מבזקים

פסילת צוואה

צוואה מאפשרת לכל אדם לקבוע מי יירש את נכסיו ורכושו לאחר מותו. החוק קובע ארבע דרכים אפשריות לעריכת צוואה על מנת להבטיח תוקף משפטי למסמך. בעת עריכת הצוואה יש להקפיד על הכללים והנהלים בניסוח הצוואה. לאחר מותו של המנוח יש להוציא צו קיום צוואה וניתן זמן להגשת התנגדות לצוואה שהותיר אחריו הנפטר. פסילת צוואה היא פעולה הנעשית במסגרת ההליך להתנגדות צוואה, ובית המשפט מוסמך לפסול את צוואת המנוח. יש עילות שונות לפסילות צוואה וחשוב לנהל את ההליך המשפטי המורכב בעזרת עורך דין  מנוסה לענייני ירושות וצוואות.

מהן העילות לפסילת צוואה?

בחוק הירושה ובפסיקות השונות של בית המשפט נקבעו מספר עילות שבכוחן להביא לפסילת הצוואה של המנוח, במלואה או בחלקה. הצורך בפסילת הצוואה עולה בדרך כלל כאשר קיים חשש כי הצוואה אינה משקפת את רצונו של המנוח או כאשר קיים חשש כי הצוואה אינה חוקית או שהיא אינה מוסרית, לכן אין לתת צו לקיומה. אם בית המשפט לענייני משפחה הוציא פסק דין לפסילת הצוואה שהותיר אחריו המנוח חוזרים לכללי הירושה ומחלקים את העיזבון שלו בין היורשים על פי דין.

באופן כללי, יש שתי קבוצות עיקריות של עילות לפסילת הצוואה: עילות מהותיות ועילות הנוגעות לצורת הצוואה ולפגמים שהתגלו בה:

עילות מהותיות לפסילת צוואה – עילות העוסקות בפגמים מהותיים שהתגלו בעריכת הצוואה, כולל פגמים מהותיים הקשורים לרצונו החופשי של האדם המצווה, פגמים שנפלו בכשירות של המצווה לערוך צוואה (כשירות נפשית ו/או קוגניטיבית), צוואה שנערכה תחת איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה, תרמית, אונס, פגמים בתוכן ההוראות הכלולות בצוואה, לרבות הוראות שנעשו מחמת הטעות או הוראה סתומה שאינה ברורה, הוראה לא חוקית או בלתי מוסרית או הוראה בלתי אפשרית.

כך לדוגמה, סעיף 30(א) לחוק קובע כי הוראת צוואה אשר נעשתה מחמת אונס, איום, השפעה לא הוגנת, תרמית או תחבולה מהווה עילה מספקת לפסילת הצוואה.

סעיף 30(ב) קובע כי במקרה שהוראת צוואה נעשתה מחמת טעות בית המשפט רשאי לתקן את ההוראה כל עוד אפשר לקבוע מה הייתה כוונת המנוח.

סעיף 33 לחוק קובע כי הוראת צוואה סתומה ניתנת לפסילה ולביטול אם אין אפשרות להבין את כוונת המצווה.

עילות שמקורן בצורת הצוואה (עילות טכניות) – פגמים טכניים ו/או צורניים שנפלו בעת עריכת הצוואה, אלו פגמים הנוגדים את הוראות חוק הירושה ובמקרים מסוימים בית המשפט יכול להכשיר את צוואת המנוח ולתת לה תוקף משפטי למרות שהתגלו במסמך פגמים טכניים.

כדאי לדעת כי סעיפים 19, 20, 22, 23 לחוק הירושה קובעים את התנאים לעריכת צוואה בכתב יד, בעדים, בפני רשות ובעל פה. לכן, אם מתגלים פגמים טכניים באופן עריכת הצוואה קיימת עילה טכנית לפסילתה, למשל היעדר חתימה בכתב יש של המצווה.

ההליך המשפטי לפסילת צוואה

הדרך הנכונה להביא לפסילת הצוואה שהותיר אחריו המנוח היא להגיש התנגדות לצו קיום צוואה, את ההתנגדות מגישים לרשם לענייני ירושה בהתאם לאזור מגוריו של המנוח. בכתב ההתנגדות יש לציין את העילות שבכוחן מבקשים להביא לפסילת צוואת המנוח.

יש להבחין בין שני מצבים אפשריים:

  • הגשת התנגדות לצוואה טרם מתן צו קיום צוואה.
  • התנגדות ודרישה לביטול הצוואה לאחר מתן צו קיום צוואה.

כאמור, בית המשפט מוסמך לפסול את צוואת המנוח במלואה או בחלקה. כדי לשפר את הסיכוי להביא לפסילת הצוואה חשוב לפנות ולקבל ייעוץ משפטי מקדים מעורך דין מנוסה לענייני צוואות וירושות.

*אין באמור לעיל להוות ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי מקצועי.

 

שתפו את המאמר

הורידו עכשיו את האפליקציה שלנו בחינם!

ותהנו ממגוון תכנים בזמן אמת לנייד שלכם

דילוג לתוכן