בגלל פוטין והקורונה – גובר החשד משפל כלכלי ומשבר עולמי
צמיחה אירופית חלשה מהצפוי, התכווצות התמ"ג בארה"ב וחששות מנפילת הכלכלה הסינית העלו את הסיכוי לשפל עולמי המונע על ידי האינפלציה הגואה ומלחמת אוקראינה.
נתונים חדשים שפורסמו בסופהשבוע מראים כי הפלישה הרוסית מכבידה על כלכלת אירופה, דוחפת מעלה את מחירי האנרגיה והמזון, מחמירה את צווארי הבקבוק של היצרנים פוגעת באמון העסקים והצרכנים.
החדשות המאכזבות הגיעו יום לאחר שארה"ב הודיעה כי כלכלתה סבלה מהתכווצות רבעונית בלתי צפויה של 0.4%, בעוד שהדאגות מההשפעה של סגרי הקורונה החמורים בסין גרמו לנפילה החודשית התלולה ביותר שנרשמה בשער היואן.
המטבע הסיני ירד החודש ב-4.2% לכ-6.6 יואן לדולר, הירידה הגדולה ביותר מאז תום ההצמדה שלו לדולר ארה"ב, שהייתה נהוגה מ-1994 עד 2005. הנפילה גדולה מפיחות חד-פעמי של הבנק המרכזי הסיני ב-2015 שהרעיד את השווקים העולמיים ונפילה ב-2018 במהלך מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין תחת ממשל טראמפ.
ההסבר הוא שהשילוב של צמיחה עולמית חלשה, עליית מחירי הסחורות וסדרה של עליות ריבית צפויות על ידי בנקים מרכזיים במערב – כולל העלאה יוצאת דופן של 0.5 אחוז על ידי הבנק הפדרלי של ארה"ב שעשויה להגיע בשבוע הבא – יביאו לקשיים נוספים לכלכלה העולמית.
"העולם במצב ממש גרוע", אמר אריק נילסן, היועץ הכלכלי הראשי ב-UniCredit. "במיוחד באירופה, שם נכנסנו לסטגפלציה עכשיו". הוא חזה כי גוש האירו הולך לקראת "מכה כפולה" של שפל כלכלי ועליית עלויות האשראי, שכן הבנק המרכזי האירופי עשוי להעלות את הריבית כבר ביולי.
התוצר המקומי הגולמי ב-19 המדינות החולקות את האירו צמח ב-0.2% בשלושת החודשים הראשונים של השנה, בהשוואה ל-0.3% ברבעון הקודם, כך אמר יורוסטט ביום שישי. כלכלנים שנשאלו על ידי רויטרס חזו בממוצע שהצמיחה בגוש תישאר יציבה.
כלכלת צרפת קפאה ברבעון הראשון, בעוד התפוקה האיטלקית התכווצה. גם כלכלת ספרד איבדה קצב. גרמניה הייתה היחידה מבין ארבע הכלכלות הגדולות של האיחוד האירופי שעלתה על הציפיות, שכן היא רשמה צמיחה זעומה של 0.2 אחוזים מול שלושת החודשים הקודמים.
האינפלציה בגוש האירו עמדה על 7.5 אחוזים בשנה עד אפריל, לעומת שיא של 7.4 אחוזים בחודש הקודם. מחירי האנרגיה עלו ב-38%, בעוד שמחירי המזון הלא מעובד זינקו ב-9.2%. אינפלציית הליבה, ללא אנרגיה ודלק, עלתה ל-3.5% מ-2.9%.
הנתונים מראים שלחצי המחירים ממשיכים להתבסס בגוש האירו, מעלים את האינפלציה עוד יותר מעל היעד של 2% של ה-ECB ומעוררים קריאות הקוראות לו להאיץ את היפוך המדיניות המוניטרית הרופפת במיוחד.
פיליפ ליין, כלכלן ראשי ב-ECB, אמר ביום שישי שהפיחות של האירו, שהגיע השבוע לשפל חדש של חמש שנים מול הדולר, ידחוף את תחזיות האינפלציה הבאות של הבנק המרכזי שייערך ביוני. "האינפלציה גבוהה מאוד וזה כרוך בסיכון מומנטום משלה", אמר לבלומברג.
הפלישה של רוסיה לאוקראינה העיבה על התחזית לכלכלות אירופה. כלכלנים מודאגים מכך שהסלמה של הסנקציות המערביות על מוסקבה עלולה להוביל למחסור בנפט וגז שיפגע קשות בתעשייה ויגרום למחירי האנרגיה גבוהים עוד יותר, לשחוק את ההכנסה של משקי הבית ולפגוע עוד יותר באמון הצרכנים והעסקים. רוסיה כבר ניתקה את אספקת הגז לפולין ולבולגריה.
עליית המחירים לצרכן, המשך הגבלות המגיפה והנפילה ממלחמת אוקראינה, כל אלה גבו את הפעילות הכלכלית בשלושת החודשים הראשונים של השנה. כלכלת איטליה הייתה עם הביצועים הגרועים ביותר, כשהיא התכווצה ב-0.2%, בעוד שהצמיחה של ספרד האטה ביותר ל-0.3%. הביצועים החזקים ביותר היו פורטוגל ואוסטריה, שם התפוקה גדלה ב-2.6 וב-2.5 אחוזים בהתאמה.
העלייה של 0.2% בגרמניה בתוצר ברבעון הראשון סימנה התאוששות מהתכווצות של 0.3% ברבעון הקודם, כלומר הכלכלה הגדולה באירופה נמנעה ממיתון טכני, המוגדר כשני רבעונים רצופים של צמיחה שלילית.