בין אם יש לכם קרן השתלמות ובין אם אתם מתכוונים לפתוח קרן – אלה הן הבדיקות הבסיסיות שכדאי לבצע כדי לבדוק מהי הקרן הטובה ביותר עבורכם
יש לכם קרן השתלמות? אם כן, ברכות – אתם מחזיקים בכלי חיסכון חכם, שיכול בטווח הארוך להשיא תשואות. אין לכם? זה הזמן לבדוק האם המעסיק שלכם מציע הצטרפות לקרן השתלמות כהטבה בתנאי ההעסקה או על סמך ותק; ואם אתם עצמאים, זה הזמן לפחות לבדוק את האפשרות של פתיחת קרן השתלמות על שמכם.
למה? קרנות השתלמות הן מכשיר חיסכון לטווח בינוני-ארוך עם יתרונות מס ייחודיים. עבור שכירים המעסיק משתתף בחיסכון יחד עם העובד, כשכספי עמיתי הקרן מושקעים בשוק ההון במטרה להניב תשואה לאורך זמן. הן נולדו כחיסכון המיועד לשמירה על רמתו המקצועית של העובד במקום העבודה, אך כיום הן פתוחות לכלל ציבור העובדים בישראל. ההפקדות אליהן פטורות ממס הכנסה (עד תקרה מסוימת); והן הופכות לנזילות ופטורות ממס על הרווחים לאחר 6 שנות ותק.
אז התנאים הבסיסיים הם לא רעים, ולכן קרנות השתלמות מקבלות הרבה תשומת לב ככלי פיננסי איכותי. אבל כל קרן לגופה – חוסכים שונים מפקידים אצל גופים מנהלים שונים, במסלולים שונים, דמי ניהול שונים ואסטרטגיות השקעה שונות. איך ניתן לדעת אם קרן ההשתלמות שלנו או הקרן שאנחנו שוקלים להצטרף אליה משתלמת? ובכן, אין תחליף להתייעצות עם איש מקצוע בעל רשיון פנסיוני, אבל הנה כמה סעיפים שכדאי להסתכל עליהם.
בחנו את גובה דמי הניהול
קרן השתלמות היא מכשיר השקעה מנוהל, כלומר מנהלי השקעות מקצועיים משקיעים את הכספים בשוק ההון לפי אסטרטגיה מוגדרת של החברה המנהלת, במטרה למקסם את התשואות עבור החוסכים. אבל ממש לא מדובר רק בניהול השקעות – החברה המנהלת גם שולחת לחוסכים דו"חות, מעניקה שירות לקוחות זמין, מאפשרת ללקוחות צפייה וביצוע פעולות באזור האישי באתר למעקב אחרי החשבון, מבצעת תהליכי בקרה וניהול סיכונים, עומדת בדרישות הרגולציה ועוד. עבור השירות יקר הערך הזה, הגופים המנהלים את הקרנות גובים תשלום – דמי ניהול.
לאורך שנים, גביית דמי ניהול היא משמעותית.. לכן כדאי לבדוק כמה דמי ניהול נגבים מכם בקרן ההשתלמות, והאם יש הטבה אפשרית בדמי ניהול דרך המעסיק שלכם
בחנו את רמת הסיכון
קרנות ההשתלמות מושקעות, כאמור, בשוק ההון. חלק מהמסלולים שמים דגש על איגרות חוב ממשלתיות, חלקם מתמקדים בנכסים בלתי סחירים כמו קרנות נדל"ן ותשתיות; חלקם יתבססו על השקעה בחו"ל. וישנו המסלול המנייתי, ששם את רוב משקל התיק על השקעה במניות של חברות הנסחרות בבורסות בארץ ובעולם. בקווים כלליים, מסלולים בסיכון גבוה מתאימים יותר למי שאינו זקוק לכסף בטווח הקצר, ולכן יש לו זמן "לתקן" במידה והחיסכון יספוג ירידות; ומסלולים בסיכון נמוך מתאימים יותר לחוסכים שייתכן ויהיו זקוקים לכסף בטווח הקצר/בינוני, ולכן לא רוצים להסתכן בירידות חדות.
בהשקעה המתמקדת במניות, ככל שרמת הסיכון עולה (יותר מניות ונכסי סיכון) אזי מתקיים פוטנציאל לתשואה גבוהה לאורך זמן, אולם בטווח הקצר יש תנודתיות ועשוי להיות הפסד יחסית גדול בטווח קצר. לעומת זאת, השקעה שממוקדת באג"ח נחשבת לפחות מסוכנת, אך התשואה שניתן להפיק מהן (הסיכוי) פחותה בהתאם.
בחנו את מדיניות ההשקעה
גם אתם נמצאים במסלול מנייתי וגם אם אתם נמצאים במסלול אג"ח, חשוב לדעת מהי אסטרטגיית ההשקעה של מנהלי הקרן שלכם. כל קרן צריכה לפרסם בתחילת השנה את מסמך מדיניות ההשקעה שלה, כלומר היכן ובאיזה שיעור היא מתכוונת להשקיע את הכספים (כמה בארץ וכמה בחו"ל, כמה במניות וכמה באג"ח או במט"ח וכן הלאה). ניתן ואף מומלץ להיכנס לאתר החברה המנהלת, לבדוק את המדיניות ולראות האם היא מתאימה לצרכים שלנו.
בחנו את התשואות לאורך השנים
כשמנסים לבחון קרן השתלמות, כן חשוב להסתכל על התשואה שהקרן הניבה לאורך תקופות זמן שונות, מקובל לבדוק: שנה, שלוש שנים וחמש שנים. כמו כן נסו ככל שניתן לבדוק את ביצועי הקרן לאורך טווח זמן ארוך ככל שניתן. רק כך ניתן להבין האם הגוף המנהל הוא הגוף שבו תרצו לתת אמון עם מיטב כספכם. ביצועים של חודש או שנה לא יכולים להוות אינדיקציה להצלחה. את הבדיקה ניתן לבצע בצורה קלה ופשוטה על ידי כניסה לאתר הגמלנט של משרד האוצר . אתר בו מפורסמות תשואות הקרנות בחתכי זמן שונים.
לסיכום
כל העצות האלה חשובות ויעזרו לכם להבין היכן עומדת קרן ההשתלמות שלכם ביחס לאחרות וביחס לשוק ההון באופן כללי. אבל לפני שרצים להחליף קרנות, כדאי להרים טלפון לסוכן הביטוח או ליועץ הפנסיוני שלכם, או לגוף המנהל את קרן ההשתלמות שלכם. ייתכן שבטלפון יבינו את הצרכים שלכם וינסו להתאים עבורכם את הקרן, מסלול ההשקעה והתנאים הטובים ביותר עבורכם. בהצלחה.
*אין לראות באמור לעיל תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאם לצרכי הלקוח