מבזקים

סין מעמיקה את חדירתה לאירופה דרך ארצות הבלקן הנחשלות כלכלית

מספר ימים לפני מפגש הפסגה בראשות נשיא סין, שי ג'ינפינג,ובהשתתפות נציגי 17 מדינות ממרכז וממזרח אירופה שהתקיים בראשית פברואר, התאספו כ- 90 משקיעים סינים באולם אירועים מפואר במלון בבייג'ין, על מנת לשמוע את הרצאתו של נשיא מונטנגרו, מילו ג'וקאנוביץ'.

.

"אם אין מיומנות בתכנון, קשה להשיג אותה, ואם אין מיומנות בתכנון, היא תיכשל", אמר ג'וקאנוביץ' כשהוא מצטט את האסטרטג הצבאי הסיני הידוע, סון צו. נשיא מונטנגרו סיפר כי מדינתו בה מתגוררים כ- 700 אלף איש, מברכת על יוזמות ההשקעות הסיניות במדינה, בענפי התיירות, האנרגיה והתחבורה, וצמאה להשקעות סיניות נוספות, שיקדמו את כלכלתה.

.

אחד הפרוייקטים השאפתניים שקידם ג'וקאנוביץ' הוא סלילתו של כביש מהיר במדינה בעלות של למעלה מ- 750 מיליון דולר. פרוייקט זה הגדיל את החוב הלאומי של מונטנגרו בכ- 80%. פרוייקט זה מומן באמצעות כספים סיניים.

.

הדוגמה של מונטנגרו היא דוגמה מייצגת לפיזור ההשקעות הסיניות במדינות הבלקן, במיוחד בתקופה הנוכחית, לקראת סופה של תקופת הקורונה, רגע לפני החזרה לשגרה ולהנעת הכלכלות כמעט מחדש.

לתפיסתה של ההנהגה הסינית, מדינות הבלקן, עקב מיקומן הגיאו-אסטרטגי מחד ומאידך עקב מצבן הכלכלי הרעוע, הן ראש הגשר הסיני לתוך אירופה.

.

סין מנצלת את חולשתן הכלכלית של מדינות הבלקן ולעיתים את אי-יציבותן הפוליטית, ומשקיעה בהן תקציבי ענק בפרוייקטיםממשלתיים.

בתמורה להשקעת מקבלת סין לא רק החזרים כספיים, אלא גם בעלות ושליטה על משאבים ותשתיות לאומיות של אותן מדינות, אך בעיקר מקבלת סין במדינות אלו כוח והשפעה בכל אורחות השלטון והכלכלה.

.

במהלך 2019 השקיעה סין כמאה מיליארד דולר במדינות כמו הונגריה, צ'כיה, פולין, סלובקיה, יוון, סרביה, בוסניה-הרצגובינה, מונטנגרו, אלבניה וצפון מקדוניה. במהלך השנה האחרונה אף העבירה סין למדינות אלו מלאי רב של חיסונים תוצרתה, כמעט ללא תמורה.

מדינות כמו סרביה, המועמדות להיות חברות באיחוד האירופאי, הן מדינות היעד המרכזיות עבור סין, שם הקשרים הפוליטיים הנרקמים בין ראשי המדינות והממשל הסיני, מאפשרים לסין דריסת רגל משמעותית יותר והשפעה על התהליכים המדיניים והפוליטיים.

.

יחד עם זאת, במהלך השנה האחרונה, כשסין נאבקת לשמר את כלכלתה ולצבור כוח מחדש, ירדה משמעותית רמת ההשקעות הסיניות בבלקן.

.

במהלך הכנס האחרון שנערך בסין לפני מספר שבועות בהשתתפות נציגים זוטרים מבולגריה, רומניה, סלובניה, ליטא, לטביה ואסטוניה, הבטיח הנשיא הסיני כי מדינתו תכפיל את רכישותיה החקלאיות ממדינות הבלקן ותייבא סחורות ממדינות אלו בשווי של 170 מיליארד דולר.

לסין אינטרס מובהק כי מדינות הבלקן לא יצטרפו לאיחוד האירופאי. הצטרפותן של מדינות הבלקן לאיחוד האירופאי, התומך בכלכלות המדינות, עשוי לערער את שליטה ומוקדי הכוח של סין בחלקים מן היבשת. 

.

עניין מרכזי

שתפו את המאמר

הורידו עכשיו את האפליקציה שלנו בחינם!

ותהנו ממגוון תכנים בזמן אמת לנייד שלכם

דילוג לתוכן