ולדימיר פוטין הפך בסופהשבוע למנהיג המעצמה הראשון בהיסטוריה שמוטלות עליו סנקציות אישיות בידי האיחוד האירופי. עיצומים אישיים הוטלו גם על שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב. ההחלטה התקבלה פה אחד על ידי 27 מדינות האיחוד האירופי בעקבות כיבושה הברוטאלי של אוקראינה. בריטניה הצטרפה לעיצומים אלה ובעקבותיה גם הנשיא ביידן.
מבנות הברית של ארה״ב מצופה עתה להצטרף לסנקציות ובעקבות זאת יחוו ניתוק יחסים אם פוטין יממש את איומו. לישראל צפויה התלבטות קשה הואיל ופוטין הודיע מראש שינתק את היחסים הדיפלומטיים עם כל מדינה שתנקוט מהלך זה. ניתוק היחסים בין ישראל לרוסיה עלול לגרום סיבוכים גדולים בעיקר בהתנהלות בחזית הצפונית. גם כך ישראל בבעיה מול פוטין ובעקבות הגינוי הפומבי שהשמיע לפיד נגד הכיבוש הרוסי הודיעה מוסקבה כי אינה מכירה בכיבוש הישראלי של רמת הגולן. ואם לא די בכך, זומן נציג ישראלי בשגרירות ישראל במוסקבה לשיחת נזיפה חמורה במשרד החוץ הרוסי.
זה קרה בשישי בערב:
27 המדינות החברות באיחוד הודיעו על הרחבת הסנקציות שהוטלו על אישים שונים ברוסיה ובצעד חריג כללו ברשימה זו גם את הנשיא פוטין.
פוטין יתמודד עם סנקציות מצד האיחוד האירופי – לצד נשיא סוריה בשאר אסד ונשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו. לדברי שר החוץ של האיחוד האירופי הסנקציות יחמירו את האינפלציה ברוסיה, יפגעו בתעשייה שלה ויובילו להפחתת ההשקעות הזרות במדינה.
במסגרת העיצומים יוקפאו נכסים של פוטין ולברוב, וסנקציות נוספות יוטלו על מגזרי הפיננסים והאנרגיה של רוסיה. אירופה הטילה עוד קודם סנקציות על אוליגרכים ומקורבים לפוטין שלדבריה מרוויחים מתקיפת אוקראינה. שר החוץ של האיחוד בורל הזהיר כי בקנה מונחות סנקציות נוספות שהאיחוד עשוי להטיל על רוסיה בימים הקרובים.
ההחלטה התקבלה בעקבות הופעתו הדרמטית של נשיא אוקראינה זלינסקי בשיחת ועידה עם מנהיגי האיחוד שבה קונן על שהושאר בודד במערכה ואף ציין שפוטין רוצה בחיסולו ואפשר שזו הפעם האחרונה שהם יראו אותו חי.
פוטין מצידו ממשיך בכיבוש ברוטאלי שצפוי להסתיים בזמן הקרוב בהשלמת כיבושה של הבירה קייב שברחובותיה כבר ניראים טנקים רוסיים. עם זאת, פוטין מסתכן במלחמת גרילה נגדו מצג האוכלוסייה המקומית שברובה לא תקבל את הכיבוש הרוסי.
בינתיים מסולקת רוסיה מארגונים ומאירועים בינלאומיים בהם מאיגודי ספורט ואפילו מהשתתפות באירוויזיון. ה-OECD הודיע שהפסיק רשמית את תהליך הצטרפותה של רוסיה לארגון.
הסנקציות האירופיות החדשות, החמורות שהטילה אירופה עד כה, מצטרפות לסנקציות שעליהן הכריז נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן והסנקציות שעליהן הכריז ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון. ביידן הודיע אתמול כי ארה"ב תטיל עיצומים על בנקים, אוליגרכים ותעשיית ההיי-טק, ואמר כי הוא יגביל את יכולתה של רוסיה לבצע עסקאות בדולר, אירו, ליש"ט או ין יפני. עם זאת, ביחס לסנקציות אישיות נגד פוטין, אמר ביידן כי האפשרות הזו עדיין נשקלת. "זהו לא בלוף, כל האפשרויות על השולחן", אמר.
ביידן הודיע גם כי ארבעה בנקים גדולים ברוסיה ינותקו מהמערכת הכלכלית העולמית ותימנע אפשרות לממן את הצבא הרוסי. משרד האוצר האמריקני הודיע כי ארה"ב תטיל סנקציות גם על בנקים בלארוסיים וגורמי ביטחון במדינה הפרו-רוסית בשל תמיכתה בפלישה. גם על מקורבים מאוד לרודן לוקשנקו השולט בבלארוס הוטלו עיצומים. עם זאת, על התעשייה החזקה ביותר של רוסיה, הנפט והגז, לא הוטלו עיצומים – וביידן שלח מסר חד-משמעי לחברות האנרגיה בארה"ב שלא ינצלו את המשבר להעלאת מחירים.
ג'ונסון הציג בלונדון סבב סנקציות חדש שלדבריו היא "חבילת הסנקציות הכלכליות הגדולה והחמורה ביותר שאי פעם הוטלה על רוסיה". הסנקציות שעליהן הכריז ג'ונסון כוללות הקפאת הנכסים בבריטניה של הבנקים הגדולים ברוסיה והדרתם מהמערכת הפיננסית הבריטית. פירוש הדבר שלא תהיה להם גישה למטבע הבריטי ולא יוכלו להעביר את התשלומים דרך בריטניה. בנוסף, חברות רוסיות גדולות לא יוכלו לגייס הון או ללוות כספים בשווקים הבריטיים.
בריטניה גם מקפיאה גם את הנכסים של 100 אינדיבידואלים וחברות, ביניהם חתנו לשעבר של פוטין, קיריל שמאלוב, ופטר פרדקוב, מנכ"ל Promsvyazbank, שגם עליה הוטלו סנקציות. החברות שהסנקציות כוונו נגדן כללו את רוסטק, חברת ההגנה הגדולה ברוסיה, Tactical Missile Corporation ספקית הטילים הגדולה במדינה ויצרנית הטנקים Uralvagonzavod. כמו כן, חברת התעופה הלאומית של רוסיה אירופלוט לא תורשה לנחות בבריטניה.
סנקציות נוספות כוללות איסור על ייצוא של רכיבים שיכולים לשמש לצרכים צבאיים ובמקביל בריטניה תפסיק ייצוא של פריטי הייטק וציוד לזיקוק נפט. תהיה גם הגבלה על הפיקדונות שרוסים יוכלו להפקיד בחשבונות בנק בריטיים. ג'ונסון סיים ואמר כי נותרו עוד אפשרויות לסנקציות נוספות, כולל הרחקתה של רוסיה ממערכת התשלומים SWIFT. הוא הוסיף כי הסנקציות יחולו גם על בלארוס, בשל הסיוע שהעניקה לרוסיה בתקיפה. גם יפן, אוסטרליה, ניו זילנד וטייוואן הטילו עיצומים נגד רוסיה.
עניין מרכזי