיבי, מנהל מתקפה רחבת היקף נגד החות׳ים וכבר הודיע שהחזיר לידיו את השליטה באזור האסטרטגי של באב אל־מנדב.

ההתפתחות היא שיאו של רצף אירועים שהחל בהסלמה החות׳ית נגד סעודיה. טילים וכטב״מים ששוגרו מתימן חדרו לעומק הממלכה, גרמו נפגעים ונזקים והביאו לפגיעה בתשתיות ובצינור הנפט האסטרטגי מזרח–מערב. הסעודים הבינו שהמשך ספיגת התקיפות מסכן לא רק את ביטחונם אלא גם את מערך האנרגיה ואת היכולת לעקוף בשעת חירום את מצר הורמוז.

ריאד עברה בעקבות זאת ממגננה למתקפה. חיל האוויר הסעודי פתח בגל תקיפות נרחב נגד מערכי טילים, כטב״מים, מחסנים ועמדות חות׳יות, בעוד כוחות הממשלה התימנית המוכרת בינלאומית פתחו במקביל במתקפה קרקעית לאורך החוף המערבי.

ההתקדמות היתה מהירה. הכוחות התימניים הודיעו שהשתלטו מחדש על אזור באב אל־מנדב, דחקו את החות׳ים מעמדות בד׳ובאב והתקדמו לעבר מוח׳א. משמעות ההישג עצומה: באב אל־מנדב הוא השער הדרומי לים האדום ולתעלת סואץ, וכל הפרעה בו מטלטלת את הסחר בין אסיה לאירופה, מייקרת ביטוח והובלה ומאלצת אוניות לבצע את העיקוף הארוך סביב אפריקה.

החות׳ים עדיין רחוקים מהכרעה. הם שולטים בצנעא ובשטחים נרחבים בצפון תימן ומחזיקים בארסנל טילים וכטב״מים המאפשר להם להמשיך לתקוף את סעודיה ואת התנועה הימית גם אם יאבדו שטחים לאורך החוף.

וזה בדיוק השלב שבו נכנסת לתמונה ברית מכה. סעודיה, טורקיה ופקיסטן החליטו להפעיל את מנגנון ההגנה המשותפת ולהיערך לפריסה מהירה של כוחות ויכולות בסעודיה. טורקיה מביאה עמה את אחד הצבאות החזקים באזור ופקיסטן היא מעצמה גרעינית בעלת קשר ביטחוני עמוק עם ריאד.

עבור איראן זו התפתחות משמעותית. בעלת בריתה בתימן אינה ניצבת עוד רק מול הסעודים וכוחות הממשלה המקומית, אלא מול התגבשותו של מערך אזורי חדש.

המבחן הבא יהיה מוח׳א ובהמשך הדרך לצנעא. כיבוש שטחים מישוריים לאורך החוף הוא דבר אחד; הכרעת החות׳ים במעוזיהם ההרריים היא סיפור אחר לחלוטין.

אבל כבר עכשיו נרשמה נקודת מפנה: המתקפה התימנית שינתה את המצב בבאב אל־מנדב, סעודיה עברה להתקפה — וברית מכה יצאה לראשונה מן הנייר אל שדה הקרב.

״עניין מרכזי״ חדשות וסקופים מאז 1999.

שתפו את המאמר

תמונה של רמי יצהר
רמי יצהר

עיתונאי, שדרן, עורך ויזם תקשורת. חבר נשיאות מועצת העיתונות והתקשורת בישראל. מנחה NLP מאסטר וטריינר בהכשרה ישראלית ובינלאומית. עבד כשדרן, עורך ומגיש ב״קול ישראל״ ומשדר בגלצ. קצין בכיר בצה״ל, שירת כקצין חקירות בכיר במצ״ח. ערך את בטאון חיל הים ״בין גלים״ ואת בטאון המשטרה הצבאית ״הד חמ״צ״. ערך את בטאון הסטודנטים ״יתוש״ של אוניברסיטת תל אביב. בהשכלתו בעל תואר שני בתקשורת, יועץ ארגוני ומגשר. עורך ״עניין מרכזי״ מאז שנת 1999. העיתון מפרסם חדשות וסקופים ללא תלות בשום גורם פוליטי או עיסקי. עצמאי, בלתי תלוי ואינו מהסס לומר את האמת גם בתנאים מסובכים.

הורידו עכשיו את האפליקציה שלנו בחינם!

ותהנו ממגוון תכנים בזמן אמת לנייד שלכם