החיפוש אחר אפיקי השקעה שונים, מגוונים שמותאמים למשקיעים הוא נושא שמעסיק רבים בתקופה זו של שינויים פיננסיים ותנודות בשווקים. השנה האחרונה, בה ההשקעות ה"מסורתיות" במדדים המרכזיים של שוק ההון נשאו תשואות מינימאליות ואף שליליות, אפיקי השקעה אלטרנטיביים הופכים חשובים ורלבנטיים עוד יותר. בהקשר זה כדאי לכל אחת ואחד להכיר את התחום של השקעות והלוואות בין אנשים.
מהן השקעות בין אנשים?
השקעות והלוואות בין אנשים מתייחס לקטגוריה של השקעות אלטרנטיביות, שהיא תחום מסוים בעולם הפיננסים. לא מדובר בהשקעות "סטנדרטיות" בבורסה ובמדדים המרכזיים של שוק ההון, אלא השקעות חכמות שמחברות בין אנשים שיש להם כסף פנוי להשקעה בהלוואות לאנשים שצריכים הלוואה.
השקעות בין אנשים ידועה גם כ"השקעות P2P", ראשי תיבות של – Peer To Peer, או בעברית – עמית לעמית. הכוונה היא לכך שבמקום שההשקעה תעבור דרך מתווך מרכזי גדול, אשר לוקח חלק משמעותי מהרווח (הדוגמה הבולטת ביותר היא הבנקים כמובן, אשר נוטלים "על הדרך" עמלות שונות, דמי ניהול ואף אחוזים מהריבית עצמה), בהשקעות בין אנשים הכסף עובר ישירות מהמלווה ללווה, לרוב באמצעות תיווך אינטרנטי ע"י מפעיל המערכת, שפועל כגורם המתווך בין הצדדים השונים, ומציע כאמור תנאים משתלמים עבור הלקוחות. למעשה, פלטפורמת ה-P2P הן עוד דרך המאפשרת להשקיע את הכסף ולהרוויח תשואה.
השקעות והלוואות בין אנשים כאפשרות אטרקטיבית ללווים ולמלווים גם יחד
פלטפורמת ההשקעות והלוואות בין אנשים הגדולה בישראל – "טריא" היא דוגמה ליתרונות הגלומים בהשקעות P2P : יתרונות עבור הלווים והמלווים גם יחד. המשקיעים בפלטפורמה, שהם המלווים, יכולים ליהנות מפיזור סיכונים נרחב וחלוקה של הכסף להלוואות רבות ושונות. פיזור זה יכול להוריד את הסיכון שבהשקעה להפוך אותה לאפיק סולידי המעניק תשואה משתלמת לעומת החיסכון בבנק או במכשירים פיננסים אחרים. מבחינת הלווים מדובר בדרך נוספת לקבלת אשראי חוץ בנקאי עבור מטרות שונות, בין היתר, משכנתאות (למשל באחוזי מימון גבוהים יותר ממה שניתן לקבל מהבנקים), קבוצות רכישה או הלוואות גישור בתנאים נוחים תמורת שעבוד של נכס, והכל תוך סינון קפדני של הלווים.
מתן הלוואה נתון להחלטת החברה וכפוף לשיקול דעתה הבלעדי. מתן ההלוואה כפוף לביצוע הליך חיתום ודירוג אשראי ללווה. החברה רשאית לשנות את תנאי ההלוואות שיינתנו על ידה מעת לעת. אי עמידה בפירעון ההלוואה עלול לגרום חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל.
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ השקעות או תחליף לייעוץ כאמור המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין לראות באמור לעיל התחייבות להשגת תשואה. החברה בפיקוח לפי חוק הפיקוח על השירותים הפיננסים (שירותים פיננסים מוסדרים), תשע"ו 2016. מס' רישיון 58971