מבזקים

השלבים השונים של תהליך מחזור קרטונים

קרטונים הם חלק בלתי נפרד מהחיים המודרניים, ובהתאם הם נמצאים בכל מקום. משלוחים רבים מגיעים ארוזים בקרטון, כשעוברים דירה נדרשים כמה עשרות קרטונים וחנויות בשלל תחומי פעילות מקבלות סחורה ארוזה באותו חומר שמיוצר מכמה שכבות נייר כך שהוא הופך לחזק מאוד. בהתאם קרטונים הם גם אחד המרכיבים העיקריים של פסולת בישראל. לפי נתונים של המשרד להגנת הסביבה, בין 10 ל-15% מנפח הפסולת בארץ הוא קרטונים, וכשבוחנים את הפסולת לפי משקל, החלק של הקרטונים גדול אפילו יותר – ולכן ישנו צורך משמעותי למחזר קרטונים.

למה חשוב למחזר קרטונים?

אנחנו חיים בעידן שבו כבר יש מודעות גבוהה לנזקי השלכת פסולת ולחשיבות ההתנהלות על-פי עקרונות הקיימות: הפחתת הצריכה, שימוש נוסף ומחזור, עקרונות שמוכרים גם כשלושת ה-R-ים (Reduce, Reuse, Recycle). בהקשר של קרטונים שימוש מחדש אפשרי לפעמים, וכך למשל ישנה בפייסבוק קבוצה בשם "קרטונים בין חברים" שבה ניתן למצוא קרטונים במצב סביר ומעלה לצורך מעבר דירה. עוד יותר מהשימוש מחדש בקרטון עצמו נפוצה האופציה של מחזור קרטונים, שמאפשרת להשתמש מחדש בחומר הגלם וכך גם למנוע הצטברות פסולת וגם לחסוך באנרגיה.

איסוף קרטונים משומשים

השלב הראשון של מחזור קרטונים הוא באופן טבעי איסוף אותם קרטונים משומשים. זוהי גם החוליה החלשה בשרשרת: בכל רחבי הארץ פזורים רק כ-10,000 מתקנים ייעודיים להשלכת קרטונים. מאחר שגם כך מדובר בפריט כבד ומסורבל יחסית, רוב הישראלים לא יכולים להשתמש באותם מתקנים, ולכן ניתן למצוא המון קרטונים מוטלים ליד פחי האשפה הרגילים או זרוקים ברחוב – קרטונים שלא ימוחזרו מן הסתם.

לעומת זאת בתעשייה המצב טוב יותר ומלכתחילה מבוצעת הפרדה, כך שמפעלים רבים מספקים קרטונים למחזור בהיקפים מרשימים.

מיון וניקוי

השלב השני של מחזור הקרטונים הוא מיון כל התכולה שנאספת ממתקני המחזור, וליתר דיוק סינון – הוצאת סיכות מתכת, חוטים, חבלים ושאר פריטים לא רלוונטיים שמגיעים עם הקרטונים ולפעמים גם מחוברים אליהם. לאחר השלמת המיון מגיע שלב הניקוי של צבעי הדפוס וזאת באמצעות שטיפה שנעשית עם כימיקלים מתקדמים.

מהו התוצר של מחזור קרטונים?

הקרטונים המשומשים מהווים חומר גלם לטובת ייצור קרטונים חדשים. בדרך זו מחזור קרטונים חוסך את הצורך בחומרי גלם חדשים עבור מוצר חיוני זה, וכמו כן נחסכת אנרגיה רבה – למרות שגם תהליך המחזור מחייב כמובן אנרגיה.

כך למשל לאחר המיון והניקוי נכנסים לפעולה מכבשים ענקיים שדוחסים את הקרטונים המשומשים והופכים אותם לקוביות ענקיות – לטובת העברה נוחה ויעילה אל מפעלי הנייר. במפעל הנייר, שם מתבצע השלב האחרון של מחזור קרטונים, מים מפרקים את הקוביות לסיבים, אל הסיבים ניתן להוסיף חומרים שונים בהתאם לתוצר הרצוי ולסיום התהליך מתבצעת סחיטה של המים ושיטוח הקרטון החדש לגיליונות גדולים שאותם ניתן לחתוך לכל גודל מבוקש.

שתפו את המאמר

הורידו עכשיו את האפליקציה שלנו בחינם!

ותהנו ממגוון תכנים בזמן אמת לנייד שלכם

דילוג לתוכן