מבזקים

כיצד להקל על השיניים לאחר טיפול

טיפולי שיניים מורכבים עשויים להיות מלווים בכאב, ולהותיר בפה תחושת נפיחות, רגישות, דימום ותופעות נוספות. בעוד שעל הכאב במהלך הטיפול ניתן להקל באמצעי טשטוש שונים, החל מגז מחוק ועד להרדמה מקומית ולטיפול תחת סדציה, לאחר הטיפול ועם התפוגגות חומרי האלחוש וההרדמה המטופל עשוי לחוות כאב ותחושת אי נוחות.

השתלות שיניים הם בין טיפולי השיניים המורכבים, אשר בעיקרם מתבצעים בשלבים, ומצריכים הקפדה על תחזוקת הפה ושמירה על השיניים, לרבות הזמניות בין הטיפולים, על ידי המטופל. הרגישות העיקרית מתבצעת ביום החדרת השתלים- פעולה ניתוחית-כירורגית היוצרת רגישות רבה, ומצריכה זמן המתנה והסתגלות ארוך עד לקליטת השתלים בפה.

מספר דרכים להקלה על הכאב והרגישות ולשמירה על בריאות השיניים לאחר ניתוח השתלת שיניים:

  • לפני כל- לשמירה על בטיחות ולהימנעות מאירועים שעשויים לפגוע בהצלחת הטיפול, בשבועיים שלאחר הניתוח יש להימנע מכל פעילות ספורטיבית, אימוני כושר ו/או מאמץ גופני.
  • טיפול בשטפי דם- בימים שלאחר ביצוע ההשתלה ייתכנו שטפי דם בפה, ואף דימומים קלים. יש להניח ולנשוך ספוגיות סופגות על אזור הדימום ועד לעצירתו המוחלטת.
  • מזון- בשעות שלאחר ההשתלה אין לאכול כלל, אולם מקץ מספר שעות ועם התפוגגות תחושת הנימולות בפה, ניתן להתחיל ולאכול מזונות קרים ורכים. ביום ההשתלה מומלץ לאכול מוצרי גבינה ויוגורט, גלידה וכדומה. המוצרים הקרירים יסייעו להקל על תחושת הכאב בפה. בימים שלאחר מכן מומלץ לבחור במאכלים רכים בטמפרטורת החדר ובטמפרטורה חמימה בלבד: מרקים, מחית ירקות, אטריות, אורך מבושל ועוד. אין לאתגר את השתלים עם מזונות קשים הנדרשים ללעיסה דוגמת תפוח או צלי בשר.
  • ניקיון הפה- לאחר 24 שעות ממועד ההשתלה ניתן ורצוי לצחצח את השיניים, בצורה יסודית ובאמצעות מברשת שיניים בעלת סיבים רכים. ניתן לבצע שטיפות פה באמצעות מי מלח. אין לעשות שימוש במי פה ובמוצרים הכוללים תרכובות כימיקליות.
  • עישון- יש להימנע באופן מוחלט מעישון, אשר עשוי להביא לדחייה של השתל ולהתפתחות של זיהומים וחיידקים.
  • טיפול בנפיחות- נפיחות בפה לאחר השתלת שיניים היא תופעה טבעית. ניתן להקל על הכאב ולהפחית את הנפיחות באמצעות שימוש בקומפרסים קרים.
  • בחילות- לאחר הניתוח, בשל בליעת קרישי דם והשפעות של חומר ההרדמה עשוי המטופל לחוש בבחילות. לרוב מדובר בתופעה שחולפת מעצמה, ניתן להסתייע במשקה מוגז לטיפול בבחילות, באכילת קרקרים ובכדור למניעת בחילות במקרה הצורך.
  • משככי כאבים- עם התפוגגות חומר ההרדמה המטופל עשוי לחוש כאב באזורי הטיפול. ניתן ואף מומלץ בשלב הראשוני להיעזר במשככי כאבים, בהמלצת הרופא, להפחתת הכאב. יחד עם זאת, יש להפחית את השימוש במשככי הכאבים בהדרגה ומקץ ימים אחדים להימנע כליל. במידה ומתפתחת תלות במשכך הכאבים, וישנה תחושה של כאב עמוק אשר עוצמתו אינה פוחתת, עשוי הדבר להצביע על דחיית השתל, זיהומים, דלקות ותופעות נוספות, ויש לחזור אל הרופא המטפל.
  • מגע- יש להימנע ממגע עם השתלים, ביד חשופה או באמצעים אחרים. כל דחיפה, לחץ, מישוש, עשויים לפגוע בהשתלבותם בעצם החניכיים. יתרה מזאת, החדרת אצבעות או אביזר אחר לפה, לאזורים חשופים, מדממים ובעלי רגישות מוגברת, עשויים להביא להתפתחות של זיהומים ולפגיעה בתהליך ההחלמה והקליטה של השתלים.

ניתוח להחדרת שתלים הוא ניתוח לכל דבר ועניין, מחליש את הגוף ומצריך תקופת החלמה וחיזוק של הגוף, כמו גם זמן לקליטה מיטבית ואופטימלית של השתלים בפה. מומלץ לעקוב אחר התחושות והתופעות הנלוות, להיות קשובים להנחיות הרופא המטפל ובכל מקרה של תופעות חריגות, לעמוד בקשר עם הרופא ולהיוועץ עמו.

שתפו את המאמר

הורידו עכשיו את האפליקציה שלנו בחינם!

ותהנו ממגוון תכנים בזמן אמת לנייד שלכם

דילוג לתוכן